Det enklaste först.
Jag använder Gütermans vanliga polyestersytråd till det allra mesta. Eftersom jag syr mest svart så köper jag dom stora kilometerrullarna eftersom det blir billigast så.
Nål är ett lite knepigare kapitel. Det som skiljer dom olika nålarna från varandra är tre saker. Grovlek, spets och öga.
En grövre nål är starkare än en tunn, men det krävs mer kraft för att trycka igenom den och det blir ett större hål i tyget. Alltså är den grova nålen lämplig till tjockare, stummare tyger så som jeans eller många lager av något tunnare, medan den tunnare nålen är bättre till riktigt täta tyger eller tyger med plastbehandlad yta där man vill lämna så små hål efter sig som möjligt.
Universalnålar har en vass "standardspets" som funkar ok i dom flesta tyger, men den är inte lämplig till precis allt.
Microtexnålar har till exemple en extra vass spets. Det gör att det krävs mindre kraft för att trycka den igenom tyget och därmed kan man använda en tunnare nål än man annars kunnat. Den är suverän till täta tyger med ömtålig yta och dom grövra microtexnålarna fungerar bra i jeans och i gamla färgigkrympta bommulls- och linnetyger, som annars kan vara tuffa att sy i.
Nålar för elastiskt tyg har istället en lite rundad spets. Detta för att den inte ska skada fibrerna i tyget och orsaka att det går maskor vid sömmarna. Men man ska inte använda såna nålar till vanliga tyger.
Lädernålar har en skärande spets. Det är en spets som är tiangulär i genomskärning och varje spets i triangeln är som en lite vass egg. Den skär sig alltså igenom tyget snarare än sticker. Det gör att man kan sy i mycket segare material än maskinen annars hade klarat MEN det försvagar samtidigt materialet vid sömmen eftersom varje hål har tre anvisningar som materialet kan börja spricka vid.
Syr men med ömtåliga trådar, såsom broderitrådar med metallglans eller om man syr med extra grova nålar kan det vara svårt att trä dom och att få dom att löta som dom ska i dom vanligaste nålarnas ögon. Du kan man använda en nål med större öga, som till exempel jeansnål eller en "top-stich". Tyvärr kräver det samtidigt att nålen är lite grövre, så det är ingen idealisk lösning i vissa material.
Hehe, blev en hel lite uppsats det här.
Nåja. Hoppas du får nytta av det.
|