Sysidans forum

Sysidans forum (http://www.sysidan.se/forum/index.php)
-   Fritt Forum (http://www.sysidan.se/forum/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Julrecept med piff (http://www.sysidan.se/forum/showthread.php?t=7176)

Cassy 2006-12-14 14:19

Julrecept med piff
 
Hur går det med julstöket? Julen närmar sig överraskande fort i år...

Så här brukar jag göra mina ägghalvor. Någon som har andra recept som sätter extra piff på julbordet?


Räkägg med citron

Du behöver:

Ägg
Majonnäs
Färdigskalade räkor
Dill
Citron

Koka ägg 8 min. Kyl. Skala. Halvera.
Lägg på ett fat med kant, t ex en rund pajform, för ägghalvorna halkar runt.
Lägg på en klick majonnäs på varje halva. Snabbast med tubmajonnäs.
Lägg ett litet berg med tinade, färdigskalade räkor på varje ägg.
Pudra över fryst, finklippt dill.
Skär en citron i 1/2 cm tjocka skivor, dela i kvartar. Här kommer det speciella med det här receptet: Stick ner citronbitarna MELLAN ägghalvorna huller om buller med skalkanten uppåt.
Detta är snabbt gjort, ser trevligt ut och doftar härligt.
Jättegott att mosa på morgonmackan dagen efter när äggen och räkorna marinerats ordentligt av dill och citron!

axyzvslut 2006-12-14 14:32

Laxrulltårta på rökt lax

Lägg ut gladpack på bänken täck med ett lager rökt lax i skiver, blanda philladelhia ost och
pepparrot riven från tub. blandningen skall vara med ordentlig styrka.
Bred sedan ut över laxskiverna och rulla ihop som en rulltårta se till att du inte rullar in plasten i skiverna . snurra ihop ändarna ordentligt så den blir lite hårdare. och lägg i kyl gärna till nästa dag .Skär sedan skiverna igenom plasten men ta bortplasten innan du serverar .
En av mina favoriter

Frida_L 2006-12-14 14:46

Mm, båda recepten låter supersmarriga!

Frida

Bibbi 2006-12-15 07:12

Frisk sallad till den feta julmaten behövs.
Denna sallad har blivit vår julsallad.

Hyvla rödkål med osthyveln
Skär apelsiner i små bitar
Russin
proportioner efter egen smak.

Blanda, en sallad som brukar tilltala även barn.
Dessutom vacker att se på.
/Bibbi

axyzvslut 2006-12-15 16:02

American cole slaw
 
Skär ett vitkålshuvud iklyfter och riv sedan bitarna grovt, skala och riv morötter fint så det är safftigt blanda. Häll sedan på 1 msk socker och 1 tsk salt blanda och täck med gladpack .Låt stå framme och safta sig en 1 timme.
Sedan rör du i lätt creme fraich och majonäs i dom propetioner du själv önskar och till den klet konsitens du själv vill ha.
Börja med vitkålen och sedan den mängden morötter du vill ha inte mer än 1/3 del.
Håller sig flera dagar i kylskåp.
Mycket god till skinka, kött .

Cassy 2006-12-15 16:27

God kålrotslåda! ...ehh... God Jul!!!
 
Kålrotslåda är ett måste på ett finskt julbord. Så här lagar min mamma lådan. Kanske finns det fler därute som skulle vilja ha ett recept från barndomsjularna hos farmor och farfar i Finland...


Kålrotslåda
Man kan beskriva kålrotslådan som ett sött, ugnsbakat rotmos som får en intensiv smak av lång tillagningstid i ugnen. Passar perfekt till skinkan, köttbullarna och prinskorven.
Till skillnad från många andra recept på finsk kålrotslåda, så utelämnar detta recept ägg och mjölk/grädde. Man kan även krydda med ingefära och muskot, men jag tycker att den naturella smaken blir godast.


Recept per kilo kålrötter:
1 kg kålrot
0,5 dl ljus sirap
Salt
Vitpeppar
Ev en klick smör
Spara en del av kokspadet.


Koka kålroten RIKTIGT mjuk i bitar ca 1 timme. Mosa med mosstöt. Späd med kokspadet till ett LÖST mos. Smaka av med sirap, salt och vitpeppar, ev en klick smör. Kan behövas mer sirap om man vill ha en riktigt söt kålrotslåda.
Lägg i smord ugnsfast form. Strö ev lite ströbröd överst.
Grädda i 175 grader tills det börjar koka, tar ca 30 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader. Kålrotslådan SKA gräddas länge, minst 2 timmar. Den kan gräddas uppåt 3 timmar.

