Skulle tro att gifterna i skinnet kan ge dig större problem än overlocken i det fallet. Men det är ju inte värre än dom flesta skinnkläder man köper i butikerna ändå, så jag antar att dom flesta är medvetna om riskerna, miljöpåverkan och allt det där.
Själva sömmen och det är säkert inget problem. Det kräver inte så mycket kraft för att slå igenom tunnt skinn. Hurpass mycket stryk knivarna tar av det, däremot, vet jag inte. Förmodligen mer än av tyg, men jag tror nog att det går. Räkna dock med att behöva skärpa eller byta knivarna oftare än du hade behövt annars.
Däremot är jag osäker på om du bör välja nål efter jearsyn eller skinnet. Skinn ska man hellst sy med en så tunn, vass nål som möjligt (när man syr på maskin). Ju tjockare nål och ju trubbigare spets, desto mer kraft behövs för att ta sig igenom. I extremfall (när man syr i tjockt skinn, på gränsen till vad maskinen klarar) använder man ju till och med nålar med skärande spets.
Gör man det i jearsy så kommer det att gå maskor längs sömmarna. Nålar för stickade tyger brukar tvärt om ha en rundad spets, för att inte slå av fibrerna i tyget.
Finns nog ingen väg runt det. Ska du sy ihop skinn och jearsy får du kompromissa och ta konsekvenserna. Experimentera med olika nålar och tänk på att det är först efter användning man ser om jearsyn börjar släppa maskor eller ej. Du kan ju till exempel gör sömtester med nålen du vill använda, utan lädret, och maskintvätta proverna för att se hur det betér sig.
Och du vet det säkert redan, men syr du med för tät söm i skinn så kommer skinnet försvagas längs sömmarna, det "perforeras" av sömmen. När man syr skinn på vanlig maskin brukar man använda rätt långa stygn, av den anledningen. Men overlocksömmen blir ju rätt tät och består av många stygn hur man än gör. Räkna alltså inte med plagg som tål speciellt mycket last eller slitage.
|