Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Nallelina syr - bilas blogg

Denna blogg handlar om sytips och material kring sömnad. Det är Nallelina och jag som kommer att sammarbeta.

RAKA KANTSTICKNINGAR

Att sy raka kantstickningar och få dom raka är inte alltid så lätt. Att sy så nära kanten brukar vara svårt. Men det det finns pressarfötter man kan använda. Och jag ska presentera  några som jag brukar använda.  Jag visar har mitt sätt att sy få stickningarna raka. 

SYMASKIN UTAN JUSTERBAR NÅL I SIDLED

Har du en symaskin där du inte kan flytta nålen fritt kan du använda Adjustable Blind Hemfoot (justerbar fållfot tror jag det heter å svenska)

Så ser den ut till min janome. Det finns ett skena som du kan flytta med skruven, och få sömnen där du vill ha den.  Foten är en fot för att fålla med fållsöm. Men den fungerar utmärkt till att sy kantstickningar också med.

Så här ser det ut när man syr. Lägg tyget mot skena och låt det följa den.

SYMASKIN MED JUSTERBAR NÅL I SIDLED

Då använder jag Dich Quilting foot (har ingen aning vad den heter på svenska). Den foten är till för att sy i diket, dvs att sy från rätsidan på en annan söm. Används vid quiltning,  för att syfast de olka tygbitarna i ett block mot vadd och bakstycke.

Genom att flytta nålen i sidled  så kan man använda skenan  och den fungerar perfekt att få stickningar där man vill ha dom.

Så har ser foten ut på undersidan.

Så ser det ut där jag flyttar nålen på min maskin.  Kollar på sömmen högst upp på bilden så ser du att den är flyttad. På din maskin ser det säkert annorlunda ut, men principen är den samma.

Så har ser det ut när jag syr. Håll tyget mot skenan. 


SY EN SÖM TILL

Det fungerar för alla symaskiner.

Vill du sy två stickningar eller att den ska vara 6,5  mm från kanten, så använd 1/4 inch foten. Den är egentligen avsedd när man syr ihop lappar till en quilt, för att få en exakt som. Men den fungerar utmärkt till stickningar också.  Den finns både med skena och utan. Den med skenar fungerar bäst för stickningar.

Glöm bara inte att ställa tillbaka nålen i ursprungsläge innan du börjar sy. Annars syr är det stor risk att du syr i foten.

Så här ser foten ut, den har en skena vid ena sidan.

Så här ser det ut när jag syr.

LITE ALLMÄNNA TIPS

Ställ in maskinen med nålen nere om det går.När du r kör emot annat tyg lyfter du på pessarfoten med nålen nere, så kan du försätta att sy så långt du behöver. Ha nålen ner när du vänder i ett hörn.

Det kan tyckas onödigt dyrt att köpa nya pressarfötter till sin maskin, men pressarfötter är det bästa sättet att uppgradera sin maskin. Med rätt pressarfot är det lätt att bra resultat utan stora ansträngningar. Rätt pressarfot gör upp till 80-90% av jobbet.


Sytips
Postat 2014-03-05 11:47 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Jag stannar

Jag har beslutat att fortsätta att blogga.  Det som gör det är alla uppmuntrande kommentarer jag har fått från er.  Ni har fått mig att förstå att inte låta en elak människa få förstöra för en. Jag tycker det är tråkigt att pulvertroll har lämnat sysidan.  Det borde ha funnits plats för oss båda. Men jag får önska henne lycka till med sin nya blogg. Sysidan är  ju ett forum där man visar respekt för varandra och hjälper varandra. Alla har något att bidra med oavsett vilken nivå vi står på. Klarar man inte av det så är det bättre att gå vidare.

Till slut vill jag säga att jag att ni är underbara, som sprider så mycket värme. Jag gillar er jätte mycket.

Jag åter kommer snart med ett nytt tips.

Allmänt svamel
Postat 2014-03-05 09:38 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Tack för mig

Jag tog nog i lite väl mycket i mitt förra inlägg och skrev ett mail  till en person att be om ursäkt. Personen är den duktig maskinbroderare.

Som svar fick jag att jag är urdålig på maskinbroderi, att folk tar kontakt med henne och undrar vad jag håller på med, också vidare. Jag blev både chockad och ledsen över svaret.

Nu har jag fått svart på vitt den finns bara en här på sysidan som kan det här med maskinbroderi, vi andra är odugliga.

Det är inte alls min åsikt, jag vet och har märkt att det finns många  maskinbroderare som är jätteduktiga, och jag älskar er,  jag gillar att se era vackra verk och läsa era kloka yttrande.

Vi befinner oss på olika nivåer och vi gör alla så gott vi kan. Det är genom att se varandra som vi är som vi kan hjälpa varandra att komma vidare.

