Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Nallelina syr - bilas blogg

Denna blogg handlar om sytips och material kring sömnad. Det är Nallelina och jag som kommer att sammarbeta.

Mina vänner - tyget och symaskinen.

Att sy  på symaskin något är ett sammarbete mellan tyg, symaskin och mig själv. Vi är tillsammans goda vänner. Det är bra att frågar tyget hur det vill bli sytt och symaskinen hur den vill jobba med tyget. Att lyssna på materialet och sin symaskin brukar göra att det blir bättre resultat, än om man bestämmer själv och ska tvinga symaskinen att sy som jag vill.

Olika symaskiner är olika bra på olika saker. Vissa sömmar och inställningar fungerar bra ett tyg, men inte i ett annat.  Provlapp i det tyget man syr att testa, sömmen innan man syr, så slipper man fula sömmar och sprätta.

Jag ser på tyg som levade material och genom att varsamt forma och sy i det får det ännu mera liv och blir till vackra saker. Fråga tyget om råd när det gäller vilken typ av söm, stygnländ och stygnbredd, vilken nål tyget vill ha, vilken pressarfot, tråd.

Jag ser min symaskin som en del av mig själv. Är vi osams så fungerar det inte alls, men är vi sammans så har vi riktigt trevligt ihop och det blir bra.

symaskin
Postat 2014-01-29 18:52 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Så har ser Nallelina ut

Så har ser nallelina ut

Det är Nallelina som sitter främst i korgen. Nallelina hittade vi smutsig och övergiven på en loppis. Hon var prisatt 5 kr. Vi fattade tycke för henne och efter ett bad i tvättmaskinen och en dag ute på klädstrecket var hon en ny nalle. Och nallen som sitter bakom henne hade fått en ny kompis. 

Det är två i vår av medlemmrna i våran nallefamilj. Det är nallarna som stökar till det hemma, slår sönder glas, struntar i disken och glömmer gå ut med soporna. Det är nallarna som har koll på vilket el- och telefonbolag vi har när telefonförsäljare ringer. 

Nallina är en mycket duktig nalle som hjälper mig med att sy och mycket annat. Nallina visar på att man inte behöver vara perfekt.

Jag själv har alltid sytt. När jag kunde sitta, satt jag på mammas symaskin när hon sydde. Mamma sydde både åt företag och privatpersoner. När jag började sy själv minns jag inte. Jag har några dukar om jag broderade, jag minns inte hur gammal men skulle gissa runt 3 -4 år.  Jag var inte heller gammal när jag började sy på symaskin.

När jag gick i grundskolan sydde jag mina kläder själv.  I slöjden hade jag lärare som inte tålde att man kunde sy och hade lärt sig att sy på sitt eget sätt. Det var bara hennes sätt som gällde.

Jag fick min första egna symaskin när jag var 11-12 år gammal det var en husqvarna 2000 (vit, med 4 olika kammar för olika sömmar) . Det sydde jag mycket på hade den i över 35 år.  Mot slutet var den inte alls roligt att sy på, den trasslade mest. Den blev utbytt mot en brother Nx 400, som var helt underbar att  sy på. Det bliv en nytänding när det gällde sömnad. Några år senare fick jag en broderimaskin av min gubbe Janome 11000, en maskin som kunde massor och jag bestämde mig för att lära mig att utnjyttja den. Det går ju inte att ha en sådan fin maskin och bara sy zigsack och raksöm på. Jag håller också på att lära mig maskinbroderi. Har hållit på 4,5 år nu men är långt ifrån fullärd.

Jag tänkte med min blogg visa hur jag gör när jag syr och dela med mig av lite tips.Testa lite sysaker, symaskiner som jag kommer åt att testa. Berätta lite om mitt sybibliotekt.

Hoppas att ni vill läsa trots att jag ibland glömmer ord och stavar fel.  Detta beror på att jag har haft en stroke.

Övrigt
Postat 2014-01-29 17:35 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons