Sysidans forum

Sysidans forum (http://www.sysidan.se/forum/index.php)
-   Mönster och mönsterkonstruktion (http://www.sysidan.se/forum/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Hjälp, mönsterkonstruktion för hand byxor!! (http://www.sysidan.se/forum/showthread.php?t=2682)

Hellebelle 2005-10-08 15:58

Hjälp, mönsterkonstruktion för hand byxor!!
 
Hej!

jag har gått en grundutbildning i Konstruktion och design på Tillskäararakademin där man fick lära sig 50/50 sömnad och mönsterkonstruktion. Det var dom stora ämnena i skolan. Men just byxor som jag håller på med nu hann nästan ingen i klassen lära sig mycket av.

Nu har jag tyvärr tagit på mig ett jobb som jag trodde att jag skulle klara men är totalt förvirrad. :confused:

Skulle sy ett par byxor till en tant. Tog mått innan och köpte ett mönster eftersom jag inte kan mycket om byxkor i mönsterkonstruktion. Hon hade då ett mått mitt emellen två storlekar. Den ena var den största storleken i ena mönstret som man kunde köpa sen var den andra storleken det minsta från det andra mönstret man kunde köpa. Eftersom det är samma mönster men man bara kan köpa 3 storlekar i ett så valde jag tyvärr det mindre mönstret.

När hon provade toallen jag sytt upp så var midjan för liten med ca 27 cm och höften för liten med 14 cm (kula på magen) stussen passade. Annars satt byxorna som dom skulle i benen och upp till stussen.

Jag skulle rita om det men har aldrig konstruerat om ett mönster så pass mycket och med så skumma mått så nu är jag såååå förvirrad!!! Hjälp!

Kolade på gamla mönster på byxor från skolan som vi gjort men vi hade aldrig konstruerat något mönster efter kulmagar bara platta magar. Så ökade man någonstans så var det lite grann i sidorna. I detta fallet så måste jag väl öka i magen och rita den rund eller något men stussen blir förskjuten eller jag fattar ingenting. Någon som vet hur jag ska göra????

Tacksam för snabbt svar! =O) Tack på förhand!
Jag är inte så bra på att förklara så fråga på hur mycket ni vill för att förstå vad jag menar!

Mvh Helen

barkle 2005-10-08 16:09

Ser ut som om du behöver förstora mönstret från stussen och uppåt i alla sömmar. Utgå från stussen och öka för höften 1,75 cm fram och bak och i sidsömmarna, fortsätt den linjen mot midjan där du ökat samtliga sömmar 3.5 cn bind sen ihop dessa linjer till en någorlunda lagom kurvad linje. Kanske behöver du öka något lite även för stussen om linjen ser konstig ut. Kulmagen kanske behöver en tvär inprovning, men i så fall måste du öka ännu mer i sömmarna.
Barbro

Hellebelle 2005-10-08 16:15

Tack för ditt svar!
 
Jo precis det har jag i alla fall tänkt ut. Men det är väldigt mycket jag måste förstora. Om midjan behöver förstoras 27 cm så måste jag förstora varje sida, mitt fram och mitt bak 6,75cm. Men sen kommer ett till problem. Höften måste förstoras 14 cm och det blir då 3,5cm på varje sida. Stämmer inte alls att få ihop det och hur kan helt plötsligt midjan vara större än höften???? Eller tänker jag helt fel? Skulle vara skönt i sånna fall. ;) Men det måste väl ökas så mycket som jag sa nyss på sidan framstycke, sidan bakstycke, mitt bak och mitt fram?
Måste tilägga ett det ska vara en gylf mitt fram och om man ska rita efterdom nya måtten så går linjen väldigt snett inåt från midjans ytterkant fram och in mot stussen. Jag kunde sätta den i sidan om jag ville också sa min kund.
-Helen

barkle 2005-10-08 16:47

Nä så mycket måste du inte öka, om du ökar det jag beskrev så blir resultatet det du behöver, tänk på att ökningen fördubblas, öka 3 cm i sidan bakstycke och framstycke blir t.ex 4X3=12 cm.
Det som kan bli konstigt är att framsömmen kommer att luta utåt, inte helt bra.
Ett annat förslag är att klippa isär mönstret mitt på bak och framstyckena och dra isär delarna då du lägger ut på tyget tills du uppnått rätt storlek. Detta i samband med en mindre ökning enl tidigare beskrivning skulle jag nog gjort.

