Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
Bevakningar   Inställningar   Sök i forum   Forumregler
Gammal 2023-01-05, 14:58   #1
Annika_H Annika_H är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: jan 2023
Inlägg: 2
Problem med zickzack

Hej!

Har registrerat ett konto här bara för att kunna ställa denna fråga till ett stort forum av människor som säkert vet.

Jag har en relativt ny symaskin som inte används så mycket. En Husqvarna Viking Emerald 116. Och jag har problem med zickzack-söm.

Vad jag förstår så följer jag instruktionerna, men de är inte helt lätta att begripa. Pressarfot J, program 2, 3 eller 6 för zickzack, stynglängd litet, 0,8 eller 1,5, stygnbredd 5, trådspänning 5, pressarfotstryck 3, provsyr i ett gammalt lakan.

Och det som händer är att sömmen ser okej ut på undersidan, men ovansidan kör ihop det så det ser ut som små uppstickande piggar på en raksöm. Ska det vara så?

Tanken var först att sy i jeanstyg och då blev det alldeles löst på ovansidan, som att tråden inte satt fast ordentligt.

Finns det någon här som förstår vad det kan vara för fel?

/Annika
Bifogade bilder
  
Annika_H är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2023-01-07, 11:12   #2
Stinap Stinap är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: jul 2008
Inlägg: 96
Din symaskin har jag ingen erfarenhet av så jag kan bara ge allmänna råd, i väntan på att någon som kan modellen hör av sig.

Det tycks vara trådspänningen som är för lös i undertråden. Kolla om bruksanvisningen ger några tips vi felsökning.
Börja med att trä om maskinen. Kolla noga att du inte råkat göra fel någonstans och att även spolen ligger rätt. Lirka lite extra med trådspänningen och prova att minska trådspänningen på övertråden. Spänningen på undertråden/spolen ska man helst inte röra alls. Det gäller att få balans mellan över- och undertråd. Vissa maskiner kan krångla om det inte är samma sorts tråd även på spolen.
Byt symaskinsnålen om den inte alldeles ny. Prova om det hjälper att byta till till en annan tråd. Prova även hur raksömmen fungerar.
Om symaskinen har stått stilla länge kan den kärva till en början. Lirka lite försiktigt på alla rattar. Kolla i bruksanvisningen om den ska oljas någonstans.
Så hoppas jag de här första tipsen löser problemet!
Stinap är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2023-01-07, 15:39   #3
Annika_H Annika_H är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: jan 2023
Inlägg: 2
Ah! Du har helt rätt att det handlar om spänningen i undertråden. Man ska trä tråden runt ett litet spår vid spolen, och det hade jag tydligen inte gjort, eller hade det lossnat. Nu är det trätt på rätt sätt och symaskinen syr som den ska igen. Konstigt att en sådan liten sak kan vara så viktig. Tack!
Annika_H är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2023-01-09, 16:23   #4
Gumpan58 Gumpan58 är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: apr 2007
Inlägg: 2 363


Jaa, när det gäller symaskiner så där det de små detaljerna som gör det. Vanligtvis är det SBS fel som jag döpt att kalla min fel dvs
Skit-Bakom-Symaskinen.

Alla dessa har lärt mig så mycket genom åren. De har även tränat mig i tålamod.
Gumpan58 är inte uppkopplad   Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg Sök i detta ämne
Sök i detta ämne:

Avancerad sökning
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är av
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons