Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Nallelina syr - bilas blogg

Denna blogg handlar om sytips och material kring sömnad. Det är Nallelina och jag som kommer att sammarbeta.

RAKA KANTSTICKNINGAR

Att sy raka kantstickningar och få dom raka är inte alltid så lätt. Att sy så nära kanten brukar vara svårt. Men det det finns pressarfötter man kan använda. Och jag ska presentera  några som jag brukar använda.  Jag visar har mitt sätt att sy få stickningarna raka. 

SYMASKIN UTAN JUSTERBAR NÅL I SIDLED

Har du en symaskin där du inte kan flytta nålen fritt kan du använda Adjustable Blind Hemfoot (justerbar fållfot tror jag det heter å svenska)

Så ser den ut till min janome. Det finns ett skena som du kan flytta med skruven, och få sömnen där du vill ha den.  Foten är en fot för att fålla med fållsöm. Men den fungerar utmärkt till att sy kantstickningar också med.

Så här ser det ut när man syr. Lägg tyget mot skena och låt det följa den.

SYMASKIN MED JUSTERBAR NÅL I SIDLED

Då använder jag Dich Quilting foot (har ingen aning vad den heter på svenska). Den foten är till för att sy i diket, dvs att sy från rätsidan på en annan söm. Används vid quiltning,  för att syfast de olka tygbitarna i ett block mot vadd och bakstycke.

Genom att flytta nålen i sidled  så kan man använda skenan  och den fungerar perfekt att få stickningar där man vill ha dom.

Så har ser foten ut på undersidan.

Så ser det ut där jag flyttar nålen på min maskin.  Kollar på sömmen högst upp på bilden så ser du att den är flyttad. På din maskin ser det säkert annorlunda ut, men principen är den samma.

Så har ser det ut när jag syr. Håll tyget mot skenan. 


SY EN SÖM TILL

Det fungerar för alla symaskiner.

Vill du sy två stickningar eller att den ska vara 6,5  mm från kanten, så använd 1/4 inch foten. Den är egentligen avsedd när man syr ihop lappar till en quilt, för att få en exakt som. Men den fungerar utmärkt till stickningar också.  Den finns både med skena och utan. Den med skenar fungerar bäst för stickningar.

Glöm bara inte att ställa tillbaka nålen i ursprungsläge innan du börjar sy. Annars syr är det stor risk att du syr i foten.

Så här ser foten ut, den har en skena vid ena sidan.

Så här ser det ut när jag syr.

LITE ALLMÄNNA TIPS

Ställ in maskinen med nålen nere om det går.När du r kör emot annat tyg lyfter du på pessarfoten med nålen nere, så kan du försätta att sy så långt du behöver. Ha nålen ner när du vänder i ett hörn.

Det kan tyckas onödigt dyrt att köpa nya pressarfötter till sin maskin, men pressarfötter är det bästa sättet att uppgradera sin maskin. Med rätt pressarfot är det lätt att bra resultat utan stora ansträngningar. Rätt pressarfot gör upp till 80-90% av jobbet.


Inlagt 2014-03-05 11:47 | Läst 7800 ggr. | Permalink

(Logga in för att skriva en kommentar)
2014-03-29 10:10   Ulla ******
Tack för att Du delar med Dig av Dina kunskaper!
Du är en Ängel :-)
 
2014-03-10 15:09   Ulrika X
Varmt tack för pressarfotstips!!
Personligen behöver jag verkligen öva på att välja rätt och inte slentrianmässigt välja "standardfoten". Tack för både text och bilder! :)
 
2014-03-05 22:27   Pernilla Fe
Ja det är bra att använda de olika pressarfötterna! Något jag blivit förtjust i är en syguide som man sätter fast på maskinen, då kan man sy med större avstånd mellan kant och söm och ändå sy rakt.
 
2014-03-05 17:03   Marie Johansson
Tack för tips.
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons