Visa ett inlägg
Gammal 2011-03-28, 20:38   #5
Lillith Lillith är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: dec 2006
Inlägg: 1 109
När jag syr stringtrosor brukar jag inte göra grendelen som en separat del. Jag gör ett framstycke och ett bakstycke och sen en separat foderdel så det blir dubbelt i grenen.

Delningssömmen sätter jag vid fodrets bakre kant. Jag skulle tippa på att den är något längre bak på mitt mönster än det du markerat som "ursprunglig delningssöm" på ditt, men det är i den regionen. Eftersom tyget är elastiskt och jag använder resår i kanterna ser jag ingen anledning till att ha en formad söm framför fodret.

När jag syr ihop det hela så börjar jag att göra en enkelvikt fåll vid foderdelens framkant som jag syr ner med en bred elastisk söm. Sen lägger jag framstycken och bakstycket räta mot räta och foderbiten räta mot aviga mot bakstycket och syr ihop det hela med en enda kort söm.
Alltså framstycke-bakstycke-foder.
Sen syr jag ihop sidsömmarna, fäller fram fodret på plats och kantar trosorna med kantresår. På så vis blir det inga öppna sömsmåner i grenen på trosorna som kan skava. Och fodret är alltså löst i framkanten. Det är lättare att det blir riktigt rent i tvätten på det sättet. (Många trosor man köper är också sydda så.)
Det funkar lika bra att sy fodret på det sättet om trosan är i ett stycke. Man bara lägger fodret räta mot aviga på samma sätt och syr fast det med en söm. men då syns stygnen från sömmen på trosans utsida sen. Personligen tycker inte jag det är så snyggt, men det blir ju på ett ställe där det sällan är någon och kikar, så det spelar ju egentligen ingen större roll. Det blir lite mindre tyg i sömmen om man göra trosan i ett stycke, jämfört med två.

Jag vet inte om jag är ovanligt kännslig eller nåt, men jag skulle inte vilja ha en söm sådär på framsidan i grenen. Särskillt inte en svängd söm som den på bilden, eftersom det skulle bli rätt mycket mer sömsmån än det blir med en rak söm.
Lillith är inte uppkopplad   Svara med citat