Citat:
Syofta skrev:
Hembakat bröd är det godaste som finns! Jag är periodare på det, älskar "fusksurdegsbröd" där man först skållar mjölet och sedan jäser över natten.
Har jag inte tid att baka köper jag bröd UTAN konserveringsmedel. Sällan problem med mögel, mitt stökiga kök verkar vara fritt från mögelsporer i allafall, trots disk och dammråttor  .
|
Fattar inte hur folk är så lata i köket.
Jag brukar göra rysk surdeg hemma.
закваска и квасного хлеба
"Zakvaska i Kvasnavo hleba"
på ryska = surdeg och surbröd
10 gånger dvs 10 småskål.
1 vatten 40 grader
1 dl grov rågmjöl
Blanda och fylla i en skål, täcka över tygbit
göra om igen...
O sen låt stå dom vid fönstern i 4 dagar (perfekt under sommaren, men inte vinter där med dragvind, inte absolut).
Röra om varje kväll.
Dom 9, jag brukar bolla o stoppa in i frysen. Det kan hålla i ett år.
En surdeg, så bakar jag rågbröd i 4:e dagen, o låt stå färdigt bröd över ett dygn, o käka upp 5:e dagen. Eller till vitbröd
Underbart gott!!
Rostad grovmalen valnötter o blanda i bröddeg, eller torka frukter.. eller russin eller vad ni önskar.
Det kostar ca 5-10-15 kr per bröd!