Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Annas blogg

Handarbete för nytta och nöje En lisa för själen

Julkalender #4

Min mormor Elstry Nilsson i Storkågeträsk  har lärt mig mycket. En sak hon inte lyckats lära mig är att spela orgel. Men när alla mina fem andra musikaliska kusiner utvecklade sin gåva nystade jag garn eller stod i mormors gamla skafferi som var fullt med garn från golv till tak.

Det fanns ingen garnvinda utan antingen turades vi om att hålla hätvan eller så fick en pinnstol fungera. Jag lärde mig att inte trä genom härvan vilket jag givetvis gjorde några gånger och fick stå mitt kast. Mormor var nöjd med resultatet efter många nystans träning. Inte för hårt och inte för löst.

Mormor lärde mig att ett par händer som inte arbetade med något var bortkastad tid och lättja. Hon jobbade som kantor och mellan psalmerna åkte ett handarbete fram.

Jag lärde mig att det fanns olika typer av handarbeten, gå borthandarbete, åka bil handarbete, kyrkohandarbete och hemma handarbeten. Det här sista har jag utvecklat så jag har i mitt nattduksbord ett kriskitt, om det är svårt att sova, eller idéerna stockar i hjärnan. Det finns virknålar och garn för att stilla behovet så att säga.

Ps. Min mamma har berättat att det inte alltid var så kul att få virkade mensbindor av ullgarnsrester. (Detta var innan dagens moderna engångsbindor). Det kliade så förtvivlat.

Inlagt 2017-12-04 07:17 | Läst 1334 ggr. | Permalink

(Logga in för att skriva en kommentar)
2017-12-04 19:25   Monica x
SUPERKUL Julkalender, spännande att följa fram till Julafton.
Jättetrevlig idé.
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons