Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
Bevakningar   Inställningar   Sök i forum   Forumregler
Gammal 2012-01-03, 22:25   #1
Lillith Lillith är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: dec 2006
Inlägg: 1 109
Håll i dig, det här blir långt.

Om du både haft problem med hoppstygn och spolar som fastnat så skulle jag säga att du spolar undertråden för hårt. Vissa maskiner är det lätt gjort på (sitter själv med en platinum som är HEMSK med det där). Se om du trär den rätt när du spolar. om du trär direkt från nålen när maskinen redan är trädd och därifrån till spolen, se till att pressarfoten är uppfälld.

Du säger också att övertråden går trögt, som att trådspänningen är för hög? Det kan bero på skräp mellan trådspänningsbrickorna.
Om du spolar undetråd via trådspänningsbrickorna skulle faktiskt samtliga av dina problem med maskinen kunna bero på skräp där
.
På vissa maskiner kan man komma åt själv och rengöra i alla fall lite grann. Använd en grov (oluddig) tråd, typ en knapptråd eller något i den stilen och dra den mellan trådspänningsbrickorna, rätt hårt. Använde INTE vaxad tandtråd (det rekomenderas ibland och jag tror inte ni vill veta vad reparatören har att säga om det) för "vaxet" kan fastna och göra saken mycket värre och är dessutom riktigt svårt att få bort.
tanken är alltså att tråden ska ta med sig ludd, skräp och eventuella trådrester ut, utan att lämna något kvar av sig själv.
Har du använt mycket billiga luddiga trådar i maskinen kan det också bidra till problemet, men alla maskiner behöver rengöras någon gång emellanåt ovsätt vad man använder för tråd.

Faktiskt har jag råkat ut för att just dålig tråd orsakat att en spole fastnat när det skulle spolas ny undertråd. Det var en defekt rulle Gütermanntråd som var problemet, fick en förklaraing om att hartsningen inte funkat som den skulle. Så bara för att märket normalt är bra (det är enda problemet jag haft med Gütermanntråd, någonsin, trots att jag använt det märket i gott och väl tio år) behöver man fortfarande titta på tråden och kolla så den är ok. Jag trodde att det var maskinen som var problemet, tråden bara gick av och gick av och det blev massor av trådrester vid trådspänningen och så fastnade som sagt en spole. Rejält. Vid närmare inspektion visade sig tråden vara alldeles luddig och lite mer elastisk än den skulle, så när den löpt genom dom då redan igennludda trådspänningsprickorna och hela vägen till spolen så var den på tok för hårt spännd, vilket resulterade i en deformerad spole som "nöp" om pinnen den satt på.
Föresten händer det att man får defekta spolar i för mjuk plast också. Det märker man inte förrän dom sitter där, fulla med tråd och bara vägrar lossna...

Jag tror helt klart att det är värt att kosta på din maskin en service. Det kan hända att det går på en 7-800kr, men det är rejält mycket mindre än vad en ny vettig maskin kostar. Det låter inte som att några delar är sönder, så det borde räcka med servicekostnaden. Det brukar dessutom gå bra att be reparatören att ringa och fråga innan han byter några delar så att priset inte drar iväg och man brukar också kunna säga ett maxpris som det får kosta.

Jag tycker inte du ska ge upp din maskin riktigt än, faktiskt. Ta ett par dar utan att behöva stirra på den, läs igenom manualen i lugn och ro (en kopp te och lite bra musik till skadar inte). Bästa sättet som fins att spara pengar är att istället låta saker och ting ta lite tid. Får du inte ordning på maskinen själv efter att ha lusläst manualen och felsökningstispen som carlm länkade till, så lämna in den till nån och se om du kan få ett kostnadsförslag (det kan kosta en liten slant för felsökning, men det brukar handla om kanske en hudralapp och det kan det ju vara värt ifall det visar sig att det hade blivit för dyrt eller omöjligt att fixa).

Och bestämmer du dig då för att det inte är värt det så börja spara det lilla du kan avvara, även om det bara är småslantar åt gången. Berätta för nära och kära att du sparar till en maskin och önska dig extrapengar till det i present när det är läge, så har du snart råd med en helt ok ny maskin. Men som sagt, det är ju inte ens säkert att det behövs, så ta det ett steg i taget och i rätt ordning. Det tråkigaste som finns är ju när man känner det som att man slänger pengar i sjön och det blir ännu värre när det är pengar man itne har råd att slänga. Så jag tycker du ska undvika en lågprismaskin. Hellre spara dom pengarna och få en riktig maskin lite tidigare än att bränna pängar på en dålig maskin. Spara dom pengarna och få råd till en bra snabbare istället.
Lillith är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-01-03, 22:45   #2
Pipett Pipett är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: mar 2011
Inlägg: 54
Tack Lillith för ditt långa svar och för tipsen!

Det där med spolning - det går inte via nålar eller annat (önskar man slapp trä ur tråden varje gång...)
Det är som sagt en gammal maskin som inte har såna finesser (kanske dyrare gamla maskiner har det?).

Tyvärr har jag använt endel billiga skittrådar som man knappt kan sy med alls, då dom går av och trasslar till.
Så tipsen du gav där var bra - ska testa det!

Jag brukar ta lång tid på mej att bestämma mej för dyra inköp, så jag ska ta mej en funderare och försöka kolla maskinen lite själv först.


Vill ändå gärna ha tips på någon bra billigare maskin, för så mkt kommer jag ändå inte kunna spara ihop på många år...
Pipett är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-01-03, 23:53   #3
bila bila är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: maj 2010
Inlägg: 1 848
Maskinen du har tittat på verkar inte dum, men jag tror i alla fall att du ska undvika den för att den modellen verkar vara en specialmodell från england och SMD. Det kan vara svårt att få tag i reserdelar här. Men det finns ju flera andra i den prisklassen.
Kan du tänka dig gå upp lite till så är Innov-is 10 A en toppenmaskin.
Data gör att du får fler stygn att välja mellan. Du trycker ett antal gånger på en knapp när du går inställningarna som kommer upp i en ruta. Du får tips om vilken pessarfot du ska använda.

En finess som jag tycker är toppen är enstegs knapphål. Du lägger knappen i foten, du sätter ned pessarfoten där knapphålet ska börja och gasar. Maskinen stannar när knapphålet är klart. Du kan sy hur många exakt lika knapphåll som du vill.
Brothers maskiner är lätta att sy på trä. Det finns anvisning på maskinen.

Jag har en stor jättedyr kombinerad broderi och symaskin (bortskämd med andra ord). Köpte en liten lätt Brother MS-4 för drygt 2000 kr (i Sverige) för att ha som kursmaskin och andra maskin. Jag tycker min lilla brother är riktigt kul att sy på och jag blir förvånad över vad den kan.
bila är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-01-04, 09:12   #4
carlm carlm är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: nov 2011
Inlägg: 472
Citat:
bila skrev:
Data gör att du får fler stygn att välja mellan. Du trycker ett antal gånger på en knapp när du går inställningarna som kommer upp i en ruta. Du får tips om vilken pessarfot du ska använda.
Jag har läst att det finns de som tycker det är besvärligt att byta stygn då det kräver så många knapptryckningar på moderna datoriserade symaskiner, medan äldre kan vara enklare att använda.

På min Bernina 1130 som är Berninas första datoriserade symaskinsmodell så finns det en separat knapp för varje nyttosöm och mönstersömmarna är grupperade fyra per knapp.


Citat:
Pipett skrev:
Har man eg nytta av en datoriserad maskin?
Något som är smidigt är att det går att ändra inställningar utan att tänka på att nålen är fri från tyget eftersom ändringarna inte utförs förrän det är säkert. En fördel med mekaniska är att det finns större möjlighet att serva själv utan specialutrustning.

Men det är personligt vad man föredrar, mekanisk eller datoriserad. Så det är bäst att provsy innan man köper.
carlm är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-01-04, 15:33   #5
melvinara melvinara är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: apr 2009
Inlägg: 333
Manual

Hej,
Fråga: Har du manualen kvar?
Där finns information om hur du själv gör enklare service på maskinen?

Nej, Singer Samba 7 är bara en produktbeskrivning! Du har ett produktnummer/modellnummer också!
Titta på baksidan av maskinen, där står en fyrsiffrig kod (produktnummer) t.ex. 6212C (jag har en Singer Samba 4).

Gå in på den här länken:

http://www.singerco.com/accessories/instruction-manuals

skriv in den 4-siffriga "koden" utan eventuell bokstav efter.
Nu kan du ladda ned den engelska manualen gratis i pdf-format!

På den här länken kan du hämta/ladda hem en "Parts manual" (också på engelska) som visar alla delar i symaskinen:

http://www.parts.singerco.com/CPpartCharts/6_6999

(har nu kollat på sidan och den reservdelsmanual du skall välja är samma som min: 6210_6212_6606)

Vill bara säga till dig att det är en fin maskin du har! Jag skulle utan tvekan byta upp mig till den! Lite symaskinsolja och skruvmejsel kommer du långt med. Du får också många meter bra sytråd för dina pengar!
Så fram med maskinen för du kommer fixa det!

PS. Jag lämnade bort min "nya" Bernina Bernette till förmån för min gamla Singer Samba 4 som är MYCKET bättre! DS.

Senast redigerad av melvinara den 2012-01-04 klockan 15:53.
melvinara är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-01-05, 03:17   #6
Pipett Pipett är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: mar 2011
Inlägg: 54
Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är modellnumret 6217C på min Samba7.

Tack för länkarna!
Ska kolla upp dom.
Pipett är inte uppkopplad   Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg Sök i detta ämne
Sök i detta ämne:

Avancerad sökning
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är av
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 17:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons