Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Tips från Sysidans medlemmar


Av Ulrika Lindh

- Att låta barnen själva få designa sin kläder i färg och delvis form för att stimulera ett intresse och glädjen av att skapa något alldeles själv.

- Det finns ett program som heter "Pattern Maker for crossstitch"....i detta program kan jag ladda upp en bild och så omvandlar programmet min bild till mönster. Jag tänker ladda upp mitt bröllopsfoto i programmet och ge till maken på 1-års dagen när den kommer.

- Var inte rädd för att pröva!

- Att ta det lugnt, har man bråttom så blir det bara fel!! Att sy är stressterapi, det tar den stund det tar.

- Byt idéer och dela kunskap tillsammans med vänner, det är en outsinlig källa till ökad erfarenhet!!

- Att ordna sykvällar då alla tar med sina pågående och planerade projekt. En mat och serviceansvarig och mycket trevligt!

- Lär dig mönsterkonstruktion, på grundnivå, så du har ett byxmönster och ett blusmönster med perfekt passform att utgå ifrån och när du utvecklas kan du göra mer avancerade mönster utifrån detta!

- Klipp till tyget en kväll och börja sy nästa. Klipp av tråden diagonalt. Var noga och tråckla gärna.

- Om tråden snurrar och bli "öglig" vid maskinbroderi, tycker jag det hjälper om man sätter tråden på den trådhållare(extratillbehör till Husqvarna) som kan ha flera trådrullar samtidgt. Sätt trådrullen längst bort och drag tråden genom alla öglorna. Tråden hinner räta ut sig innan den når nålen

- Att hjälpa så många som möjligt med ens kunskaper och sprida vidare ens energi inom sömnad och broderi. Det glädjer både en själv och andra!

- Var nogrann.

- Att få en låda med tygbitar,garn,och annat som sätterfart på inspirationen och bara göra det som faller en in!!

- Tänk ALLTID jag är själv om detta, ingen har samma tyg eller samma tråd osv... Då kan man känna sig stolt! ps/får man då också beröm så är detju bara ett +. ds

- När jag gjorde mitt första lapptäcke till min systerson och det uppskattades.

- Låt dammråttorna vara och unna dig din hobby.

- Att sätta på lite musik så går allt lättre.

- Bjud in en kompis som också gillar att sy och gör en heldag av det. Det blir ännu roligare när man är två och man ger/får hjälp och ideér.

- Att läsa igenom mönstret och kolla så att allt naterial finns hemma innan man börjar sy/handarbeta.

- Att våga testa - inte bara sy efter ett färdigt mönster!

- Leta i garderoben/vinden efter gamla ulltröjor etc. Tvätta dessa så att de krymper och tovas. Använd sedan dessa "nya" sjyssta tyger och sy till exempel väskor och vantar eller så. Billigt och snyggt!

- Tillåt dig att ha en hobby! Att sy är precis lika viktigt som att spela golf!

- Stoppa din hemsydda nåldyna med otvättad ull, så sticks knappnålarna lätt ner i dynan tack vare fettet i ullen.

- Man kan sy det mesta,genom att sy och testa.För att få det rätta,kan man behöva sprätta.

- Läs alltid igenom beskrivningen först i lugn och ro, så blir resultatet riktigt och du får bättre go´...

- Banka över markeringar som du har gjort med kritan på tygdelen. På så sätt får du likadana markeringar på båda sidor. Bra om du tex ska sy in ett plagg i sidorna. Markera på ena sidan, vik över och banka.

- Med nogrannhet, fantasi och skaparglädje kommer man långt när man handarbetar tycker jag.

- Det roligaste, enklaste och kreativaste sättet jag vet är att finna ett symönster som man tycker om och sen utveckla och omforma ett eget mönster utifrån det gamla. På detta sätt har jag kunnat skapa personliga och välsittande kläder genom att lägga till, förenkla, utveckla ett redan befintligt mönster.

- Overlockmaskin! syr perfekt ända från start!

- Att alltid ha en stickning i väskan. Toppen när man väntar på bussen, behöver koppla av eller känner obetvinglig lust att vara kreativ på en gång!

- Mycket omtyckta har mina fleccefiltar med namn och motiv varit till födelse/dop-present.

- "Quiltad"babytäcke.Du behöver: Tyg med större nallemotiv,tyg som matchar nallemotivet(enfärgad eller med mindre motiv) till baksidan, vaddstycke som mellanlägg. Sy konturen runt nallemotivet tllsammans med vaddstycket på baksidan med glest raksöm. Du kan även sy lång o kortsídan så att det blir som rutor. Sedan monterar du fast bakstycket. Enkelt o roligt att ge bort!

- Prova svåra saker på billiga stuvtyger först. Jag sydde brudnäbbsklänningar till mina döttrar när syrran skulle gifta sig och gjorde först alla misstagen på en klänning med enkelt tyg som jag hade liggande. Det var värt varenda minut. När jag sedan skulle sy de riktiga klänningarna visste jag precis var de knepiga momenten fanns och kunde anpassa mönstret efter deras storlekar. Eftersom jag hade en stor åttaåring och en liten och smal tioåring fick jag anpassa mönstret efter att ha provat ”skissklänningen” på dem först. Bröllopet blev mycket lyckat, flickorna var jättesöta i sina aprikosfärgare drömklänningar och övningsklänningen – den blev en mycket uppskattad prinsessutstyrsel åt en väninnas dotter.

- Att inreda en syhörna i vardagsrummet så att man kan vara social och umgås med familjen samtidigt som man får sitt sy- och handarbetsbehov tillgodosett!

