Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Röda tråden

Om livet i allmänhet och sömnad i synnerhet

Fyra fönster

Det har varit mycket raj-raj i mitt liv. Alldeles för mycket. Har fått betala dyrt. Men spilld mjölk ska man ju inte gråta över som alla vet, och numera är mitt liv underbart för det allra mesta. Har bytt ut raj-raj mot röj-röj. Igår var det en sådan dag. Dammsög, skakade täcken, fixade en bokhylla, vek mina tyger i prydliga högar (sorterade efter färg och material), städade städskåpet (fortsätter jag så här kanske jag t o m får in dammsugaren där en vacker dag), slängde gamla mönster som jag inte har någon nytta av.........Jag går fram som en tromb och ingenting kan stoppa mig då. Och vilken känsla det är efteråt. Annat var det på raj-raj-tiden.

För att städa i min dotters rum måste jag verkligen ta sats. Sedan tar det tvärstopp. Hennes golv är belamrat till varje centimeter. Så igår städade jag och slängde ut en hel massa i förrådet. Härligt! När det gäller hennes rum kör jag efter trestegsmodellen. 1.Jag städar 2.Jag förmanar om ordning 3. Jag står inte ut - och städar igen.....Och det vet hon naturligtvis. Har bönat och bett henne att försöka hålla lite ordning, blivit arg och hotat med indragen veckopeng. På det svarar hon -Ok. Jag önskar att någon praktiserade trestegsmodellen på mig ibland också. Att någon tog hand om allt skräp, sa till mig att skärpa mig, och sedan gav upp och röjde här igen...

Jag har strump-premiär idag. Även där har jag en liten "regel". Maj-strumpor av. September-strumpor på. Och det är ju nästan september iaf. Känns verkligen som höst nu. Jag älskar den här tiden. Frisk luft, vackra färger, inga myggor. Men i november skulle jag gärna hoppa direkt till april igen. Skördade mina tomater igår. De tar upp hela fönsterbrädan i köket, så lyckliga Lisor och andra har fått flytta på sig. Och om någon frågar mig hur mycket tomater jag fick i år kan jag svara: - Fyra fönster

Postat 2007-08-31 15:45 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Så har jag gjort mig en snabelkostym

Dagens syprojekt var en tröja i gammelrosa velour till min dotter. Sydde matchande byxor igår. Valde en raglanmodell som jag använt tidigare. Allt gick som smort. Sydde axelsömmarna fram och bak. Nemas problemas.  Men när jag hade sytt ärm- och sidsömmarna krullade ögonbrynen ihop sig. Kunde inte begripa mig på modellen riktigt. Såna vida ärmar......och vad framstycket smalnar av konstigt längst ner....hmmmm....Efter en liten tankestund slog det mig vad jag hade åstadkommit - en perfekt snabelkostym! Hade lyckats med bedriften att vrida på tröjan, och gjort om framstycket till ärm...vilket resulterade i en snabelliknande konstruktion mitt fram....Nytt kapitel i "bestsellern" även idag. Gårdagens kloka inte skulle kunna vara: sy inte ihop resårkanalen innan resåren finns på plats.  

Skulle man tåta ihop en liten djur-kollektion må hända? Vridna tröjor blir till elefanter, gigantiska polokragar giraffhalsar....Nej, lite mer kaffe får det nog bli. Känner mig mer som det djuren lämnar efter sig än någonting annat i denna stund. Och om jag fortsätter att skriva mer nu så blir det ännu mer svammel än vanligt. Skulle kunna komma in på knäppa funderingar om hur Gud skapade oss till exempel. Om han helt enkelt satt vid symaskinen. -Hoppsan, där klippte jag lite fel...Ett hål mitt på.....Ja, ja, du får väl heta Eva du.

Postat 2007-08-29 19:25 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En lektion i matte

Fick en plötslig impuls imorse och tog bussen till Jysk. Där fick jag ännu en lektion i "livets hårda skola". Nämligen att om man tänker "åh, vad billigt!" allt för många gånger, så blir det skitdyrt när man står i kassan och ska betala. Fick skamset be expediten att få lägga tillbaka några av min fynd.

Fler och fler kapitel i min tänkta "bestseller" dyker upp titt som tätt. Här är några exempel: tillred inte sniglar på egen hand, släng inte din landsköldpadda i pappersinsamlingen och sätt inte på vattnet förän du har fått ut slangen i trädgården. Jag har en uppsjö av goda råd till alla som inte vill göra samma misstag som jag själv.

Hittade väldigt fint tyg på Jysk. Det som jag inte var tvungen att lägga tillbaka väntar nu på att tas om hand. Sydde klart min första tröja med applikation alldeles nyss. Vad ska jag säga? Alla är vi barn i början kanske? Känner mig inte nöjd med den över huvud taget. Hatar verkligen sånt. Då måste jag snabbt, snabbt sy någonting "enastående" för att få ro i sinnet igen.

Har tänkt på det här med titlar också. Nu för tiden är det ju fullt möjligt att sätta en etikett på sig själv i t ex telefonkatalogen. Och vi som inte kan kallas oss jur, leg läk, adj, dipl det och det, kan själva hitta på något beskrivande och passande. Funderar starkt på tillägget tygtok, saxhäxa eller rynktrådsmästarinna. Men det finaste jag någonsin kan vara är "Alvas mamma". Det slår allt. 

Postat 2007-08-28 13:51 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tusensömmars-tunika

Precis som jag börjat behärska "syiskan" ställs jag plötsligt inför ett nytt problem. Skickade efter multisnittmönster, som visade sig vara skrivna på norska alt. danska. Brukar inte ha några större problem med att förstå dessa språk, men de här sömnadsbeskrivningarna var lite halvknepiga att begripa. För mig alltså. "Bagstycket" är jag med på, men funderar fortfarande på vad en "stroptop" är för någonting.

Det hela löste sig ganska bra. Eftersom det är enkla modeller det handlar om behövde jag ingen beskrivning för att klara av det. Var snart igång med att sy ihop min nya tunika. Klippte snedremsor av fodertyg, pressade på längden, kantstickade, sydde fast med elastisk söm, och avslutade med en tvillingsöm från rätsidan. Och resultatet: en nederkant som böljade och veckade sig ut- och in. Klippte helt sonika av nederkanten, och vek bara in en bit. Ny tvillingsöm. När detta var avklarat skulle jag klippa bort lite överflödigt tyg ovanför den sista sömmen. Bara jag nu inte klipper hål i tunikan, tänkte jag. Och det var precis det jag gjorde. Ett rakbladsvasst, litet hack på bakstycket. Puh! Men nu är även det fixat. Med några flera sömmars hjälp. Funderar på en "bestseller". Den ska heta "Gör inte så här". Skulle innefatta allt från att sy en tunika till att välja karl.

Nu sitter jag här iklädd den nya tunikan, Och den är riktigt skön. Nästa projekt blir en tröja med påsydda applikationer till min dotter. Klipper jag hål i den också tänker jag inte laga det. Då blir den förmodligen förvandlad till ärtstora tygsnuttar. Kråkorna kanske kan bygga bo av det?

 

Postat 2007-08-27 12:17 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Barnsligt logiskt

MVK, MB, MF, fålllsöm, quiltingsfot, keps, musselsöm, vingnål, tvillingnål...För bara några månader sedan var allt detta hieroglyfer för mig, och nu förstår jag mer än hyfsat bra vad det betyder på "svenska". Instruktionsboken följer mig ända till sängen. Läser om knapphål och pressarfötter innan jag slocknar på kvällarna. Pratar snart flytande svenska, engelska och "syiska". Härligt.

Sydde dekorsömmar på en tunika idag. Blev alldeles till mig av att se hur maskinen jobbade och hur resultatet blev. För de som sitter med en broderimaskin måste det te sig ganska simpelt, men för mig som suttit och harvat med en traktorliknande maskin som sydde framåt och bakåt, raksöm och zick-zack, är detta ett jättekliv framåt. Även där kan jag se hur "syiskan" smyger sig in. Kommer ihåg när CD-skivorna gjorde sitt antåg. Plötsligt pratade man inte så mycket om låtarnas namn längre, utan kunde istället fråga kompisen -Har du hört 6:an? Den är bra! Idag har jag kört 33:an, och jag ska nog testa 34:an på den senaste linnekjolen jag sydde...

Men när det gäller ord, så borde barn få bestämma mer. Fler barn till svenska akademien! De är så logiska. Krånglar inte till det. Ett exempel: I somras när vi var på besök hos mina föräldrar kom min dotter utspringande på altanen och berättade att mormor var i tvättstugan och rakade kläder. På vuxenspråk=strök. Släng dig i väggen Horace Engdahl!

Postat 2007-08-24 14:51 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Shit pommes frites

Nu har jag gjort det igen. Spräckt min budget. För nästa månad också. Den här månaden rök den ju pga symaskinsköpet. Måste det vara så roligt att sy? Och så lätt att beställa tyger på nätet? Klick, klick......Ritsch, ratsch, filliklart. Tur att jag gillar gröt. Men var inte oroliga för min dotters väl och ve. Hon får alltid det hon behöver, och lite till.

Hamnade på en hemsida med samma namn som min blogg. Och jag som trodde att jag var så fyndig. Jantelagen flåsar mig genast i nacken. Men kul har jag, och hua vilka fina tyger jag har beställt!

Postat 2007-08-23 19:31 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Yiihaaa!

Idag har det varit en riktigt, riktigt bra dag. Symaskinen har anlänt, liksom de nya mönstren från mg-tyger. Det var mycket länge sedan jag var förälskad, men det kändes nog ungefär så här. Men tacka vet jag symaskiner......

Imorgon är min dotters lååånga sommarlov slut. Vardag och "allvar" igen. Känner sånt som inte mammor "får" känna. Det ska bli så SKÖNT! Ordning och reda, och lite egen tid. Under sommaren har jag haft minst två barn här från morgon till kväll. Som ska dricka, bada i bassängen, bråka lite, ha hjälp med ditt & datt...

Har varit in på någon väldigt amerikansk sida och tittat lite på olika syrum som folk har....Anställer de inredningsarkitekter till sånt? Alla tyg ligger snyggt på hyllor, sorterade efter färg och material, belysningen är perfekt, trådrullarna sitter snällt på sina pinnar och alla mönster ligger perfekt ihopvikta i sina små fodral. Man kan riktigt se framför sig hur den perfekta mamman syr små perfekta små klänningar till sina perfekta små barn. Och sedan står hon och tittar ut genom fönstret med ett leende på läpparna när hennes små prinsessor dansar ringdans i sina nya kreationer......Här hos mig råder det närmast kaos jämförelsevis. Har gjort iordning en liten syhörna i mitt lilla sovrum, men maskinen står för det mesta på köksbordet. Tillsammans med ett virrvarr av trådar, mönster, saxar, gummiband.....Plus alla Barbieskor, leksakspianon och annat smått&gott som min dotter ställer ifrån sig. Städar och gör iordning allt varje kväll, men på något lustigt vis ser det iaf likadant ut nästföljande dag. Och att få sitta i lugn och ro och sy en längre stund är en lyx. Oftast plingar mikrovågsugnen bakom ryggen medan jag sitter och syr. Och en liten söm hinner jag väl med innan pannkakan ska vändas?

Postat 2007-08-22 21:08 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Uhuuu

Just nu känner jag mig som en treåring, liggandes på golvet i affären, skrikandes för full hals, för att jag inte fick den där smarriga chokladkakan som låg alldeles intill kassorna och frestade. Men så får ju inte mammor bete sig. Så jag sväljer min frustration och låtsas att jag är vuxen och mogen. Symaskinen kom inte idag. Inte mönstren heller....

Att sy är en sak. Men att ta fina bilder, som alla andra tycks fixa hela tiden, verkar vara en omöjlig uppgift för mig. Jag har en bra kamera, och har tagit hur många fina bilder som helst. Men när jag har sytt någonting som jag vill dokumentera och lägga ut här på sysidan så tar det tvärstopp. Kläderna på bilderna ser ut som någonting katten har släpat in. Eller snarare som om det är katten som har sytt kläderna....

Att skriva funkar som terapi för mig. Nu är treåringen i mig borta, och jag känner mig lugn och glad igen. Men vuxen och mogen? Nej, där går min gräns.......

Postat 2007-08-21 11:31 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

I väntans tider

Jag går i väntans tider. Ett nytt litet liv är i antågande. Det spritter i hela mig. Jag är väl förberedd. Står med armarna öppna för att omfamna den nya lilla älsklingen. Och min längtan är snart över. I morse fick jag ett meddelande. Orderstatus: Skickad! Så imorgon kanske jag får flyga iväg till ICA och hämta ut min hett efterlängtade....en sprillans ny Brother ES-2010. Och har jag riktig tur kanske jag t o m får de mönster jag skickat efter från mg-tyger. Nytt fint jerseytyg väntar på mig, skriker efter att bli sytt. Och nu när jag fått "tvillingarna" blir sömmarna som en dröm....

Postat 2007-08-20 15:48 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons