Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Linet växer!


Av Ulrika Lindh

Linet har växt fantastiskt bra på dessa drygt tjugo dagar och har nu en höjd på cirka trettio centimeter. Det lyser så vackert grönt i den lilla pallkragen. Enligt linboken som jag läser och lär mig om linhantering, så är det noga med ogräsrensning och då är det ju tur att odlingen inte är så stor.

Nu när jag vet och förstår att det kommer att bli en skörd, då blir det till att läsa in sig på när det är dags att skörda. Det finns olika mognadsstadier på linet beroende på vad man ska använda det till. Mognadsstadiet beräknas efter linets fullblomning. För lin som ska användas till knyppling så skördas det vid grönmognad, då avstår man helt från fröskörden. Skörden sker då 10 - 15 dagar efter fullblomning. För högklassig fiber skördas linet 20 - 25 dagar efter fullblomning, det kallas tidig gulmognad. Den skörden kan ge lite frön också. Skördas linet efter 30 - 35 dagar efter fullblomning då är det en normal mognadsgrad och kallas gulmognad. Fibern är då fullgod och bra att använda. När linet nått brunmognadsstadiet 35 - 40 dagar efter fullblomning är fröskörden maximal och det går att utvinna linolja av dem, fibern däremot börjar förlora glans och smidighet.

Det blir spännande att se när blommorna slår ut, det får väl bli nästa rapport från Sysidans linodling.

Faktakälla: Linboken - Kåre Fröier och Henryk Zienkiewicz


(Logga in för att skriva en kommentar)
2016-07-11 09:39   Ulrika Lindh
Jag var förbi linet den 7 juli och då hade det väst sig högre men inga blommor än. Det kommer ny rapport om cirka två veckor.
 
2016-07-09 17:53   Gumpan Norrbotten
Det låter mycket spännande. Hur ser det ut idag?
 
2016-06-26 20:56   Bodil N
Spännande!
 
2016-06-26 14:52   Bibbi Lundgren
Det här gillar jag.
Lin som blommar är så vackert.
 
2016-06-23 17:43   Rose-Marie Jardfelt
Vad härligt det ser ut! Häftigt att odla sin egen lin.
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons