Sysidans forum

Sysidans forum (http://www.sysidan.se/forum/index.php)
-   Fritt Forum (http://www.sysidan.se/forum/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Kakor utan ägg och socker (http://www.sysidan.se/forum/showthread.php?t=5953)

Ann-Marie 2006-09-05 15:48

Kakor utan ägg och socker
 
Jag ska baka kakor till ett dopkalas. Det är några som inte kan äta ägg och ett par diabetiker. Diabetikerkakor har jag hittat men det är ägg i de mjuka kakorna. Och i de mjuka kakorna med ägg är det socker.
Jag tänkte baka så att alla kan ta av så gott som alla sorter, tycker det känns roligare.

Jag har köpt ett sötningsmedel som heter Hermesetas och man kan tydligen använda lika mycket av det som av socker men jag är rädd det blir någon kemisk smak om man tar för mycket av det, inbillning kanske.

Jag tar tacksamt emot recept och förslag på hur man kan göra.

Majw 2006-09-05 16:57

Hej,

jag har en son som är allergisk mot ägg och har bakat en del såna recept. Har däremot inte så bra koll när det gäller bakverk utan socker.

Har du kollat in denna länk?

www.allergimat.com

Det finns något som heter "Fiberhusk" som glutenallergiker använder när dom bakar för att degen skall hålla ihop bättre. Det är malda frön som bildar ett geleämne i kontakt med vatten.
Jag brukar ha lite sånt i pannkakssmeten men jag vet inte om det funkar så bra i en mjuk kaka.

Lycka till!

zannta 2006-09-05 17:20

När barnen var små hade dom kompisar som inte tålde ägg. Jag brukade baka en mjuk kokoskaka - väldigt god.

1½ dl kokosflingor
100g margarin eller smör
1 dl vatten
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vanillinsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg kokosflingorna i bunke. Smält matfettet i en kastrull. Häll det smälta fettet och vattnet på kokosen i bunken (låt det gärna stå och svälla en stund) Blanda de övriga ingredienserna och rör ner i kokosblandningen till en jämn smet. Häll smeten i en smord, bröad form (1,5 l) Grädda i mitten av ugnen 30-35 min.
Lycka till!

adora 2006-09-05 17:25

Som fd vegan (numera vegetarian) måste jag tipsa om sojagrädde som funkar väldigt bra i en del mjuka kakor. I många recept funkar det att bara byta ut ett ägg mot ca tre msk grädde. Men det är lite olika från kaka till kaka. Fiberhusk funkar också i mjuka kakor men visste inte att det kunde anändas i pankisar :)

Celos 2006-09-05 18:01

Citat:

Jag har köpt ett sötningsmedel som heter Hermesetas och man kan tydligen använda lika mycket av det som av socker men jag är rädd det blir någon kemisk smak om man tar för mycket av det, inbillning kanske.
Har bakat några gånger med detta och inte märkt att det skulle bli någon kemisk smak. Det smakar ju inte som riktigt socker utan mer som i light produkter.

millsing 2006-09-05 18:36

Kan du använda sötningsmedel?

Har hittat recept på en mjuk kardemummakaka med mandelmassa och russin i som verkar jättegod. Har också ett recept på äpplekaka med havrefras som är supergod, blir som en knäckig yta ovanpå äpplena. Ingen smalmat direkt men väldigt festligt, har gjort den på otaliga kalas och alla tycker att den är lika god...

Maila mig om du är intresserad!!

Mvh,

Ilsefin 2006-09-05 20:42

Hmm.. måste diabetikerna har det heeeelt sockerfritt? Jag har en kompis som är diabetiker, och hon äter kakor med socker ibland. Bakar hon själv så utgår hon från vanliga recept men minskar kraftigt på osckret (typ halverar sockermängden) utan att ersätta med något annat sötningsmedel. Jag äter hennes kakor med jämna mellanrum och tycker att de är minst lika goda som "sockerbomberna" i recepten.

Är det mjuka kakor har hon ofta frukt/bär/russin eller liknande i... men jag undrar om det gör någon skillnad insulinmässigt, jag gissar att det mer är att hon tycker att det är gott. Kroppen borde väl reagera likadant på fruktsocker som på vitt socker? fast det sista är bara min okunniga gissning...

