Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
Bevakningar   Inställningar   Sök i forum   Forumregler
Gammal 2014-09-14, 19:00   #1
Busen Busen är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: okt 2008
Inlägg: 118
Question Underkläder runt 1908-14

Hej, ni kunniga och hjälpsamma människor!

Jag har äntligen bestämt mig för att ta tag i att "rekonstruera" en dräkt utifrån vad vi hittade i en koffert förra året: http://www.sysidan.se/albums/view.htm?ID=11634. Några av er hjälpte mig då med att datera plaggen och jag är osäker på om dessa kan ha burits ihop, eller om jag bara bör utgå ifrån korsetten.

Min farmors faster, som antagligen är ägarinnan till dessa kläder, var bondfru på familjens egen västgötska lilla gård. Jag har fått uppfattningen att släkten alltid har levt under sparsamma förhållanden.

Nu har jag en galen önskan, som kanske inte är realistisk - att inför en kostymtävling (på temat 1:a världskriget) skapa en dräkt inifrån och ut, så att den hade kunnat passa en sockenlärarinna (?) under tidigt 1910-tal, helst 1914. Om de andra plaggen i min samling inte passar ihop, vill jag helst använda mig av korsetten, trots att den verkar passa in bäst på 1908-09, eftersom jag tänker mig att ett så dyrt plagg borde ha använts även efter att modellen blev omodern, om ägaren hade liten inkomst. Tankar om detta? Utanpå detta tänkte jag ha en moderiktig, men diskret kjol och blus.

Nu spörs det alltså om jag ska satsa på ett hopplock av underklädesmodeller från åren runt 1910, eller om jag borde satsa på ett speciellt år och i så fall vilka plagg? Modet förändrades ju väldans under de åren... Jag har inte hittat någon "standardgarderob" från just dessa år, så jag är osäker på om mamelucker över huvud taget användes längre, eller om det bara var en knälång chemise (?) under korsetten? Och eventuellt corset cover, och en-två underkjolar?

Detta blev ett långt och förvirrat inlägg med väldigt många frågor. Jag är jättetacksam om jag får någon att bolla idéer med. Känn er fria att såga min idé. Hellre nu, än när jag är långt in i projektet (men materialet till korsetten är redan under leverans )

Susanna
Busen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-09-18, 19:39   #2
Busen Busen är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: okt 2008
Inlägg: 118
Vad för maskinsöm?

Förresten, vad är detta för typ av stygn? Hela korsetten verkar vara maskinydd, med sådan raksöm som jag är van vid från moderna symaskiner, förutom runt snörena.
Bifogade bilder
 
Busen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-09-18, 20:04   #3
SarahW SarahW är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: apr 2006
Inlägg: 82
Underbart projekt! Som jag har förstått det bars underbyxor inte nödvändigtvis av alla "vanliga" kvinnor, även om de blivit betydligt vanligare än de varit under större delen av 1800-talet. Det fanns ju också "combinationer", typ en onepiece som knäpptes fram och var öppen i grenen, buren under korsetten. Jag skulle nog säg att du kan välja vilket du vill göra.

En lite gammalmodig korsett skulle jag inte se några problem med för en kvinna i små omständigheter. Har du behov av extra stöd för bysten (mer än det linnet ger) så hade det börjat experimenteras med olika sorters bysthållare och liknande runt sekelskiftet, burna i kombination med korsetten.

En eller två underkjolar är en mycket bra idé.

Jag är ingen expert på symaskiner (jag har till och med ett ambivalent förhållande till min egen), men jag har för mig att vissa tidiga symaskiner sydde en typ av kedjesöm...? Kan det vara något sådant?
SarahW är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-09-19, 11:17   #4
Busen Busen är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: okt 2008
Inlägg: 118
Tack, Sarah, för svar och pepp!

Jag har ett desto bättre förhållande till symaskiner och desto sämre till jämn handsömnad. Ja, det låter bekant med kedjestygn på de gamla maskinerna. Inte för att det har någon betydelse för utförandet av mitt projekt, men jag funderar lite över om de kan ha använt två olika maskiner för "den vanliga sömmen" och kedjesömmen. Och vad skulle det vara bra för? Korsetten måste rimligtvis vara köpt. På lagningarna och de i efterhand fastsydda strumpebandshållarna (?) ser man att det inte är någon med samma sömnadsvana som har varit i farten.

