Visa ett inlägg
Gammal 2007-08-12, 02:59   #9
ichigo ichigo är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
Jag håller med om att japanska hobbyböcker är roligare.

Vi i Europa och USA har nästan samma smak, stil och idéer att det blir lite tråkigt i längden. Och inte alla tycker om den normala stilen i handarbetsböcker/tidningar från USA/Europa. Inte för att vara elak, men ibland kan det vara lite "tant" över det.

För min del tycker jag om att böckerna från Japan satsar mycket på söta saker (utan att bli tråkigt och Disney), idéer som oftast avfärdas som barnsliga etc, de lägger man mycket tid på att göra ordentliga böcker om.

I Japan kan man verkligen satsa på udda idéer (för oss) och satsa på att verkligen göra noggranna böcker om idéerna med mycket noggranna bilder och diagram. Ja, ofta är det mycket välgjorda illustrationer, steg-för-steg bilder som är jättetydliga, att man inte ens behöver kunna japanska för att förstå. Det kan man inte precis säga om en del böcker/tidningar från USA/Europa, oftast är det dåliga bilder, beskrivningar bara i textform med facktermer etc, och mycket sällan nogranna diagram och steg-för-steg bilder. Och det till varenda rolig hobbyidé man kan komma på!

Jag vore överlycklig om någon engelskspråkig företag köper in och översätter böckerna!

De böcker jag har är Licca-docka-kläder från Heart Warming Life Series förlaget samt en bok jag inte riktigt greppat titeln än, innehåller mönster till gosedjur och dockor i retrostil. Filtdockor, bunkadockor.. Och mönstrena i böckerna är lätta att förstå, älskar att det oftast är båda sömslinje OCH sömsmån utritade på mönstren. (i USA är det oftast bara sömsmån inkl-linjen, europa bara sömslinjen utan sömsmån utritat) Fördel för oss som bor här är att det baseras på metriska måttsystemet.
Diagrammen på hur man syr ihop plagg finns, t.ex. i Licca-böckerna är det illustration till varje plagg där varje söm/moment markeras med en siffra på illustrationen att man lätt kan räkna ut i vilken ordning man ska sy plagget.

Ja, det kanske är svårt att beskriva, men hobbyidéerna är verkligen underbara i japanska böcker.

Själv köper jag från www.amazon.co.jp men man måste kunna japanska för att beställa därifrån. Eller vara som jag och följer guider som finns utströdda på nätet och köper böcker utifrån ISBN-nummer-sök. Fördel är att de verkligen är billiga jämfört med Ebay och att fler böcker finns.

Här är en bra sajt som visar ISBN-nummer om japanska hobbyböcker samt en hel del guider om hur man köper, hur man "läser" böckerna etc:
http://www.craftlog.org/craftingjapanese/
ichigo är inte uppkopplad   Svara med citat