Ämne: Bakning
Visa ett inlägg
Gammal 2007-10-01, 19:33   #10
zelda zelda är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: dec 2004
Inlägg: 36
Hej!
På bagerifackspråk brukar man göra skillnad på pösigt och poröst, där gör man skillnad på vispade och rörda massor när det gäller sockerkakor, muffins o.d
Kanske detta kan vara till hjälp:

Vispad massa: När man kör en sockerkaka med ägg och socker som bas säger man att man vispar pösigt.

Rörd massa: När man kör en sockerkaka med margarin och socker som bas kör man poröst.

Så om man ser till skillnaden är det så att margarin och socker blir fluffigt och poröst när man kör, men man kan aldrig få upp samma volym som när man vispar ägg och socker, som då blir pösigt.

Hemma använder man ju oftast elvispen oavsett vilken sort man gör, så då tänker man kanske inte på skillnaden. I bagerier har man olika verktyg i maskinen beroende på vilken sort man kör - visp till vispade massor och ett "vingformat"verktyg (vinge) när man kör rörda massor. Brukar finnas till kitchen aid maskiner om ni har sådan.

Slut på dagens lilla bageriskola
zelda är inte uppkopplad   Svara med citat