Går bra att lagas dagen innan och värmas upp eller frysas och värmas upp. Smak och konsistens blir fortsatt bra ändå.
DET BLIR GOTT! GOD JUL!

axyzvslut 2006-12-15 18:34

Fattigmans chutny
 
svenska vinteräpplen fast sort :
skala klyfa ,ta bort kärnorna och tärna äpplen.
Stek i olivolja och stö över ingefära när dom mjuknat strö över lite strösocker och låt det smälta och glaseras.
Färdigt på 5 min
passar till grillat och stekt kött.

yllet 2006-12-15 21:59

Så gott det låter, fattigmansreceptet ska jag göra tack

Bibbi 2006-12-16 12:14

Ann-Christin!
Tror jag kommer och äter julbord hos dig:D
Verkar som du lagar mycket gott!/Bibbi

helen 2006-12-16 14:29

Hej Cassy! Har du recept på morotslåda? Skulle bli överlycklig, Här i Spanien finns det ingen att fråga och ingenstans att köpa. har letat på internet, men hittar inget. Har inte med mig min finska kokbok, och kommer inte ihåg hur man gör. Snälla rara hjälp mig.

axyzvslut 2006-12-16 14:40

Sorgligt nog tycker jag det är lika roligt att skapa mat som textila verk, för figuren mår ju inte så bra. Jag har samlat egna recept i 30 år. Har en liten tanke att ge ut en kokbok någon gång. Allt jag ger ifrån mej är helt mitt eget efter experimenterande det var ett svårt ord.

Här kommer min goda glögg den är inte sliskigt söt.

1 75:a rödvin
1/3 del Saturnus glöggextrakt den med tomten på
220-250g farinsocker
1 tsk kryddnejliker
2 tsk kardemumma kärner
5 kanel stänger

Hetta upp men inte koka.Låt stå och dra någon timme. sila ifrån krydderna men man kan låta kanelstängerna vara kvar om man vill.
Förvara i en kanna i kylen.Och värm i micron efter behov.

Bibbi : Jag blir nyfiken på din rödkålsallad.

agnwil 2006-12-16 14:50

Jag gör också rödkålssallad som Bibbi, men jag sätter i avocado också.
Agneta

axyzvslut 2006-12-16 15:05

Jag är lite ovan att använda den och tycker inte om avocado

Phoca 2006-12-16 15:38

Hej
Är det möjligtvis någon som har ett gott vegetariskt julrecept? Vi är ett antal vegetarianer på vårt julbord och det börjar bli tråkigt att bara gnaga på ett brysselkålshuvud...Alla äter dock ägg och mjölk, men jansson utan ansjovis blir ju bara en vanlig potatisgratäng och det kan man ju äta resten av året :(

katta 2006-12-16 16:35

Jag är också vegetarian och brukar försöka prova något nytt varje år. Min favorit som alltid återkommer är dock spenatomelett. Det är en helt vanlig ugnsomelett som man sedan täcker med stuvad spenat.

Just nu har jag inget nytt recept i huvudet men i decembernumret av Elle fanns det lite olika recept på julmat med quorn i. Annars finns det ju väldigt många bra vegetariska sajter att hämta recept från.

Säg till om du hittar nåt bra!

VivoPlena 2006-12-16 18:51

Ja, quornbullar ist för köttbullar har jag alltid på mitt julbord.
Svampomelett också, såklart.
Kålrotslåda.
Ägghalvor.

katta 2006-12-17 11:09

Jo fast recepten i Elle var lite mer än bara quornbullar, jag tror att det bland annat var marinerade quornfileér. Kolla hemsidan, www.elle.se

VivoPlena 2006-12-17 11:17

Det är också gott, men känns inte så juligt.

barwin 2006-12-17 11:40

Jag har gjort vegetarisk "jansson" till jul.
Ta bort fisken, krydda med mycket kanel. Låter heltokigt, men är riktigt gott. Ger lite "jansson"-känsla faktiskt.
Istället för senapssill (som jag saknar) blandar jag sparrisbitar från burk med hovmästarsås. Salta lite extra.

axyzvslut 2006-12-17 13:23

Jag är imponerad att ni klarar av att avstå från kött och fisk. Det skulle jag aldrig välja jag är en köttmäniska.Minska köttet och äta mycket fisk och grönsaker det kan jag klara Men avstå en rosa-röd oxfile det vore en förlust.

