Här kommer ett recept på vegetarisk Jansson som fanns i senaste "Pralin" som är en lördagsbilaga till Falu-Kuriren.
VEGETARISK FRESTELSE (4-6 personer)
10 medelstora potatisaar, mjölig sort
2 gula lökar
1 msk rapsolja
5 dl matlagningsgrädde
2 tsk kryddpeppar
1 tsk torkad, mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
2 msk salt1 msk socker
4 msk ströbröd
Skala o strimla potatisen.
OBS! Potatis som ska bli frestelse eller gratäng får inte läggas i vatten när den strimlats. Då sköljs all stärkelse av och frestelsen/gratängen blir som soppa.
Skala o skiva löken.
Stöt kryddorna i mortel eller mal dem i kryddkvarn.
"Smöra" en stor ugnsfast form med rapsolja. Varva potatis, lök och kryddblandning. Börja och sluta med potatis o lök. Tryck till frestelsen med öppen hand och slå på grädden. Avsluta med ströbröd.
Grädda frestelsen mitt i 200 graders ugn ca 50 minuter.
Lycka till o Smaklig måltid!
|