Innan sommaren hade jag en vision om att hinna sy hela dräkten, medan jag var hemma i Sverige, på min sekelskiftesmaskin... Ack, det var visst inte en helt rimlig föreställning.

På tal om strumpebandshållarna - är det möjligt att hitta sådana tjusiga elastiska snoddar nu för tiden? Och de där "hyskorna" (påminner om gamla hängselfästen)?
Busen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-09-19, 12:15   #5
SarahW SarahW är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: apr 2006
Inlägg: 82
Jag vet inte om sådan fin resår finns att få tag på.... med tanke på hur populära edwardianska- och WWII-dräkter är just nu så borde ju någon börja tillverka dem, kan man tycka Här är någon som fuskat fram effekten, det kanske kan vara ett alternativ: http://bridgesonthebody.blogspot.se/...-building.html

Klämmorna (vad de nu heter) kan man köpa här: http://www.venacavadesign.biz/VCD_sh...oller=category
SarahW är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-09-19, 12:40   #6
Fluur Fluur är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: aug 2005
Inlägg: 105
Det finns förresten en bloggare som heter "Herr Strigel", som är specialiserad på sekelskifteskläder. Visserligen mest herrkläder, men även en del damunderkläder. För övrigt en väldigt inspirerande och stilfull herre!

herrstrigel.blogspot.com/
Fluur är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-09-20, 15:39   #7
Busen Busen är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: okt 2008
Inlägg: 118
Smart lösning! Blir sugen på att testa.
Störande att jag inte såg de där hängselgrejerna när jag beställde efter allt annat från VenaCava förra veckan. Men nu vet jag att de finns där och så kan jag ju fixa resten av dräkten först och se om det dyker upp fler behov efter hand, som de kan fylla...
Läcker blog!
Busen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-09-20, 17:48   #8
Busen Busen är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: okt 2008
Inlägg: 118
Talking Korsetten passar visst som en smäck!

Haha, så sjukt! Förra gången jag testade korsetten (precis när vi vittjat skattgömman) trodde jag att den skulle sitta som de tidigare korsetterna och ge stöd för bysten. Det fick mig att tro att ägarinnan hade mastodontiskt stora höfter. Nu när jag har lite bättre koll testade jag korsetten igen och vi verkar ju ha haft identisk kroppsform! Jag kan alltså kopiera mönstret rakt av, men jag tänker sätta in boning i sidorna, för att slippa vecken i midjan.

Frågan är om jag ska förlänga den något (2-3 cm), så att den når upp till min byst, eller om den ska sluta där den gör nu?
Bifogade bilder
  
Busen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-03, 13:56   #9
Busen Busen är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: okt 2008
Inlägg: 118
Question Korsett - vid vilken ålder började man använda?

Hej igen!

Jag fick igår veta att kvinnan, som vi trott ägde korsetten, föddes 1894. Om korsetten är daterad till 1908, är det verkligen troligt att det var hon som bar den?

Är det någon av er som vet vid vilken ålder man brukade börja använda korsett, efter år 1900?

Detta rör ju sig om en lantbrukarfamilj med knappa inkomster, så jag tänker att det kanske snarare var hennes mor som hade den och att hon, som var ung och antagligen slank, aldrig skaffade någon korsett över huvud taget.

Nu finns hon i alla fall att skåda, tillsammans med de matchande kläderna på min hemsida: http://susannaart.se/ywu-competition...n-teacher.html
Busen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-08-27, 19:51   #10
Busen Busen är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: okt 2008
Inlägg: 118
Question Fler plagg att datera!

Hej igen, alla historiskt kunniga!

I sommar har jag fått ännu fler historiska plagg till skänks. Jag tar jättegärna emot tips om vilka årtal de kan vara daterade till!
Fler bilder finns pinterestsidan: https://www.pinterest.com/bruna_sus/old-gifts/
Där kan man även se det svarta spetsförklädet, som tydligen ska ha använts som serveringsförkläde vid begravningar, under 1880-90-talet. Om det förklädet är så gammalt, undrar jag ju förstås om det är något mer som har ca samma ålder.

Dessutom mottar jag tacksamt tips för hur jag ska förvara alla dessa reliker, så att de inte förstörs i min vård.

Vänliga hälsningar,
Susanna
Bifogade bilder
     
Busen är inte uppkopplad   Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg Sök i detta ämne
Sök i detta ämne:

Avancerad sökning
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är av
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:57.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons