Sysidans forum

Sysidans forum (http://www.sysidan.se/forum/index.php)
-   Fritt Forum (http://www.sysidan.se/forum/forumdisplay.php?f=9)
-   -   sugar paste och glycerin (http://www.sysidan.se/forum/showthread.php?t=9515)

Ann-Marie 2007-05-29 13:08

sugar paste och glycerin
 
Jag har hittat recept på sugar paste och i det ingår både glukos och glycerin.
Glukos kan man ersätta med vit sirap står det men glycerin, vad gör det för nytta??
http://brollopstorget.se/Forum/messa...?message=78321

Tyvärr säljer de inte sugar paste på konditoriet här för det går åt 20 dl florsocker till en sats till en tårta. Men jag är nyfiken på att prova.

AnnaPP 2007-05-29 13:32

Riktigt vad glycerin gör för nytta vet jag inte, men jag har för mig att det finns på apoteket.

Hittade denna länk som du kanske kan ha glädje av:
http://www.familjeliv.se/Bloggar-9-39/b8515.html

Odette 2007-05-29 13:35

Glycerin (glycerol) använder man när man gör egna såpbubblor, de håller bättre så det kanske har med stadga och seghet att göra. Lite långsökt kanske.. :confused:

Ann-Marie 2007-05-29 13:49

Det är nog för att själva pastan ska tåla att kavlas och lyftas då. Tänk jag hade sån tur att en affär i Linköping där dottern bor säljer sugarpaste så hon skulle ta med sig hem nästa vecka. Nu slipper jag det här bekymret. Nu ska jag leta ett recept på en sockerkaksbotten med kakao i för jag ska lägga sugarpasten på en chokladkaka med hallon och grädde i.

Ann-Marie 2007-05-29 13:50

Herrejisses vad mycket gott det fanns på denna länk.!!!!!!!!!!!

Hittade denna länk som du kanske kan ha glädje av:
http://www.familjeliv.se/Bloggar-9-39/b8515.html [/B][/QUOTE]

Odette 2007-05-29 13:52

Ja där ser man, gud så gott chokladkaka med hallon och grädde låter då...

Trulsan 2007-05-29 14:37

Tror att du kan hitta glycerin på apoteket. Trulsan

Ann-Marie 2007-05-29 14:58

Vad bra, då ska jag kolla där för jag ska pröva på att göra det själv också.
Citat:

Trulsan skrev:
Tror att du kan hitta glycerin på apoteket. Trulsan

AnnaB 2007-05-29 16:05

Du behöver inte glycerin! Här är ett jättebra recept på sugarpaste som jag har provat, den blir perfekt i konsistensen, härligt elastisk.

Blötlägg 1 msk gelatinpulver i 4 msk vatten i ca 5 minuter. Smält sen i micron och blanda med 30 g matfett (jag tror man ska ta kokosfett men jag har använt vanlig rapsolja) och 120 ml vit baksirap. Blanda med 840 g florsocker, lägg in i plast och låt vila över natten. Kavla ut med maizena.

Ann-Marie 2007-05-29 16:10

Tack! Nu är det utskrivet och kommer att provas något tag framöver.

avslutad141023 2007-05-30 16:13

jag fuskar
 
o köper socker pasta på the english shop, eller grays, då hemlängtan blir för stor går jag till den enelsk eller amerikans affär, de finns även på nätet...


de har oxå färgad. hemma heter det icing or frosting, så det kan man fråga efter i dessa affärer, frågar man efter sockerpasta får man ofta nej.

betty crocker gör frosting på burk i olika samker man styvar upp med florsocker mmmmums
lätt o forma o gott


kalas till tårta dekorationer mm

Godistrollet

Ann-Marie 2007-05-30 16:24

Var in och kikade på The english shop, de hade ju lite av varje där. Greys har jag varit på i Stockholm för länge sen, finns de på nätet också? Sökte men hittade inget.

VivoPlena 2007-05-30 17:08

Re: jag fuskar
 
Citat:

Pulvertroll skrev:
o köper socker pasta på the english shop, eller grays, då hemlängtan blir för stor går jag till den enelsk eller amerikans affär, de finns även på nätet...


de har oxå färgad. hemma heter det icing or frosting, så det kan man fråga efter i dessa affärer, frågar man efter sockerpasta får man ofta nej.

betty crocker gör frosting på burk i olika samker man styvar upp med florsocker mmmmums
lätt o forma o gott


kalas till tårta dekorationer mm

Godistrollet

Är inte icing det som i Sverige kallas glasyr?

avslutad141023 2007-05-30 17:17

icing
 
finns i flera olika sorter

ofta så fylls våra kakor inte som tårtor här i sverige, utan vi har typ mjuk socker pasta på kakorna ovanpå, men det är inte som typ glasyr ovanpå pepparkakor.

vår icing kan man typ göra toppar av eller vågor som står upp, eller blanda med florsocker så det går att kavla ut...det är det samma som lite lös sockerpasta.

jag gjorde typ glasyr sist jag var hemma o de höll på att spy så äckligt tyckte dom det var fniss.. ( finns liknande på sprayburk men med smaker)

nästan lika kul som att bjuda på saltlakris fniss

Så är det hemma i australien, men vi säger ju chips om pommes oxå...

Ann-Marie 2007-06-03 14:43

Nu har jag gjort en sats sugarpaste. Ska bli kul att kavla ut den på onsdag. konstigt nog så smakade den inte sött fast det var så mycket socker i den! Men jag höll på att ta kål på elvispen:)

Cali 2007-06-03 15:49

Sugar Paste är kul att leka med! Personligen tycker jag bäst om att arbeta med den när den är nygjord även om den håller ett bra tag om man plastar in den så tycker jag den förlorar en del av sin smidighet.

Ann-Marie 2007-06-03 17:06

Men det står ju att den ska vila över natten!

Cali 2007-06-03 17:19

Citat:

Ann-Marie skrev:
Men det står ju att den ska vila över natten!
Det där varierar nog från recept till recept, jag tycker som sagt var att den är smidigast och mest lättarbetad när den är alldeles "ny" :)

Ann-Marie 2007-06-03 19:28

Ja den här får då vila tills onsdag :-) för jag törs inte lägga på den kvällen före ifall den smälter, läste den kunde göra det i kontakt med grädde. Ska smeta smörkräm över tårtan för det isolerade visst.
Sen har dottern köpt med sig sugarpaste från en affär så vi får jämföra den och hemgjord.

Vad använder du för recept på sugarpaste?

Cali 2007-06-03 19:53

Ingredienser:
1 msk gelatin (eller 6 blad)
0,6 dl kallt vatten
1,25 dl vit sirap
1 msk glycerin (kan köpas på apoteket)
2 msk cocosfett
ca 1,2 kg florsocker

Kan ju tilläggas att det räcker gott och väl till både tårta och dekorationer.
Jag föredrar hemmagjort sugar paste framför köpt men det är nog just för att jag gillar att arbeta med den när den är färsk.

Har en halvtaskig hemsida uppe med lite tårtbilder;
Klicka på kategori tårtor om du vill titta lite :)

Ann-Marie 2007-06-03 20:34

De är ju jättefina! Kan undras hur min kommer att se ut :-)

Jag gjorde receptet utan glycerin,som finns här i forumet men jag ska köpa glycerin senare och pröva hur den sugarpasten blir.

AnkiH 2007-06-03 21:42

Hej.

Hur är sugarpaste i förhållande till fondant?
Har en receptbok på godis och provade göra fondant för att ha till godiskulor mm inför en jul. men det fungerade inte alls.

Var inne och tittade på dina tårtor Cali, helt underbara, precis sådana jag alltid har drömt om att kunna göra. En liten fråga, motiven, ritar du på dem själv, eller är det nåt specialgrejs med datorutskrift??

MVH
Anki

Cali 2007-06-04 06:17

Citat:

AnkiH skrev:
Hej.

Hur är sugarpaste i förhållande till fondant?
Har en receptbok på godis och provade göra fondant för att ha till godiskulor mm inför en jul. men det fungerade inte alls.

Var inne och tittade på dina tårtor Cali, helt underbara, precis sådana jag alltid har drömt om att kunna göra. En liten fråga, motiven, ritar du på dem själv, eller är det nåt specialgrejs med datorutskrift??

MVH
Anki

Sugar paste är ungefär som modellera för vuxna :D

Jag målar själv motiven, men om man inte känner sig säker på handen så finns det andra lösningar. Ett tips är att lägga bakplåtspapper på en bild man vill ha och kalkera med mjuk blyertspenna/kol. Sedan är det bara att lägga bakplåtspappret med den ritade sidan nedåt på "locket" man skall ha till tårtan (sugar paste är bäst tycker jag). Därefter fyller man försiktigt i linjerna från baksidan på pappret och mönstret förs över till locket. Tänk bara på att det blir spegelvänt...

Sanningen att säga så är det mycket lättare att dekorera tårtor än vad man kan tro, det är lite tidskrävande men inte speciellt svårt.

AnnaB 2007-06-04 08:59

Den sugarpaste som jag lämnade recept på (och som jag antar är den du har gjort Ann-Marie) blir ganska kladdig först när man gör den men stadgar till sig när den får vila. Vid utkavling är det viktigt att den knådas ordentligt och blir varmare (man kan micra den lite) för att den ska bli riktigt smidig och elastisk.

Och inte för att jag vill köra bort någon härifrån, men det finns ett jättebra tårtforum med svar på alla frågor som man kan tänka sig:

ncd.ipbhost.com

Ann-Marie 2007-06-04 09:12

Nu har jag anmält mig till den där länken du skickade, där verkade det vara mycket aktivitet.

Ann-Marie 2007-06-04 10:12

Vad kavlar man på????
 
Vad ska man kavla ut sugarpasten på?? Bakbordet? går den att lyfta?? Eller ska jag klippa en bit av en vaxduk (plastduk är det väl nuförtiden) och vända över? Plastfolie har jag kavlat pepparkaksdeg på och det var ett enda trassel, den lossnade från tejpen jag tejpat fast den med.

Ann-Marie 2007-06-04 10:12

Icing
 
Var hittar man info om icing??? Det låter också intressant.

AnkiH 2007-06-04 19:03

Hej Cali

Låter ju enkelt:( att rita själv, öööh, men med lite träning kanske det går, jag ritar ju egna mönster i datorn till brodermaskinen:D .

Vad använder du att rita med? Kanske outspädd karamellfärg, eller finns det nåt annat som är bättre och inte lika rinnigt??

Skulle jättegärna vilja prova, maken har födelsedag i augusti, så lite tid att träna har jag ju.

Än en gång, dina tårtor är helt fantastiska

MVH
Anki

Cali 2007-06-04 20:18

Citat:

AnkiH skrev:
Hej Cali

Låter ju enkelt:( att rita själv, öööh, men med lite träning kanske det går, jag ritar ju egna mönster i datorn till brodermaskinen:D .

Vad använder du att rita med? Kanske outspädd karamellfärg, eller finns det nåt annat som är bättre och inte lika rinnigt??

Skulle jättegärna vilja prova, maken har födelsedag i augusti, så lite tid att träna har jag ju.

Än en gång, dina tårtor är helt fantastiska

MVH
Anki

Kul att du gillar mina tårtor!
Jag tycker inte så mycket om karamellfärg utan har köpt på mig en del livsmedelsfärg från panduro men mina allra första tårtor målade jag med giftfri vattenfärg - sådan som små små barn kan använda när de kladdar runt som bäst :D

Övning ger ju färdighet och tårtor har en tendens att gå åt även om man har dem som övningsobjekt.. åtminstone här med två matglada söner och en minst lika matglad sambo.

Cali 2007-06-04 20:21

Re: Vad kavlar man på????
 
Citat:

Ann-Marie skrev:
Vad ska man kavla ut sugarpasten på?? Bakbordet? går den att lyfta?? Eller ska jag klippa en bit av en vaxduk (plastduk är det väl nuförtiden) och vända över? Plastfolie har jag kavlat pepparkaksdeg på och det var ett enda trassel, den lossnade från tejpen jag tejpat fast den med.
Jag hade en alldeles fantastisk "matta" som jag fick med när jag köpte play doh åt barnen.
Nejdå, jag stal den inte alls från dem... ;)
Tyvärr har jag lyckats slarva bort den men det funkar bra att kavla antingen på bakplåtspapper eller mellan bakplåtspapper om kaveln vill fastna.

Cali 2007-06-04 20:26

1 bifogad(e) fil(er)
Jag har bara arbetat med icing "på riktigt" en gång och tyckte det var besvärligare än sugar paste som är så väldigt lättarbetad. Icing påminner om kristyr och ger en liknande yta.

avslutad141023 2007-06-04 21:03

wooohoooow
 
så imponerad jag är av dina tårtor, mmmm de smakar säket mummadessutom..tänk om min omgivning skulle baka spdanna tårtor, vad bra det skulle vara för figuren, för esteten i mig skulle vägra skära upp dina konstverk

jises själv är jag nöjd att jag kan laga " bangers n' mash" som ligger fint i maggen nu...

superimpnerat tårtmonster

Ann-Marie 2007-06-05 05:49

Tack. Det går ju lättare att tejpa fast än plastfolie.


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 08:02.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.