- Se till att du kan jobba ostört och låt lusten och inspirationen styra. Har man kul blir det oftast bra!

- Att sätta sig med ett broderi, gärna i korsstygn, när barnen har gått och lagt sig är att verkligen koppla av, det är så härligt

- Börja med något enkelt. Gärna "halvfabrikat". När man stolt betraktar sitt första verk kommer snabbt lusten att skapa något mer och kanske lite svårare...

- Var noggrann redan från början. Nåla, tråckla och stryk, underlättar på slutet. Svårt när man vill bli fort klar, men du slipper sprätta!

- GÖR GRUNDARBETET ORDENTLIGT SÅ BLIR DET LÄTTARE ATT SY !DVS:Zigzaga och tvätta tyget innan du klipper, dra trådraken på tyget, ta bort stadkanten och snåla inte på sömsmånen !

- Var kreativ och var inte rädd för att misslyckas. alla kan sy! :)

- Det bästa tipset jag kan ge är att sätta sej i sitt syrum eller iallafall ensam med sin symaskin och bara få vara, du och din symaskin, då kommer kraften i kroppen tillbaka efter en hektisk dag. Det är det bästa sy tipset jag kan ge för det spelar ingen roll vad man gör!!

- Våga testa, då släpper alla begränsningar.

- Sy en soppåse i lappteknik att ha vid symaskinen.

- Hur svårt och tråkigt det än är när det går tokigt eller fel när man antingen syr eller handarbetar, ge inte upp det löser sig i sinom tid.

- Ta det lugnt, pressa allt innan du syr, öva upp din skicklighet och strunta i automatiken, se till att ha snus hemma...

- Antingen man ser en fin bild eller att man får upp en bild i huvudet, eller en av barnens härliga teckningar, - kalylera av den och brodera den på fint linnetyg med olika konststygn med fin silkestråd - det blir jättefina och personliga tavlor av dem!

- Tänk dig för, förhasta dig inte.(Logga in för att skriva en kommentar)
2007-05-04 21:49   Maria Lindmark
Hej! Jag undrar hur Ni kommer ihåg tvättrådet till tyget ni sytt med. Själv kör jag allt i 40 grader. Men jag skulle gärna vilja märka på något vis. HUR??
 
2007-04-28 21:56   Berith Svensson
Sy gärna med bästa syvännen,när ungarna lagt sig o "gubben tryggt sitter vid datorn" då är det dags. Fram med tyg o maskiner o skrid till verket,natten är lång men går fasansfullt fort. Så har vi gjort till o från under åren sykompisen o jag,Mycket har tillverkats till familj o vänner.Av alla trikårester blev det ca:100 st mysdräkter som vidarebefodrades till barnen i Ryssland, mycket uppskattat o roligt men det är en annan historia som är värrd ett eget kapitel. Vid varje träff lägger vi 20kr var i ben burk till något kul<<<: blev till första kursavgiften i en underklädeskurs, vi blev fast. Vad nästa grej blir är inte bestämt. Fikar gör vi om vi har tid det är ganska oviktigt, mest blir det knäckebröd o kaffe vid skärbrädan detta kallar vi kreativt symöte, eller??
 
2007-04-26 10:06   Lina Sjöblom
När jag syr vill jag gärna kunna märka det med min logga, typ "made by Lina". Gör ni era själva eller skickar ni efter dem någonstans?
 
2006-05-28 16:25   Ingela Rönn
Hej! Finns det någon som har mönster på en cancan klänning?
 
2006-05-16 10:43   Marianne Eriksson
Önskaar mönster på sysäck.
Marianne
 
2006-05-15 16:00   Hanna Löfstrand
Hej! Vill bara göra er uppmärksamma på inlägget jag gjort om sy-lan som kommer att anordnas i Jönköping! Gå gärna in och läs mer om du är intresserad.. Finns även info på www.junis.org/jonkoping
 
2006-05-08 10:08   Sanna Fagerström
Hej! Någon som vet om det går att få tag på vouge mönster på svenska.. ska sy min balklänning men förstår inte mönstret fullt ut.. Tacksam för svar..
 
2006-03-31 19:20   Karin Englund
Tygbytarkvällar: En likasinnad som syr liksom jag kom på att man skulle byta tyg med varandra. Man har ju en del tyg som ligger som man inte riktigt vet vad man ska göra med. Det kanske var menat åt barnen men som vuxit ifrån mönstret på tyget eller tygstorleken. Det blev tyg över av det man sydde osv. Vi har haft sådana träffar och det har varit jättebra. Jag som syr kviltalster hittar altid en massa småbitar jag kan behöva.
 
2006-03-28 14:11   Anna-Cecilia Larsson
Pattern Maker for crossstitch vart kan man hitta de programmet då???
 
2005-12-14 22:11   Ann-Christin Månstrand
Syhörna i vardagsrummet har jag redan men att samla ihop likasinnande till syträffar var ju bra.Annars är man van vid att vara själv.Mycket att läsa men helt OK!
 
2005-11-22 18:42   Helene Nilsson
Föll för tipset om syhörna i vardagsrummet!Heldag med vänner låter också jättemysigt!
 
2005-09-20 17:13   Daniela S Holstad
oh, tack för idén med en heldag med vänner :-)
 
2005-09-15 16:06   inge hellström
du kan skriva ner denna notis med mindre nedslag
så får du och alla som du vill skall läsa det,komma igenom.
lycka till!
glöm inte redigera.
 
2005-08-03 17:58   Gerd Petersson
Bra, men lite rörigt.
 

Fler artiklar

Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons