Vi börjar med varm glögg och pepparkakor vid lunchtid när familjen samlas; föräldrar, syskon och deras respektive + alla barnen, sedan äter vi julmaten och på vårt julbord finns:
Bröd; pappas hembakade vörtbröd, mammas jämtländska tunnbröd, Wasa Delikatess och ibland åländskt svartbröd.
Ostar; Edamer, Baby Bel, gräddost, Glenphilly, Cambozola & Brie.
3 sorters sill; hemgjord inlagd sill, matjessill & senapssill
Kokt potatis med dillkvistar uppepå
Kaviargrädde
Kokta ägghalvor
Gräddfil med gräslök i
Sill ā la Russ - min farmors recept som nog påminner lite om Alvans randiga (dvs. sill i majonnäsgrädde med ränder av hackad röd och gul lök, hackad kokt äggvita, hackad kokt äggula och klippt gräslök)
Janssons frestelse
Leverpastej
Kalvsylta med rödbetor
Rökt medvurst
Rökt ål
Griljerad skinka med senap och äppelmos
Dopp i grytan
Julkorv
Prinskorv
Köttbullar
Lutfisk och vitsås
Efter julbordet blir det Kalle Anka på TV (då min pappa alltid somnar en stund i fåtöljen efter all maten) och sedan kommer tomten. Då fikar vi och äter;
Struvor, mandelformar, klenäter och pepparkakor, barnen äter julgodis (knäck, marsipanbollar, brända mandlar och ischoklad) och alla knäcker nötter.
Vi har alltid en vision om att äta risgrynsgröten senare på kvällen, men alla brukar vara för mätta för att äta den och eftersom flera av våra gäster stannar kvar över natten brukar det bli grötfrukost på juldagsmorgonen istället
God Jul allihopa!