Hellebelle 2005-10-08 17:01

Hm, jag tittade på hur dom gjort med dom 3 olika storlekarna när dom öket till en större storlek och då hade dom ökat i hela sidan och i bensömmen mellan benen lite grann och grenen är ju såklart nån cm längre. Men om det nu är så att hon har den där kulan. Ska man inte rita mf som en kula och sen svänga av in till stussen? För det är ju den som behöver mest utrymme och ev. lite grann i sidorna upptill vid höft och midja.

Jag förstod inte riktigt det där med att klippa isär mb? Eller aha, i mitten på bakstycket och sen dra isär aha. Ungefär samma sak som när man ökar höjden eller minksar höjden i midjan på byxorna? Brukar ju vara en viss linje man ska gå efter då där man ska minska eller öka. Ska jag bara klippa upp från midjan ner till stussen då och sedan dra isär mönstret tills det blir rätt vidd? Drar jag isär den då ca 13,5cm på framstycket som är hälften av 27cm? Eller blir det 13,5cm / 2 på fram och likadant på bakstycket?

Jo, det ökas....hm jag trodde jag räknat rätt. Hm, framstycket sida ökas dubbelt och baksidans sida ökas dubbelt och sen ökas mf dubbelt och mb dubbelt? Var det rätt? Då blir det alltså 3,375cm som ska ökas i varje del för att midjan ska kunna ökas med 27cm. tex. 3,375 sida fram, 3,375 sida bak, 3,375 mb, 3,375 mf.
Men kan man undvika att öka mf? Eller blir det jätteskumt för hennes mage som vill få plats?

Mvh Helen

barkle 2005-10-08 17:55

Eller blir det 13,5cm / 2 på fram och likadant på bakstycket?
Ja, ovanstående är rätt. Du klipper isär hela bak och hel framstycket i "pressvecket" och drar isär ända uppifrån och ner till fötterna. Rita mitt-framlinjen som en kula låter helfel, (åtminstone ingen vedertagen metod!) gör då hellre inprovningar fram.
Kan du inte ta det större mönstret på överdelen och jämka ihop det med det mindre nedåt??

Hellebelle 2005-10-08 18:02

Ok, så enklast är att klippa isär mönstret ända ner till fötterna och dra isär 13,5cm på bak och framstycke.

Det går bra att klippa isär bredvid mittlinjen också va? Så jag gör en linje som följer mittlinjen och sedan klipper isär? (Det ena vecket av dom två vecken som ska vara fram på byxorna går i mittlinjen.)

Inprovningar kan jag inte göra några för det ska vara två stycken veck på framstycket också.

Hm, det större mönstret? Jag går efter det största mönstret nu (som är 16) nu när jag sytt upp toallen sen måste jag i sånna fall köpa ett till likadant mönster för att få en storlek större. (stl 18)

En till fråga bara som inte alls har med det här att göra: I programmet Stitch editor plus, kan man dela ett broderi i det programmet för att sedan kunna brodera i min plus hoop båge? jag har en Husqvarna orchidea med Customizing plus och digitizing plus.

barkle 2005-10-09 08:13

NEJ, du ska inte sära 13,5 på bak och framstycke. utan bara hälften, dvs 6,75.
I Stitch Editor delar du broderier.

Hellebelle 2005-10-09 11:25

ojdå, var nog väldigt trött där i slutet i går. Självklart särar jag hälften av 13,5 cm.

Men det var ok att klippa upp mönstret där inte mittlinjen ligger? Eller då blir prportionerna fel kanske?

Men om jag klipper upp där jag har ett veck så borde inte det göra någon skillad då vecken bara kommer längre ifrån varandra. Det i mitten där man klippt isär är ju också ett stycke tyg om man säger så.

Har jag fattat rätt? :p

Tack för all din hjälp! Nu vågar jag nog på mig mönstret igen.

Mvh Helen

Hellebelle 2005-10-31 22:59

Nu kommer földfrågor ang. samma mönster
 
Jag upptäckte att jag gjort fel med en sak så nu förstår jag bättre varför mönstret inte passade så bra hehe. Det ska vara fickor i sodrna. Jag antog bara att dom fickorna gick längs sömmen på byxorna och eftersom jag bara sydde upp en toall för att prova så sydde jag inga fickor på toallen. Nu såg jag i mönstret att fickorna ska synas en del på sidorna så ca 4 cm på varje sida försvann ju där när hon provade. Jag räknade ut att nu är byxorna bara försmå just i midjan. Allting annat ska passa. Dom är 17,8cm för små just i midjan. Hur gör jag? Bästa sättet att förstora bara midjan när man ska ha fickor i sidorna? Är det fortfarande bäst att klippa isär mönstret och dra isär det? Verkar enklast iaf men då blir ju både höften och stussen större oxå som nu ska passa på henne. I för sig så går det ju alltid att sy in. Eller så förstorar jag mönstret i sidorna i midjan. men vet ej hur jag ska göra för fickorna???? Hjälp! :confused:

Veda 2005-11-11 11:46

Kan du inte bara dra sidsömmen rakare upp mot midjan ifrån stussen? Det brukar jag göra. Sen brukar det inte bli så bra om man "gör plats för hela magen". Ofta sitter byxorna lite bättre om magen "kläms" in något. Men absolut inte för mycket.

Hellebelle 2005-11-13 17:38

Ok, hur blir det då när du syr upp och använder brallorna sen då?

Jag gjorde på det sättet jag beskrev att jag drog isär mönstret och har sytt upp en toall på de så hon ska prova på onsdag. Spännande.

Veda 2005-11-16 12:25

Jag är inte utbildad på något sätt utan har sytt kläder åt mig själv och några av mina bekanta bara. Det kanske är bäst att du lyssnar på experterna. Det riktiga sättet att förstora mönster är ju just som har beskrivits tidigare.

emilia 2005-11-16 14:41

Konstruera byxor.
 
Jag måste bara skriva att jag tycker det är jätte synd att ni inte hann lära er att konstruera byxor, eftersom det inte alls är speciellt svårt. Vad var det för mönster ni lärde er att konstruera?

Hellebelle 2005-11-16 22:36

Jo de va synd...kommer inte ihåg nånting från det lilla vi lärde oss heller så jag har varken orkat eller brytt mig om att försöka mig på att göra ett mönster till byxor.

Vi fick göra en grundbyxa efter personliga mått men det gick så snabbt fram så det kom in genom ena örat och ut genom andra örat. Samma sak med dom konfektionsbyxor vi fick göra. Allting gick för snabbt och särskilt i slutet av terminen då hade man bara all fokus på att bli klar me allt för att få ett G iaf.

Man tänkte inte ens på att lära sig då det var så nästanhela terminen. Men nånting har jag med mig i ryggsäcken iaf. =)

la_lune 2005-11-17 01:02

böcker?
 
fick ni ingen kurs literatur när du gickpå tillskärar akademien?
det rukar ju hjälpa om man kan färska uppminnet genom att läsa innantill.:rolleyes:

Hellebelle 2005-11-17 10:53

Böcker fick vi inte där. Jävligt dåligt faktiskt! När bara kursavgiften kostade 84.000:-

Vi hade inga böcker, ritade allting själva med lärarledda timmar som gick alldeles för fort hela tiden så i stället för att lära sig något så var det bara att försöka hänga med så man iaf hade det på papper. Men tror inte jag skulle fatta va vi gjort om jag kollar tillbaka på det vi ritat.

I böcker så står det ju förklarat oftast varför man ska göra si eller så. Men eftersom jag bara siktade på att hinna göra klart allting och att det skulle bli rätt också så tycker jag inte att man hann förstå särskilt mycke. Jag hade velat skriva upp på postitlappar med egna ord hur jag gjort det ena eller andra man det gick för snabbt för att hinna skriva med egna ord.

Hann inte göra det på fritiden heller efter skolan för då hade alla lärare man hade förväntat sig att man skulle göra supermycke läxor i varje ämne. Suck

Så nu är jag på jakt efter böcker i mönsterkonstruktion där det står tydligt varflr man gör si eller så. Och då kommer jag väl ihåg en del saker också.

Men som sagt, om jag kollar på mina ritníngar i pärmarna som vi fyllt och vill göra ett par bralor i en modell vi fick göra i speedtakt så skulle jag inte ha en aning o hur man gjorde tyvärr. :confused:

emilia 2005-11-17 15:48

Det är det som är så synd med just mönsterkonstruktions böcker att det i princip inte finns någon. Det vi hade som kurslitteratur där jag gick (YI Sydväst konst och hantverk, Ekenäs) var beställda från Utbildnings styrelsen i H:fors, men det behandlar endast damkläder och de har inte herr kläder (vilket jag tycker är synd). Förutom detta hade vår lärare skrivit egna kompendium om hur man ändrar i grund mönstret o.s.v. Men för att kunna förstå dessa beskrivningar så underlättar det ju om man har använt dem förut.

johannajanzen 2005-11-17 19:51

Mänsterkonstruktionslitteratur
 
Har läst om ditt problem med att konstruera mönster. Hade jag varit dig så hade jag konstuerat ett mönster från grunden efter damens mått.
Har läst en kurs på 2,5poäng =2,5 vecka i mönsterkonstruktion. Vi började med att konstruera kjolar och byxor, då det var det mest enklaste. Trots så kort tid lyckades vi gå igenom konstruktion av liv, klänning och blus. Sista lektionen gick till trikå.