Phoca 2006-12-17 14:33

Jag äter en del kött (vilt), Men efter fyra år som vegetarian kan jag lova átt magen är inte med på att frossa i kött (som man lätt gör till jul) :)
Annars är det just julkryddningen jag saknar...guornbullar och sojakorv är ju lätt att få tag i men det är roligt om man också kan ha nånting annorlunda som ser juligt ut, smakar juligt och är gott :) Jag och min syrra har testat både det ena och det andra under åren men inte hittat någon riktig höjdare...

barwin 2006-12-17 14:36

Nej, är man allergisk mot fisk är det inte frivilligt.
När dessutom ledinflammatiorna blir värre av speciellt fläsk- och nötkött blir kosten mycket baserad på grönsaker.
Valet är lätt, jag mår så mycket bättre, men saknaden finns....

Pippin 2006-12-17 18:28

Morotslåda
 
Hej Helena!
Jag har recept på morotslåda i min mammas finska kokbok. Som följer:

Koka risgrynsgröt av ca 1½ dl risgryn och låt svalna (obs!osötad). Riv ½ kg morötter. Blanda morötter, ½ tsk salt, 1 msk farin, 2 uppvispade ägg i gröten. Häll i en smord ugnsfast form, strö skorpmjöl på ytan och klicka lite smör eller margarin ovanpå. Grädda i 200 graders ugn i 40 minuter.

Hoppas detta kan vara något.

helen 2006-12-17 19:12

Ohh! Tack du har räddat Julen. Jultomtar finns även på sy sidan. kram och God Jul!:D :D

Bibbi 2006-12-17 19:15

Vet inte hur noga du är, men skulle man inte kunna använda bara ansiovisspad i veg. jansson?
för att få smaken./Bibbi

eligu 2006-12-17 19:45

Ett år hittade vi ett recept på Jansson med senap och gröna oliver i istället. Jag kommer tyvärr inte ihåg mängden men det blev väldigt gott:)!

VivoPlena 2006-12-17 19:50

Jansson med soltorkade tomater och fetaost är ju en veggoklassiker!

axyzvslut 2006-12-18 17:02

Julvört
 
Nu så har jag bakat mitt vörtbröd Här följer receptetpå 4 formbröd.

33cl porter ( finns i vanlig affär)
Fyll på med svagdricka upp till en liter degspad
200 g margarin
3,5 dl sirap
2 tsk salt
1 msk ingefära
1 msk malen kryddnejlika
1200g vetemjöl
700g fint rågmjöl
150g torrjäst Eller vanlig jast
1-2 dl russin om man gillar russin
Smält margarinet häll i sirap , porter ,svagdricka
och värm .lite varmare än vanlig degvätska om man har torrjäst
Blanda allt mjöl och krydder och salt och torrjäst.och häll i degvätskan
arbeta degen ordentligt. och fyll eventuellt på med mer mjöl till en klippfri deg och till sist blanda ner russinen.
jäsa i bunke 50-60 min
dela degen i 4 bitar lägg i formar och tryck ut
jäsa i formen 20-30 min.
175 grader 50-60 min längs ner
pensla med vatten och låt svalna under duk.

Lycka till.

iamia 2006-12-18 18:00

Tack för alla goda recept. Min mamma kommer ner till mig i jul och hon är vegetarian så det var bra tips o recept som ni så givmit delat med er.
Kram ÅsaS

Cassy 2006-12-18 18:09

Morotslåda x 3
 
Helena, här kommer några recept på morotslåda - de har lite olika karaktär. Du får klura lite om du känner igen din favorit.

Morotslåda

4-6 personer

2 dl ris
½ kg rivna råa morötter
1 lit mjölk
4 ägg
2 tsk socker
1 tsk muskotnöt
En aning salt

Koka riset mjukt i lite vatten. Riv morötterna. Blanda ihop riset, de rivna morötterna, mjölken äggen och sockret, saltet och muskotnöten.
Grädda lådan i 1 timme i 200 grader.

Receptet hämtat från Bonniers stora kokbok, 1991, ett kapitel om Finska gillen.


Finsk morotslåda

Ingredienser:

1½ dl risgryn
½ tsk salt
3 dl vatten
7 dl mjölk
6-7 ganska stora morötter
½ dl ströbröd
1 dl grädde (valfri fetthalt, t o m mjölk går bra)
ca 1 tsk salt
½ tsk riven muskot
2 st ägg
1 msk margarin (kan uteslutas)

Gör så här:

Koka risgrynen i det saltade vattnet ca 10 minuter.
Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda till gröt, ca 40 minuter.
Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten, kör dem sedan i mixer eller matberedare till en slät massa. Låt ströbrödet svälla i grädde och blanda i kryddor och ägg.
Var försiktig med saltet, det blir lätt för mycket.
Blanda gröten, morotspúren och ströbrödsblandningen.
Häll i smord form, klicka eventuellt på margarinet och strö på lite ströbröd.
Grädda i 175 grader i en timma.

