![]() |
![]() | Nyheter | ![]() | ![]() | Artiklar | ![]() | ![]() | Bloggar | ![]() | ![]() | Forum | ![]() | ![]() | Bilder | ![]() | ![]() | Annonser | ![]() | ![]() | Recensioner | ![]() | ![]() | Länkar | ![]() | ![]() | Kalender | ![]() | ![]() | Medlemmar | ![]() | ![]() | Din sida | ![]() | ![]() | Om... | ![]() |




|
![]() |
#1 |
Medlem sedan: jun 2007
Inlägg: 26
|
![]() Jag tänkte plocka fram en ny disskution här!
Hur många veganer eller vegetarianer finns det här på sysidan? Varför är du det? (du som är det har fått den frågan miljontalsgånger och är säkert väldigt less, förlåt!) Själv är jag vegan sedan årsskiftet. Har varit vegetarian sedan juni 2006. Anledning? Vegetarian blev jag först för att jag ville testa hur det var att leva utan kött. Det gick utmärkt så jag fortsatte. Nästan direkt ville jag bli vegan och tog modet till mig i Januari 2008. Nu är jag en "miljövegan", och är vegan mer för miljöns skull än för djurens. Dock köper jag inte nya skinnskor och helst inte ny ull och jag tycker att det är fel att man "odlar" kött på det sätt man gör nu. Låt höra om er! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Medlem sedan: aug 2006
Inlägg: 1 637
|
Inte för att jag vet riktigt om denna diskussion hör hemma här på sysidan, men...
Jag är vegetarian sedan mitten av tonåren. Jag mår inte bra av kött. Därför. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Medlem sedan: sep 2007
Inlägg: 386
|
jag är vegetarian men äter fisk. (vet att endel inte tycker att man kan säga så)
Äter även ägg och mjölk...och säkert lite löss och gelantin ![]() Jag har varit det sen jag var ganska liten så det är nästan svårt att säga varför för man minns ju inte så väl ![]() Men jag gillade djur mycket och tyckte även att det mesta i köttväg var äckligt att tugga på ![]() Ull har jag funderat på lite...varför vill inte veganer använda det? Har hört många som inte gör det |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Medlem sedan: nov 2003
Inlägg: 299
|
![]() Jag är allätare och trivs bra med det
![]() Många djur som föds upp till slakt har ett bra liv . Vet jag bara om att djuren föds upp rätt och att slakten går bra till stöder jag köttproduktionen . Ser man till att köpa miljövänligt och närodlat så är det ett stort + ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Medlem sedan: nov 2005
Inlägg: 843
|
Jag är allergisk mot ägg och mjölkprotein, så jag äter ganska mycket veganmat. Sen slutade jag med "rött" kött också för magens skull, så nu är jag vegan + fågel och fisk
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Medlem sedan: apr 2005
Inlägg: 224
|
"Laktovegetarianist"? Javisst!
För ca:nitton år sedan blev jag mer och mer fundersam på varför jag hade tillagade bitar av lik på min tallrik som jag sedan åt upp?
Så en dag fick jag bara nog av att smörja kråset med lik vareviga dag så jag tyckte det var dags att pröva något annat. Och på den vägen är det. Jag har en reumatisk sjukdom som blev snabbt oerhört mycket bättre i och med att jag tog detta beslut så för mig var det otänkbart att gå tillbaka till det gamla. Nu nästan tjugo år senare känner jag rent"äckel"om jag tänker mig själv som en köttätare.Skulle aldrig klara av att äta en köttbit. Jag har ändå inga militanta åsikter utan unnar var och en att äta som dom vill och tycks må bäst av. TESS! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Medlem sedan: jun 2007
Inlägg: 26
|
LillaMian: Majorteten av all ull kommer från Argentina eller Australien och där behandlas lammen väldigt dåligt. Jag tänker inte gå in djupare på det om du inte gärna vill veta, självklart berättar jag det jag vet för dig om du vill
![]() christel: Bara produktionen av kött är dålig för miljön. Främst produktionen av nötkött då det går åt 6-10kg växtfiber per 1kg kött, vilket betyder att det är bättre om man ätit växtfibrerna direkt. Svenskt kött är heller inte så bra som man tror, djuren bor i spiltor hela vintrarna och föds upp för att bli kött. Maten, främst sojaprotein som odlas i regnskogsområden där det skövlas skog för att tillverkas, transporteras långt, ofta med flera mellanländer. Jag kan berätta allt jag vet om det också om det är av intresse. ![]() Tess och alla andra: Jag är heller inte militant. Det mest "militanta" jag gör är att jag säljer veganmat och fika till de som vill ha. Jag tycker absolut att alla ska få äta precis vad de vill och försöker inte göra folk till veganer/vegetarianer, jag tycker mest att det är intressant att disskutera. Nu blev det här ett väldigt långt inlägg och jag har inte för mening att vara oartig om någon får den känslan, i så fall ber jag hemskt mycket om ursäkt. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
|
Det är intressant att se vad folk äter och skälen till det.
Jag är allätare. Min ekonomi tillåter inte det ibland, men jag vill köpa kött från lokala producenter som man kan åka till och titta på djuren hur de har det. Jag tror att många känner som jag, att man vill köpa lokalproducerat från bondgårdar (och inte djurindustri). Kött från djur som fått leva normalt, äta gräs osv smakar godare också. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Medlem sedan: nov 2007
Inlägg: 335
|
Spännande!
Jag är allätare! Försöker köpa ekologiskt/miljövänligt/närodlat när jag kan både vad gäller kött och grönsaker. I min värld utesluter inte det ena det andra, men rent generellt tycker jag att vi (alltså vi alla...) äter för lite grönsaksrätter, för lite vegetariskt, typ, men mat är livet och jag tycker mkt om mat i de flesta konstellationer bara det är gott (och gärna krav el miljövänligt!). Jag tror på en allsidig kost om man inte är överkänslig el allergisk. /M |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Medlem sedan: sep 2007
Inlägg: 386
|
Vill också tillägga att jag inte bryr mej om andra äter kött utan tycker att alla får äta vad de vill
![]() ullen.. jag trodde det var nåt sånt. Såg nåt om att de skar bort nåt på fåren utan bedövning för att den finaste ullen inte skulle bli förstörd eller nåt sånt. Själv tycker jag ull kliar så jag köper inte ofta det |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Medlem sedan: nov 2003
Inlägg: 299
|
Hej!
fannibu - alla djur bor inte i "spiltor" och äter inte importerad mat som skövlar regnskogen . Man kan hela tiden läsa mycket hur djur lever och hur negativt djuruppfödning är , men ta dig ut och se verkligheten ibland. Visst finns det djur som växer upp som du säger men väljer man att köpa kött från djur som växer upp i lösdrift inne / ute och äter enbart svenskt foder så gör man mycket för miljön.De finns dessa gårdar men de får konkurera med importerad kött eller svenskt snabbproducerad kött.Djur gör även nytta medan de lever ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Medlem sedan: feb 2006
Inlägg: 3 987
|
Citat:
Jag trodde man valde alternativet för hälsans skull eller att man värnar om djuren. Jag är själv allätare förutom Kyckling som är uteslutet. Vegetariskt väljer jag ofta att äta men det är inget måste. Finns båda val så tar jag vegetariskt. Tror i grunden att vi inte är ämnade att äta kött för då borde vi haft andra tänder och annan matsmältning. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Medlem sedan: dec 2006
Inlägg: 1 109
|
Jag är laktovegetarian. Jag började som lakto-ovo när jag gick i femman, men tog ganska snabbt bort äggen också (ungeffär samtidigt som jag insåg att det mesta man gör med ägg gick bra att göra utan också, pannkakor och sockerkaka var dom viktigaste just då
![]() Periodvis äter jag nästan inga mjölkprodukter heller. Men det är lite från och till. Jag bor i en liten stad, så utbudet på ost utan animalisk löpe och mjölk utan läskiga tillsatser och liknande är begränsat. Så ibland "ger jag upp" och äter veganskt bara för att det är enklare. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Medlem sedan: jun 2006
Inlägg: 587
|
Jag är allätare, och kommer att förbli, men skulle gärna äta mer vegetariskt. Jag har dock svårt att hitta roliga, goda och mättande rätter att laga. Kan någon hjälpa mig med länkar till websidor med recept?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
|
En rätt som är bland mina favoriträtter som är vegetariskt (laktovegetarisk) och är snabb att tillaga:
Pasta med ädelostspenatsås. Sås: Ha i lite hackad spenat (från frysta) lite mindre än halva "normal kastrull" vad det nu var för storlek... Om de är stenhårda, värm tills de blir mjuka. Tillsätt en hel bit kvibilles ädelost, fetthalt bestämmer du men jag brukar ta 33 eller 36% rör om tills osten har smält och såsen är varm. salta och peppra efter smak. servera med pasta. Jag brukar äta med chilisås (den klassiska, inte asiatisk) till, men det är ju upp till var o en. ![]() Oj ja just det, det räcker för 2 personer. Eller 1 person om det är jag (fast då kanske jag inte har i hela osten). ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
«
Föregående ämne
|
Nästa ämne
»
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 18:51.