Litteratur som vi använde var "Mönster och konstruktioner för damkläder" Inger Öbereg och Hervor Ersaman. Natur oc kultur/LTs förlag
Finns även för herr och barn.

Hellebelle 2005-11-17 23:05

aha, ok då ska jag kolla upp dom där böckerna!

Tack så mycket! :p

la_lune 2005-12-01 02:49

mönsterkonstuktions böcker....
 
de mönsterkonstuktions böcker jag har står det ju inte "varför" man ska göra, det är ju grund-uppställningar.
(som en mattematisk formel)
sen står det exempel på hur man kan ändra.
det är ju bara grunder.
När du förstår basen (börjar tänka 3-dimensionellt) sen kan du ju jobba fritt ifrån det.
det är ju det som är konsten
det härliga med hantverk är ju att man ALDRIG kan bli fulllärd.
köp protekos mönsterkonstuktions böcker.
där finns alla grunder (herr & dam) steg för steg, bara att läsa innantill, då borde ju minnet uppfriskas, när du gör det "igen"

I öhman/ehrsman böckerna finns tyvärr inga grunduppställningar. Där utgår man ifrån ett färdigt mönster som man sen ändrar.

johannajanzen 2005-12-01 09:45

Re: mönsterkonstuktions böcker....
 
Ja, det finns grundmönster i de storlekarna 36-44 som bilagor, men jag har aldrig använt dem eftersom att jag inte passar för dem i storlek över huvudtaget. Har hela tiden utgått ifrån mina egna mått. Satt in dem i de matematiskaformlerna och fått mått som jag sedan ritar mönster utifrån.

Det är bara att följa punkt för punt på olika modeller för att konstruera. Är det exempelvis en blus som jag vill göra, men med ngn justering. Jag ritar mönstret, syr ett prov, gör ändringar, överför dem på mönstret och syr ett nytt prov. Ju mer man håller på ju bättre och fortare ser man var man gör ändringarna på direkt på mönstret för att få en bredare krage, mer uringing, förlänga armar etc.

Självklart underlättar det om man har ngn som kan förklara "varför", men eftersom att jag har läst grunderna i mönsterkonstrukion så känner jag till många "varför" och jag använder idag Ehrsman mfl som ett stöd, lika mkt som jag använder mina vänninor, utbildade skräddare. Ps. Alla mina mina vänninor är inte heller överrens om vissa saker, de har lärt sig konstruera mönster på olika vis, alltså grunderna.

la_lune 2005-12-02 02:08

Precis
 
Jag tycker också att Ö/E böckerna är ett bra stöd & fortsättning.
men är man ute efter att göra ett grundmönster i sina egna mått (& inte någon konstig standard storlek som någon märklig människa räknat ut) behöver man ju lära sig grunduppställningar.
& sen ändrar man ju dem efter samma princip som man ändrar de färdiga mönstren som följer med i Ö/E böckerna.

Hellebelle 2005-12-07 10:37

Tack så jättemycket allihopa! Jag ska kolla upp lite olika böcker och se vad som passar mig bäst. Minnet kanske friskas upp av att bara blädra och läsa lite i några böcker. :D

Rutis 2005-12-07 15:23

Re: mönsterkonstuktions böcker....
 
Citat:

la_lune skrev:

köp protekos mönsterkonstuktions böcker.
där finns alla grunder (herr & dam) steg för steg, bara att läsa innantill, då borde ju minnet uppfriskas, när du gör det "igen"

Var finns dessa böcker att få tag på? Jag tycker det låter precis som böcker jag vill ha (behöver).

johannajanzen 2005-12-07 16:38

kollar www.adlibris.se säljer "Mönster och konstruktion - dam", Ö/Ersman.
Proteko är en organisation för tekobranschen och tillhandahåller även kurser/utbildning. De har egen kurslitteratur. Jag vet inte hur du får tag på den, men Proteko ligger i Borås. Har studerat vid Textilhögskolan där och vi samarbetade med Proteko.

Hellebelle 2005-12-08 10:56

Re: Mänsterkonstruktionslitteratur
 
Citat:

johannajanzen skrev:

Litteratur som vi använde var "Mönster och konstruktioner för damkläder" Inger Öbereg och Hervor Ersaman. Natur oc kultur/LTs förlag
Finns även för herr och barn.

Vad exakt heter den boken för herrkläder? När jag skriver "Mönster och konstruktioner för herrkläder" så hittas den inte. Har sökt på många olika bokhandlar på nätet.

Mvh Helen

johannajanzen 2005-12-08 11:02

Re: Re: Mänsterkonstruktionslitteratur
 
Citat:

Hellebelle skrev:
Vad exakt heter den boken för herrkläder? När jag skriver "Mönster och konstruktioner för herrkläder" så hittas den inte. Har sökt på många olika bokhandlar på nätet.

Mvh Helen

Trodde den heter "... för herrkläder". Ingen aning om jag ska vara ärlig. "Mönster och konstruktion, herr" kanske.. Försök att kontakta förlaget.

Alvan 2005-12-08 11:13

"Mönsterkonstruktion - Herrkläder" heter den.

http://www.cmgarment.nu/inger-oeberg...rrklaeder.html

johannajanzen 2005-12-08 11:16

Citat:

Alvan skrev:
"Mönsterkonstruktion - Herrkläder" heter den.

http://www.cmgarment.nu/inger-oeberg...rrklaeder.html

Tack! Satt precis och letade efter den. Tyckte det var så konstigt att den inte skulle finnas. Vet att jag har läst i den. Kollade precis Natur och Kulturs förlag...

la_lune 2005-12-09 18:08

RUTIS
 
gå in på Protekos egen websida & beställ.
www.proteko.se
& klicka fram till läromedel & beställning/prislista

Rutis 2005-12-09 18:31

Kan man göra det fast man inte är företag? Eller så får jag väl beställa på makens företag...


Edit:

Oj, har menar jag så klart, man är ju sällan företag....

emilia 2005-12-09 22:04

Den där Mönsterkonstruktion herr boken, som finns på Protekos hemsida, finns det alla sorters stl. tabeller där både för de som är korta och längre eller är det bara normal storleken som finns? Står det grundligt hur man ritar upp ett herr mönster? Jag har nämligen boken "Mönsterkonstruktion Herrkläder" av Inger Öberg och Hervor Ersman hemma och tycker inte att den är tillräckligt detaljerad, den har bara standard storlekstabellen och ingen tabell för rörelsevidder.

la_lune 2005-12-10 03:40

EMILIA
 
Protekos Mönsterkonstuktions pärm, finns det inga "färdiga storlekar"
Det är endast instruktioner hur man själv ritar upp mönster från grunden med EGNA mått som man har tagit (finns instruktioner för hur man ska göra det med) , & självklart har de tabeller fär standard "A,B,C,D,E &F storlekar" som man kan jämföra med.

la_lune 2005-12-10 03:41

Rutan
 
Jag beställde mina privat, behövde inte nämna något om mitt företag (priserna på sidan är ink.moms)
:D

Rutis 2005-12-10 09:30

Men superbra! Skall genast fixa det! Som jag letat efter detta!
Hurra! :p

Cassy 2005-12-10 15:37

Re: EMILIA
 
Citat:

la_lune skrev:
Protekos Mönsterkonstuktions pärm, finns det inga "färdiga storlekar"
Det är endast instruktioner hur man själv ritar upp mönster från grunden med EGNA mått som man har tagit (finns instruktioner för hur man ska göra det med) , & självklart har de tabeller fär standard "A,B,C,D,E &F storlekar" som man kan jämföra med.

När det gäller damkläder:
Hur stora DAMSTORLEKAR finns i standardtabellerna i Protekos pärmar?
Vet du - eller någon annan?

la_lune 2005-12-11 18:13

tabellerna visar storlek 32-54 i B, C & D storlekar för damer.
för damer finns det " pärmer, en för grunduppställningar & en för "modeller" dvs. ändringar av snitt osv. liknade Ö/E böckerna

snutte86 2005-12-11 18:16

Hoppas att allt gått bra
 
Satt här och läste och hoppas bara att allt gick bra med byxorna till slut!

emilia 2005-12-11 19:01

Följd fråga till Herrboken?
 
Jag måste bara fråga, Lina du skrev att boken har tabeller för A, B, C, D, E & F storlekar, men har de också olika tabeller för längden d.v.s. den som är 170 cm lång, 176, 182, och 188? För i min dambok finns det två olika längdklasser en för de som är 156-164 cm långa och en för de som är 164-172 cm långa. Har också fått lära mig att det ska komma ett nytt system, där det indelas i ännu fler olika längdklasser. Så frågan är alltså: Finns de olika tabeller för de olika längdklasserna också i boken för Herrkläder från PROTEKO?


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 01:06.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.