Recept från: www.ninasmat.se


Morotslåda

1 ½ dl grötris
½ liter vatten
½ liter mjölk
½ kg morötter
2 ägg
½ msk salt
1-2 msk sirap el. farinsocker
vitpeppar
margarin

Koka risgrynen i vatten tills kokvattnet har sugits upp av riset.
Tillsätt mjölken, de rårivna morötterna, äggen, sirapen och kryddorna.
Häll blandningen i en smord ugnsform och klicka litet margarin över lådan, som får stå 1-1 ½ timme i 175 graders ugnsvärme.

Recept från Marthaförbundet, www.martha.fi

@enga 2006-12-18 18:41

Här kommer ett recept på vegetarisk Jansson som fanns i senaste "Pralin" som är en lördagsbilaga till Falu-Kuriren.

VEGETARISK FRESTELSE (4-6 personer)

10 medelstora potatisaar, mjölig sort
2 gula lökar
1 msk rapsolja
5 dl matlagningsgrädde
2 tsk kryddpeppar
1 tsk torkad, mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
2 msk salt1 msk socker
4 msk ströbröd

Skala o strimla potatisen.
OBS! Potatis som ska bli frestelse eller gratäng får inte läggas i vatten när den strimlats. Då sköljs all stärkelse av och frestelsen/gratängen blir som soppa.
Skala o skiva löken.
Stöt kryddorna i mortel eller mal dem i kryddkvarn.
"Smöra" en stor ugnsfast form med rapsolja. Varva potatis, lök och kryddblandning. Börja och sluta med potatis o lök. Tryck till frestelsen med öppen hand och slå på grädden. Avsluta med ströbröd.
Grädda frestelsen mitt i 200 graders ugn ca 50 minuter.

Lycka till o Smaklig måltid!

axyzvslut 2006-12-18 19:45

Den här frestelsen låter spännande även för en icke vegeterian .Jag gillar kryddnejlika och ingefära.Men det kan väl inte stämma med 2 msk salt.

Om man har en gammal eller ny kaffekvarn stående på hyllan som prydnad kan jag rekommendera att använda den till att mala kryddnejlikerna på det doftar underbart i hela huset och det doftar mycket mer än färdig köpt.

Phoca 2006-12-18 19:52

Det receptet på Jansson ska jag absolut testa! det låter som att det borde smaka juligt :)

iamia 2006-12-19 12:04

Här har jag fått ett enkelt recept på julgodis:
1pkt VIT blockchoklad
polkagrisar, efter behag men inte för många.
1 apelsin

Gör så här:
smält blockchokladen rör i krossad polkagris, krossa dom i en plast påse som du slår med en hammare,
rivet aplesinskal och sist lite apelsinjuice, antingen pressa ut lite från apelsinen lr lite koncentrerad apelsin juicie.
Bred ut på en plåt el dyl. Låt stelna bryt sen i bitar.

Åsa

Bibbi 2006-12-20 08:15

Tycker att denna disskution har varit mycket trevlig att följa.
Ibland kan jag känna att julmaten är lite för traditionell. Därför gillar jag andras tips.
Vill berätta om vår tradition kring julmat.
För ca. 10 år sedan hittade vi på alla som äter julbord hos oss får önska 5 saker som man vill ha på julbordet.
Detta har blivit en stark uppskattad tradition.
Jag lovar att det känns mycket bra att laga maten när man vet att detta är någons önskemål.
Dessutom slipper man laga mat som ingen igentligen vill ha. Ni vet dom där formarna med mat som åker in och ut ur kylskåpet:(

Ett ex. min 16-åriga dotters önskemål denna jul.

* Guakamole (stavas det så?)
* Jordgubbssaft (kallrörd hemgjord)
* Fläskfilé
* Prickig korv
* Taiwook med cocosmjölk

Ni inser att hon inte uppskattat ett vanligt
julbord.

Vi andra har dock lite mer vanliga önskningar.

Mina andra 2 döttrar och jag själv har önskat
kål/russin/apelsin salladen jag tidigare skrivit om.
Ingen har önskat potatis så den "skiter vi i":D
God jul och gott nytt julbord /Bibbi

Phoca 2006-12-20 10:33

Det låter roligt men blir det inte en fasligt mass rätter på bordet? Eller det beror ju förstås på hur många men är...men ändå?

Bibbi 2006-12-20 10:55

Nej, man önskar mycket samma.
Jag tycker att det är enklare nu än förut.
Framför allt mycket roligare.
Vi brukar vara 6-7 personer.
/Bibbi

axyzvslut 2006-12-20 16:35

x
 
x


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:41.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.