Citat:
solinde skrev:
Sambanden är egentligen ganska enkla.
Man behöver göra av med den energi man stoppar i sig för att inte gå upp eller ner i vikt. Vill man gå upp eller ner i vikt får man anpassa energiintaget efter det.
Kolhydrater och proteiner innehåller mindre energi i förhållande till hur mycket man stoppar i sig än fett. Protein ger mättnadskänsla snabbare än kolhydrater, vilket leder till att det är svårare att stoppa i sig för mycket.
Kolhydrater startar fettinlagringsprocesser i kroppen. Därför är det lättare att gå ner i vikt om man minskar kolhydratintaget.
Hjärnan kan bara leva av kolhydrater, och det finns inget bra sätt för kroppen att bygga kolhydrater om man inte äter några. Därför är Atkins-dieten (som inte är samma sak som kolhydratfattig kost, utan en extrem variant) ohållbar i längden.
|
Hjärnan behöver blodsocker - inte kolhydrater. Hjärnan behöver ungefär lika mycket glukos som går åt när man böjjer pekfingret ett par tre gånger fram och tillbaka.
Maken som är typ ett diabetiker upplever ibland känningar när blodsockret blir för lågt. Förr, när han åt kolhydratrik kost kom dessa redan vid ett blodsockervärde på under tre - numer kommer de först vid två. (kan tilläggas att så lågt som två befinner sig inte en person med normal insulinutsöndring)
Vi äter kolhydratsnålt och mår superduper på det. Makens Hba1c har aldrig varit lägre och kolesterolvärdet har gått ner trots att vi ökat på grädde, smör och animaliskt fett. Det lustiga är att det faktiskt är tveksamt om man någonsin kunnat bevisa i en vetenskaplig studie att ett större intag av mättat naturligt fett lett till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Däremot så finns det en studie av 100.000 sjuksköterskor som visar att risken minskar. Transfetter (margarin) skall man däremot akta sig för.
Problemet är att man kämpar mot en jättekoloss när man försöker äta på detta sätt.
1. De läkare och dietister som lärt sig tallriksmodellen måste naturligtvis säga att de kan ha fel för att göra andra rekomendationer. Som tur är ökar antalet läkare som intresserar sig för detta. Maken har t ex precis fått en pump som räknar mängden kolhydrater i kosten så att han bättre kan justera sin dos.
2. Sedan är det också så att fett och protein är dyrt. Ju mer fett och protein man kan ersätta med mjöl, potatis eller vatten desto mer tjänar producenten eller matservitören. Det innebär att det finns en ganska stor industri som försöker sälja på oss sådant som inte är bra för oss men som ger stor avans. Därför finns det många krafter som arbetar för att vi skall fortsätta äta lightprodukter och skräpmat.
Jag kom på en sak till:
3. Kroppen hindrar i början. Kroppen äääälskar kolhydrater i alla former och det kan faktiskt finnas former där man har ett beroende.
Själv har jag inget emot ersatt socker, iallafall inte vad gäller min egen hälsa, däremot så är det ju lite tveksamt att de inte är miljögodkända då man kissar ut dem i precis samma form som man dricker dem.