![]() |
![]() | Nyheter | ![]() | ![]() | Artiklar | ![]() | ![]() | Bloggar | ![]() | ![]() | Forum | ![]() | ![]() | Bilder | ![]() | ![]() | Annonser | ![]() | ![]() | Recensioner | ![]() | ![]() | Länkar | ![]() | ![]() | Kalender | ![]() | ![]() | Medlemmar | ![]() | ![]() | Din sida | ![]() | ![]() | Om... | ![]() |




|
![]() |
#1 |
Medlem sedan: jul 2007
Inlägg: 1 332
|
Jag äter inte värst mycket av "standardgrönsakerna" tomater och gurka. Ser det inte som näring, utan bara lite upp-piffning (vilket i och för sig inte är att föräkta!). Min "grönsaksdos" får jag huvudsakligen från rotfrukter. Framför allt på hösten. Har älskat rotfrukter ända sedan jag var liten, och under hösten kan man ju verkligen frossa i närproducerat till väldigt bra pris!
Jag saknar litegrann att bo på landet som jag gjorde fram till för några år sedan. Att kunna promenera bort och köpa närproducerat! Nu får jag ta bilen om jag vill ha annat än det lokala butiken tar hem, och det gör jag inte gärna. (Å andra sidan fick man ju på den tiden ta bilen till i stort sett allting annat som jag nu kan cykla till... Hmmmm... tål att tänka på...) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Medlem sedan: jun 2007
Inlägg: 26
|
christel: Självklart lever inte alla djur i spiltor. Under sommarhalvåret så bor de flesta nötkreatur utomhus. Även om man köper nötkött som ätit bra svensk mat och lever bra så bidrar ändå produktionen av nötkött med ca 18% av växthusgaserna om vi ska gå in på det. Detta för att när kor fiser så bildas metangas vilket i sin tur bidrar mer per kilo till växthuseffekten än koldioxid. Om du nu tror på växthuseffekten vilket jag vet att en del inte gör.
![]() Delfintua: Det är ganska omständigt att vara vegan. Det krävs mycket mer planering för att få i sig allt, svårt att resa eftersom att det finns få veganska rätter på restauranger. Ibland kan man göra om rätter men ofta går inte det då ost och grädde brukar vara en stor del av maten. Min far är dessutom väldigt mycket emot all form av vegetarianism och veganism så jag har riskerat lite av vår relation på grund av detta. Ni tycker säkert att det låter riktigt befängt att göra något sådant men jag skulle verkligen må dåligt av att äta annat än veganskt. Jag äter också mycket rotgrönsaker. Precis som Sotis så använder jag gurka, tomat och sådana grönsaker som smakhöjare, inte som någon källa till näring. Ett favoritrecept som finns i de flesta kokböcker. Potatis och purjolökssoppa! Jättegott! Spenatsoppa är också en favorit (drick ett glas juice till eftersom att C-vitamin gör att du lättare tar upp järnet!). Gjorde nyss också en mumsig soppa med röda linser och spenat som var grym! Behöver jag nämna att jag tycker mycket om soppor? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Medlem sedan: jul 2007
Inlägg: 1 332
|
Ugnstekta rotsaker är ju en riktig höjdare, med eller utan kött! Enkelt för såna som jag som är hopplösa på att planera i förväg vad det ska bli för mat...
Det mesta kan användas, men en typisk mix för mig är ett par morötter, ett par potatisar och kålrot om jag har det hemma. Skär i ganska stora bitar/klyftor. Förkoka sisådär 7 minuter och lägg sedan ut i ugnssäker form i het (typ 275-300 grader) ugn. Lite olja på, men inget salt förrän det är klart. Runt 10 minuter tar det. Kan ätas ensamt med en god sås eller tillsammans med något annat. Själv btog jag en laxbit till mina rotsaker idag. Den fick gå med i ugnen och blev perfekt ugnsbakad. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Medlem sedan: jun 2007
Inlägg: 26
|
Sotis: Ungsstekta rotsaker är en favorit hos mig också! Jag brukar däremot även ha squash, paprika och tofu. Tofun brukar jag marinera med en massa goda kryddor och häller sedan både tofu och marinad över hela plåten. Mums filibaba säger jag bara!
Bearnaise till det är oslagbart! Gärna något gott grovt bröd också. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Medlem sedan: jun 2006
Inlägg: 587
|
Sotis: Lägg till lite sötpotatis också så blir det extra smarrigt.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Medlem sedan: jul 2007
Inlägg: 1 332
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Medlem sedan: feb 2006
Inlägg: 3 987
|
Vad är egentligen skillnaden på att vara vegan och vegetarian?
Upplys mig! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Medlem sedan: jun 2007
Inlägg: 26
|
Lakto-vegetarianer äter mjölkprodukter men inte kött, fisk, kyckling och ägg och en lakto-ovo-vegetarian äter även äggprodukter. De flesta är nog lakto-ovo-vegetarianer.
Det finns även de som kallar sig vegetarianer men äter fisk eller kyckling. Det kallas demi-vegetarian. Själv tycker jag inte alls att de är vegetarianer. ![]() Som vegan väljer man bort alla animaliska produkter. De flesta veganer väljer även bort honung. Hoppas det gav dig ett bra svar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Medlem sedan: feb 2006
Inlägg: 3 987
|
Tack för det... följdfråga. Varför väljer man bort honung?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Medlem sedan: jun 2007
Inlägg: 26
|
Eftersom att man utnyttjar bin för att få fram honungen.
Det finns många tillsatser (E-nummer som du ser på väldigt många matvaror, främst godis) som innehåller animaliska produkter. E 120 tex är malda löss som de flesta veganer inte äter och en del vegetarianer. Detta för att man dödar lössen. Själv äter jag honung eftersom att där man "odlar" honungen så är ekosystemet väldigt bra. Det finns mycket blommor och därmed insekter som i sin tur ger mycket djur. Jag tycker inte att biodlingar är fel eftersom att vad jag vet (rätta mig om jag har fel) så gör inte bina speciellt mycket med sin honung? |
![]() |
![]() |
![]() |
«
Föregående ämne
|
Nästa ämne
»
Ämnesverktyg | Sök i detta ämne |
Visningsalternativ | Betygsätt det här ämnet |
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 15:35.