Kan du inte kolla med diabetikerna hur de ser på saken?

/Ilse

Alvan 2006-09-06 06:59

Beroende på vilken typ av diabetiker man är (typ 1 eller 2) så medicinerar man olika. De som har typ 2 (åldersdiabetes) brukar ofta reglera sitt socker intag noga, och kan då klara sig med tabletter som medicin. Har man däremot en "kraftig" typ 2 diabetaes eller om man har typ 1 så måste man ta sprutor eller ha pump med insulin för att hålla sjukdomen under kontroll. Å andra sidan, om man har det senare, kan man synda någon gång ibland och kompensera med lite extra insulin, fast det är ju inget som sjukhusen rekomenderar.

Druvsocker har föresten precis samma effekt så russin och mjölk (som är jättesött) ska man inte heller ha förmycket av.

Ps Min man har typ 1 diabetes och syndar emellanåt, tur att han inte är någon stor gottegris som jag Ds.

Ann-Marie 2006-09-06 07:53

Tack för era råd, länkar och recept. De här diabetikerna är noga med vad de äter, bjuder de på kaffe har de vanligt bröd till gästerna och äter osockrat själva.
Jag får fortsätta att fundera på vad jag ska baka, önskar det skulle bjudas på smörgås istället!

ask 2006-09-06 17:34

jag tycker ärligt smörgås låter som en jättebra ide, utan att va diabetiker blir jag ofta dålig i magen av allt för mycket socker saker på kalas och har ofta önskar att man hade goda små smörgåsar att festa på i stället, tillsammans med lite lyxfrukt blir det hur överdådigt som helst

millsing 2006-09-06 18:01

Ett bra alternativ är tartaletter (vet inte om det heter så). Ett pajskal fyllt med t.ex. vaniljkesella och goda frukter. Verkligen jättegott och samtidigt fräscht, inte för sött och någorlunda "nyttigt".

:D

Ann-Marie 2006-09-06 19:54

Det låter också bra, tack för tipset.

Jarabe 2006-09-06 20:44

Har 3 diabetiker i min närmaste umgängeskrets och brukar bjuda på små frasvåfflor (lätta att stoppa ner i brödrost) och sedan lägga på olika saker så som frukt, grädde och kanske lite mörk choklad.

VivoPlena 2006-09-06 20:57

Lite lyxig frukt i en ungsform med riven mörk choklad på. In i ugnen. =O)

Ann-Marie 2006-09-07 07:13

Kruxet är att vi inte ska dricka kaffet hemma hos oss utan på "lokal". De har hyrt en lokal och så ska vi fixa kaffet själva och då måste det sättas fram kakor före dopet i kyrkan så att det är klart när vi kommer dit.
Annars skulle det vara jättegott med våfflor och ugnsfrukt.

millsing 2006-09-07 07:30

Både www.ica.se och www.arla.se har väl så att man kan söka recept beroende på vilka ingredienser man vill ska ingå. Även www.tasteline.se (eller .com) har massor av recept...

Ann-Marie 2006-09-07 07:38

Tack, det fanns mycket läckert där må jag säga :-)

ichigo 2006-09-07 13:22

Om jag skulle till en sådan fest så skulle jag nog föredra goda smörgåsar eller liknande framför konstigheter. Jag har tyvärr den egenskapen att jag är extremt känslig mot allt vad artificiellt heter när det gäller sötningsmedel. Det smakar fränt och beskt för mig och smaken sitter fast i munnen ca 1 timma efteråt oavsett hur mycket man än sköljer och äter annan mat. Det blir mycket lusläsande av innehållsförteckningar för mig, speciellt nu när jag bantar! Så hopplöst många "diet-produkter" har fejksocker. :( (ibland glömmer man sig och köper nya produkter och man får den där otäcka smaken som sitter fast länge och man slänger skiten, speciellt den nya grejen med sukralos!)

Annars tycker jag det vore lättare att helt sonika göra olika saker.....Kanske inte 3 olika, men åtminstone 2 olika. 1 äggfri och 1 sockerfri så kan resten välja det som passar dem bättre. Det behöver ju inte vara helt olika utan liknande typ av bakverk.

Men enklast vore smörgåsar eller liknande "förrätt"-mums.. Lättare att undvika båda ägg och socker.

Ann-Marie 2006-09-07 14:17

Jo det vore mycket enklare med smörgås först men det vill inte föräldrarna ha utan de ville ha kaffebröd och det måste jag ju "lyda" :-) även om jag föreslog smörgås för dem. För de närmaste släktingarna kommer det att bli middag lite senare, det är därför de bara vill ha direkt kaffebröd efteråt.
Jag tycker inte heller om konstgjort socker och undviker det men det går väl knappast att göra för diabetiker, de här äter i alla fall inte kakor med enbart lite vanligt socker i utan vill ha "sockerfritt".

Annie 2006-09-10 19:35

Hej,

Har en son som är allergisk mot ägg, mjölk och vetemjöl. På grund av all allergi är han smal och jag måste vara noga med maten, dvs han får inte så mycket med socker i, utan han ska ha mer "matigt". Jag bakar och lagar mat till honom hur mycket som helst eftersom han måste ha naturligt glutenfritt bröd, och det finns bara att köpa på speciella bagerier. Nu över till det jag vill ha sagt...köp sockerfria kakor. Det är min åsikt, och angånde äggallergin, kolla upp hur allegiska dom är. Är personerna riktigt allergiska så kanske det är så att du inte kan ha haft ägg hemma samtidigt som du bakar deras äggfria. Vill inte skrämmas, men jag kan endel nu efter 1 år med min sons alla allergier. Det kan vara så att du ska köpa äggfria kakor oxå. Det kan tom vara så att det blir skönare för de allergiska personerna, eftersom dom då slipper oroa sig. Ett annat tips är att ringa personerna i fråga och be om tips. Dom kommer verkligen känna att någon brytt sig om hur det blir för dom. Lycka till! Maila privat om du vill ha recept! Annie

Ann-Marie 2006-09-10 19:47

Hej
tack för dina råd. De icke äggätande är inte allergiska mot ägg men äter det inte för en i familjen tycker att han mår bättre av att inte äta ägg. Sockerfria ska jag nog göra som du säger och köpa för såna finns det i alla fall.
Det är ett helsike med alla allergier, själv kan jag inte äta frukt längre och nästan inga grönsaker så det kan bli väldigt torftigt.

Annie 2006-09-10 20:08

Men kanske tål du rotfrukter? Gott att ungsrosta och dippa!!!

VivoPlena 2006-09-10 20:10

Uj, jobbigt. Då skulle jag svälta ihjäl.

Ann-Marie 2006-09-10 22:26

nädå inte rotfrukter heller om jag inte kokat dem väldigt väl, morötter minst 40 min, palsternacka inte alls längre. Förra veckan började ananas klia i munnen och bli småblåsor, det har jag annars tålt att äta (konserverad) de sista åren. Välkokta äpplen kan jag äta. Men det är lite tradigt ibland att man inte kan ta en frukt som mellanmål.

bandykullan 2006-09-19 11:34

Jag är diabetiker och bakar alltid med riktigt socker istället för sötningsmedel. Det går att använda, men jag har för mig att kakorna har en tendens att bli ganska platta och mastiga. Jag ska dock erkänna att när jag gjorde mina senaste försök med sötningsmedel så var det väl i slutet på 80-talet när jag hjälpte mamma att baka.

Sen har jag bara en liten personlig grej mot tartelletter, men det var mest när man var på barnkalas och alla satt och mumsade gräddtårta. Själv fick man alltid en torr tartellette med lite frukt på, det var hemskt även om man visste att de bjöd mig på något särskilt för att vara snälla.

Ann-Marie 2006-09-19 13:24

Men går det bra att äta kaffebröd med riktigt socker i för diabetiker? De här köper ju alltid speciellt diabetikerbröd åt sig själva så törs jag bjuda på sånt med vanligt socker???
Nu har jag letat kakrecept som det normalt är lite socker i så det inte blir så mycket som ska bytas ut mot sötningsmedel. Sen har jag recept på en sockerkaka med äpple och kanel i och alldeles utan socker som brukar vara god för oss vanliga också.
I bullväg hittade jag Rimbobullar som det är lite socker men massor med smör i, så där kanske jag också kan byta ut mot sötningsmedel.

bandykullan 2006-09-19 16:45

Alltså de beror ju på hur massa olika faktorer, jag själv föredrar att äta lite mindre av kakor med "riktigt" socker och reglera det med insulin, hellre än att äta kakor med sötningsmedel.

Den där kakan med äpple och kanel tycker jag låter jättegod, skulle gärna ha recept på den. Försök att dra ner på sockermängden så mycket som vanligt, det skulle jag personligen tycka vara det bästa, men som sagt om de är väldigt noggranna med att inte äta något socker alls kan det ju vara bra att ha någon helt sockerfri kaka.

tjockisen 2006-09-19 17:02

Min man är typ 1 diabetiker och föredrar vanligt socker, ärligt talat så tycker vi bägge två att sötningsmedel är rent ut sagt dåligt. Han brukar åxå äta lite mindre kakor och reglera med insulin.
Nu är jag ingen som brukar baka speciellt ofta, men när det händer så minskar jag sockermängden och använder råsocker eller fruktsocker istället. Sen får man ju se upp så att man inte använder så mycket fett vilket ju inte heller är så bra..... Jag försöker komma på nån kaka som är att rekommendera, men att baka är inte riktigt mitt område.
Lånade en gång en bok på biblioteket som heter "Sunt och snabbt för diabetiker". Minns inte om det fanns kakrecept där, men tänkte bara nämna boken!

Alvan 2006-09-19 17:20

Som jag skrev tidigare så kan de som har typ 1 diabetes "ganska lätt" reglera med lite extra insulin. Är de däremot typ 2 diabetiker kan det vara svårare eftersom de ofta kan ha lite produktion av insulin kvar. De undviker ofta att ta sprutor utan äter istället tabletter och då är det viktigare att hålla igen på vanligt socker då de inte kan reglera sina nivåer på samma sätt som en som tar sprutor eller har pump.

Ann-Marie 2006-09-19 17:30

Den ene är diabetiker sen tonåren och tar sprutor, den andra är åldersdiabetiker och håller koll på sockret med enbart kostbehandling. Jag vet inte vad som är typ 1 eller 2. Men jag ska väl baka lite olika och se hur det smakar. Mördegskakor med hackad mandel och sånt.

Sockerfri kanelkaka.
150 g margarin rörs pösigt med
3 ägg
2 äpplen skalas, hackas och rörs ned
3 dl vetemjöl blandas med
3 tsk bakpulver och
1 tsk kanel och rörs ned i smeten
Häll i smord och bröad form och grädda i 150 grader i cirka 1 tim
Strö ev flagad mandel över före gräddningen

Alvan 2006-09-19 17:59

Då är hon som har det från tonåren troligen typ 1 och den andra typ 2 (typ två kallas ofta åldersdiabetes)

bandykullan 2006-09-19 23:17

Tack för kakreceptet, måste prova snart.

sy-sara 2006-09-20 14:24

Kanelbullar för diabetiker
 
Hej!

Har många diabetiker i min umgängeskrets och brukar därför baka bullar som passar alla människor.

Ett vanligt recept på kanelbullar är lätt att anpassa så att det inte alls blir mycket socker.

Gör degen efter receptet men ta bara en fjärdedel så mycket socker till degen som det står i receptet, ca 0,25 dl till 50 gr jäst. Detta socker kommer jästen att äta upp det mesta av under jäsningen.

Baka ut degen ssom vanligt, dvs kavla ut. Byt ut smöret och sockret mot lättsockrat (obs ej sådant med sötningsmedel!)äppelmos och mycket kanel. Rulla ihop till en rulle och skär ut bullar som vanligt.

Pensla med ägg och strö hackad mandel på de sockerfria bullarna och pärlsocker på bullarna till alla andra. Vill du ha äggfria bullar pensla med mjölk istället.


MVH /Sara

Ann-Marie 2006-09-20 14:29

Oh tackar, det här löser bullproblemen. Jag hittade ju ett recept på Rimbobullar men dels är det mycket fett i dem och själv tycker jag inte om dem. Och äppelmos har jag i frysen både surt och sött!


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 10:06.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.