God kålrotslåda! ...ehh... God Jul!!!
Kålrotslåda är ett måste på ett finskt julbord. Så här lagar min mamma lådan. Kanske finns det fler därute som skulle vilja ha ett recept från barndomsjularna hos farmor och farfar i Finland...
Kålrotslåda
Man kan beskriva kålrotslådan som ett sött, ugnsbakat rotmos som får en intensiv smak av lång tillagningstid i ugnen. Passar perfekt till skinkan, köttbullarna och prinskorven.
Till skillnad från många andra recept på finsk kålrotslåda, så utelämnar detta recept ägg och mjölk/grädde. Man kan även krydda med ingefära och muskot, men jag tycker att den naturella smaken blir godast.
Recept per kilo kålrötter:
1 kg kålrot
0,5 dl ljus sirap
Salt
Vitpeppar
Ev en klick smör
Spara en del av kokspadet.
Koka kålroten RIKTIGT mjuk i bitar ca 1 timme. Mosa med mosstöt. Späd med kokspadet till ett LÖST mos. Smaka av med sirap, salt och vitpeppar, ev en klick smör. Kan behövas mer sirap om man vill ha en riktigt söt kålrotslåda.
Lägg i smord ugnsfast form. Strö ev lite ströbröd överst.
Grädda i 175 grader tills det börjar koka, tar ca 30 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader. Kålrotslådan SKA gräddas länge, minst 2 timmar. Den kan gräddas uppåt 3 timmar.
Går bra att lagas dagen innan och värmas upp eller frysas och värmas upp. Smak och konsistens blir fortsatt bra ändå.
DET BLIR GOTT! GOD JUL!
|