Jag ser inte mig själv som någon expert vare sig när det gäller maskinbroderi eller sömnad, men jag gör så gott jag kan. Och det lilla jag kan vill jag dela med till andra. Jag vill lärara mig mer om sömnad och maskinbroderi och det håller jag på med. Sömnad och maskinbroderi är min stora passion har i livet.

Tråkigt med självutnämda experter, som ska var för mer än alla andra.

Det finns många superduktiga sömmerskor på sysidan, som är så duktiga att dom inte behöver hävda sig. Jag älskar er, ni är en väldoft.

Min blogg hade jag tänkt att den skulle handla om lite tips hur jag gör när det gäller maskin broderi och sömnad.  Jag har precis börjat.  Hade tänkt att den skulle bli en tipsbank, med oika sätt att använda sin symaskin.  Men nu jag fått nog, det blir nog inga mer inlägg. 

Nu får experten ta över.  Jag skulle hoppats att det hade funnit plats för oss båda och många fler. Men det finns det tydligen inte.

Tack för mig.

Postat 2014-02-28 22:25 | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Låt inte vetenskapen ta död på skapar glädjen

När det gäller maskinbroderi är det inte bara en metod som är rätt. Det finns många val när det gäller att kombinera tyg och mellanlägg, tråd val av motiv.  En del fungerar annat inte. Men det gäller att prova sig fram.  Man behöver inte ha alla typer hemma och behärska alla olika mellanlägg.  Testa lite olika i början och se vad som passar dig bäst.

Man skaffar sina favoriter när det gäller mellanlägg och hur man vill ha broderiet.  Oftast använder jag vattenlösligt för jag vill ha mjuka broderier, utan mellanlägg i den färdiga produkten. Men jag använder andra i bland också, när det passar bättre.

En del sliter och dra för att få mellanlägget så spännt som möjlig. Jag gör det inte jag bara lägger tyget plant.  När man drar ihop ramen så spänns tyget en del. Jag har ända aldrig haft problem med att brodier har dagit ihop sig.

Kom i håg att det viktigast är att man har kul och låter kreaktiveten flöda.  Låt inte vetenskapen döda den.  Det  är inte bara en metod som är rätt.

Att bli en duktig maskinbroderar tar tid. Det gäller att lära känna maskin,  dataprogram, mellanslägg och tyger. Sedan kommer man själv in också i det hela. Allt måste samverka. Efter vi har olika maskiner, program. syr i olika tyger och är som personer olika så finns ett inte en metod som är den rätta.

Det tar tid att lära sig att brodera och låt det få göra det.  Ett råd jag brukar ge nybörjare är att inte brodera på sånt som är dyrare än att man har råd att misslyckas på, till man känner att man behärska tekniken.

Även om man broderat något år så misslyckas man i bland.  Ibland är maskinen dum och syr inte som den borde göra.  Ibland flyger broderiet ur rammen när man syr eller tillfälligt tar bort ramen.  Ibland gör man själv fel.

Ett litet tips lägg inte telefonen (eller andra prylar med magnetfält) för nära usb-minnet , för då kan den störa maskin och den kan brodera fel.

Ett maskinbroderi är ett konstverk och det behöver inte vara perfekt. Profisionella hand-broderare broderar in något fel i sina broderier just för att dom ska vara unika och visa på hantverk.  Än en gång vill jag säga att: Låt inte vetenskapen ta död på skaparglädjen. 

Det ska vara kul att brodera på maskin.

Maskinbroderi Sytips
Postat 2014-02-22 13:52 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Nålar som blundar

Brukar nålen blunda?

Tycker du det är svårt att trå nålen ibland.  Här visar jag ett alternativt sätt. Som jag tycker fungerar bra.

Du behöver en vit papperslapp och en pincett. 

Jag sätter en vit papperslapp bakom nålen. Då syns ögat på nålen mycket bättre. Sedan tar jag tråden med pinsetten ca 5mm in. Och för in tråden i ögat.

Trär jag men pincett slippar jag mina feta fingrar som skymmer nålen.

Sedan släpper jag tråden och tar tag i tråden bakom nålen och drar den så den blir lagom lång.

(Jag måste tacka min gubbe som ställde upp som fotograf. )

Sytips
Postat 2014-02-20 13:41 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Pengar som skruvmejsel

Det finns ingen skruvmejsel som fungerar bra till att lossa skruvarna på min Brother MS-4. Ingen går att snurra runt ordentligt. Men när jag testade med en gammal värdelös 50 öring var den perfekt som skruvmejsel.  Det gick som en dans att få upp skruvarna och även få dit dom efter (damm-) råttjakten under stygnplåten. Så nu ligger det ett par 50 öringar i pressarfotslådan. 

Postat 2014-02-17 18:54 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Att få broderiet där man vill ha det

Se till att broderiet finns mitt i ramen, annars flytta det i programmet så att det är i mitten. För det är mittpunkten som är bra att utgå ifrån.

Jag brukar skriva ut broderiet, om det behövs fyll i mittlinjerna. klipp ut broderiet ganska så nära kantern(detaljerna behövs inte klippas ut), klipp och en springa vid mittpunkten på både horisontellt och vertikalt.

Kolla var du vill ha vill ha broderet och rita med en penna eller krita i korset.

Rita ut korset så att det blir så långt att det går utanför bågen. Se till att linjerna blir i rak vinkel mot varandra.

Så här jag jag med clothsetter.  (Är det första gången så kallibriera man clothsetten mot symaskinen. Det finns ett kallibrieringskors som jag syr på en tygbit. Sedan justerar man closetten så att korset i bågen stämmer överns med korset på clothsetten.)

Jag lägger i tyget så att det markerade korset och clothsetterns kors stämmer överns. Jag kollar också att mittpiggarna på ramen och tygets kors stämmer överens på alla sidor.

Här ser du clothsetterns arm med dess kors och min makering på tyget. Dessa ska stämma ihop.

Här pekar jag på en avmittpiggarna på ramen.

Utan clothsettern använder jag plastbiten som passar i ramen. Det är det tydliga korset som ska stämma överens med korset jag ritat på tyget.

Se till att du vänder plastbiten rätt, du ska kunna läsa texten som står på plastbiten och den ska fästas i mittpiggarna i den översta delen av ramen.

Postat 2014-02-12 17:08 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Så har sparar jag på mellanlägg vid maskinbroderi

Min maskin broderar med 20 centimeters bredd.  33 cm mellanlägg fungerar perfekt. och då får jag ut tre på 100 cm bredd. Därför brukar jag köpa det. Genom att köpa rätt bredd spar man mellanlägg och pengar. Jag brukar köpa 5 meterländer. Jag delar bredden i delar. Och sedan brukar jag delar varje 5 metersbit i ca tre delar. 

När jag sätter det i ramen klipper jag inte bort det överflödiga utan låter det hänga. Använder jag dubbelt så viker jag det så jag använder från båda ändar.

När broderiet är klart klipper jag bort nära broderiet. på å sätt har jag sparat ca 10 cm mellanlägg på varje broderi.

Min maskin broderar med 20 centimeters bredd.  33 cm mellanlägg fungerar perfekt. och då får jag ut tre på 100 cm bredd. Därför brukar jag köpa det. Genom att köpa rätt bredd spar man mellanlägg och pengar. 

M-broderiting har 100 cm brett mellanlägg.

Postat 2014-02-10 13:39 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vändsöm - French seam

Nallelina tycke att jag skulle visa hur man syr vändsöm eller french seam. Här har jag gjort ett försök, som visar hur jag gör.

Här har jag klippt till 13 mm (1/2 inch) sömsmån. Jag använder har 1/4 inchfoten för att få exakt sömsmån. Det fungerar med andra mått också och standard pressarfoten.

Sy med ganska så korta stygn stygnlängd ungefär 2.

Jag lägger tyget avigsida mot avigsida och syr första sömmen på rätsidan.

Sedan pressar jag sömmen öppen.

Här klipper jag ned sömmen till 2-3 mm.

Nu undrar ni kanske varför inte sy sömmen så smal att man inte behöver klippa. Dels är det svårt att sy en så smal söm och sedan är det jättekrångligt att pressa en så smal söm öppen. 

Jag viker in sömmen och sätter några nålar, det är viktigt att sömmen som jag tidigare sytt kommer i kanten.

Sedan syr jag en söm nu från avigsidan. Det är viktigt att sömmen är bredare än det man klipp bort. Jag änvänder 1/4 inchfoten för att få en rak söm

Så den färdiga sömmen ut. Den blir ännu finare om man har tråd som matchar tyget.

Så har ser det ut från rätsidan. Det blir ännu finare efter lite pressning.

Postat 2014-02-06 12:48 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Maskinbroderi - få underlägget att ligga still

Jag maskinbroderar en hel det och här kommer ett tips;

När jag ska sätta tyg i ramen.  Vill ofta underlägget fara än hit och än dit. Jag har löst dett med att tejpa fast underlägget på ramen med maskeringstejp. Tejen får sitta kvar på ramen och kan användas många gånger.  Jag brukar sätta tejpen vis fästet av ramen där det finns en bit att fästa tejpen i.

sytips
Postat 2014-02-05 11:58 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons