Rostig gryta
Hej alla kloka människor!
Är det nån som vet om man kan rädda en gjutjärns-gryta som är helt rostig i botten, alltså på insidan? Känns tråkigt att kasta den men om den inte går att laga mat i vet jag inte vad man ska med den till, huset är för litet för att spara allt;) Ha det bra! |
Skura ur den ordentligt och prova att olja in den igen. Gno på med rikligt med matolja, värm upp den och låt den kallna och torka bort all överflödig olja med papper, upprepa detta några gånger.
Undvik sedan att använda diskmedel, rengör endast med hett vatten. Diskmedel gör att saker och ting bränner vid i pappan. Och torka den ordenligt annars rostar den igen. Ev värm den på spisen efter disk så allt vatten försvinner. Om man sköter dom bra så blir dom bara bättre med och bättre med åren. |
Jag har lärt mig att man alltid ska smörja in gjutjärn med matolja innan man ställer undan den för att förhindra att den rostar. Sedan ska man försöka undvika att använda diskmedel som bila skriver.
|
Diska den med salt, vanligt bordsalt och lite vatten, sen matolja som beskrivits innan
|
Tack alla, visste väl att det fanns en massa kloka människor med bra "husmors"knep här inne:)
Får kavla upp ärmarna och börja gnugga nu då! |
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 10:26. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.