Symaskin som rusar
Jag har en Husquarna 2000 från 60-talet (modell 6010) och den har ett problem. När jag trampar på gasen så varvar motorn upp - den brummar och låter som en dragracingbil på tomgång - och sedan plötsligt hoppar den in i hög fart. Det finns alltså inget sätt att smyga igång syendet eller att sy riktigt sakta, utan det finns en dödzon mellan stillastående och snabbgång där inget händer mer än att maskinen brummar.
Vad kan det vara för fel, nåt med motorn eller pedalen? Är student och har inte råd att lämna in den just nu; är dock själv händig med elektronik och undrar bara om det är något känt fel innan jag ger mig på att skruva isär den. (PS: Jag har såklart provat att växla ned, och det är lite enklare att sy sakta där, men den hoppar ändå igång på samma vis. Plus att maskinen verkligen låter hemskt i nedväxlat läge.) |
Det är svårt att avgöra utifrån beskrivningen. Men jag misstänker pedalen. Det är ett slags variabelt elektriskt motstånd i pedalen, som kan vara sönder. Att den fungerar på full hastighet beror i sådant fall på att när man trycker ned pedalen helt så sluts en strömbrytare som gör att motståndet blir förbikopplat.
|
Har också en 2000 fast en äldre/nyare modell (vet ej, colormatic heter den iaf) och jag har ungefär samma problem, men när jag väl börjat sy så kan jag lätt sakta ned tempot. Av någon anledning blir det även bättre om jag börjar sy med nålen i tyget. Kanske är min inbillning. Allt brukar ju förstås också gå smidigare när jag smörjt och avlägsnat maskinen från damm ;)
|
Håller med Carl, tror också att det är motståndet i pedalen som blivit sliten/trasig så att det inte blir bra steglös diagonal backe, utan blir mer "svart eller vitt". Kanske kan man fixa det själv om man är händig och har reservdel annars tror jag att servicegubben kan fixa det för billig penning. (förhoppningsvis)
|
Fast jag har något minne av att min mammas gamla gröna husqvarna från 50-talet alltid hoppade igång mer eller mindre. Inte som modernare maskiner som smyger igång på ett helt annat sätt. Mammas maskin brakade bara på liksom. Lite svårt att förkara, men snygstart fanns liksom inte.
|
Då betyder att din mammas gamla maskin också är sliten i pedalen, att den "hoppar till", dvs har dåligt med registeromfång ska det inte vara så.
Jag tycker också när jag provsytt hos en väns gamla HQ practica eller vad de nu hette, vit gammal en, och där var det lite aning så också. Min kan jag sy 1 stygn i taget bara man trycker mycket lätt på pedalen och så ska det vara tycker jag annars är det inte bra. Dvs att man kan sy bara 1 eller 2 eller vad man vill, stygn och stoppa upp utan att den syr lite till. Nej inte elektroniskt utan 100% mekaniskt baby. |
Jag tror de flest symaskiner av den typen hoppar till lite vid start eftersom startmotståndet är större än motståndet i symaskinen under drift och då ökar varvtalet när den väl är igång. Vet inte om Husqvarna har något som kompenserar det dock.
Som skrevs tidigare så är det bra att starta med nålen i tyget om det är trögt att starta (t.ex. om man syr tjockt tyg), eftersom då hinner symaskinen få upp lite fart innan nålen sticks ned i tyget nästa stygn. |
Ok, då är det bara ett motstånd som minskar matningsströmmen alltså?
Finns det utbytespedaler som istället verkar genom att justera duty cycle? |
På några amerikanska sidor såg jag universella pedaler för mekankiska maskiner, men det stod inte om de fungerar även för 230V.
Universella mekaniska pedaler finns också förstås, går att köpa i t.ex. UK. |
Gammal tråd, problemet består.
Fråga: Är det någon som vet någon bra och hederlig reparatör i "närheten" (kan köra en bit) av Fagersta som kan fixa sånt här? Dvs: 1) kolla på maskinen och ärligt säga om den borde skrotas istället, 2) justera den så att den går ordentligt (jag har försökt justera den lite själv), 3) hitta och byta ut den krånglande delen. Och det måste vara någon som går att lita på; jag har blivit "lurad" av två försäljare i butik så det slutade med att jag satt med trasiga maskiner. Fenomenet yttrar sig alltså inte som att det är ett litet hopp när man startar; det är det självklart alltid på denna typ av maskin. Istället är felet att maskinen bara står och vrålar utan att någonting rör sig fram tills man tryckt ned pedalen till hälften. Då plötsligt hoppar maskinen igång i full fart. Sedan kan man sänka hastigheten lite, men det går alltså aldrig att sy långsamt och maskinen "skriker" hela tiden lite. Jag är ganska teknisk, så jag pillade isär maskinen och mätte att det inte är något fel på pedalen eller motorn. Jag oljade också och kollade så det inte var skit i maskinen. Det är någon slags tröghet i själva huvudaxeln, alltså den som går från handhjulet bort till nålen. Det är alltså ganska trögt att vrida om handhjulet. När jag kopplade bort allt utom själva huvudaxeln (bortkopplat: nåldriften, hela undertråddrivningen, tygmatningen, mönsterformaren) så var det fortfarande samma tröghet. |
Yahoogroups har varit en riktigt underbar källa när jag lärde mig fixa gamla stickmaskiner och det kanske är lika med gamla symaskiner, du kan ju kolla in någon av följande grupper:
http://groups.yahoo.com/group/Vintag...MachineRepair/ http://groups.yahoo.com/group/viking...chinespre1980/ |
Tack! Tänkte aldrig på Yahoo groups!
|
Citat:
Det låter på din beskrivning som om motorn går men inte drar runt maskinen direkt utan efter en stund. Förmodligen är det något som "slirar" när du startar. Det kan vara remmen eller växeln som inte är helt rätt justerade. Vad händer när du växlar ner? Det är trögt att vrida runt huvudaxeln skriver du. Är växel och motor då bortkopplade? |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Helt lösryckt men hur går det när du vevar manuellt? Tar det emot också då?
|
Citat:
|
Har maskinen stått länge kan det behövas olja i båda lagringarna på axlarna. Vanlig symaskinsolja tar tid att tränga in. Bättre med riktig krypolja som arbetar sig inbetydligt snabbare längs axlarna.
|
Ok, ska prova. Hittade precis tips via amerikanskt forum om Tri-Flo, ska köpa lite sånt.
Jag tyckte att jag hade ju oljat axlarna med symaskinsolja, men då förstår jag. Det är väl inte självsmörjande lager i 6010? Det kom väl senare, med 6030? |
Nej lagringarna skall smörjas. Det påskyndar också att värma en aning så oljan verkligen tränger in. När du smörjer så passa på att även smörja undre axelns lagring och axeln till medföraren som ibland också går trögt då maskinen stått stilla länge.
|
Ok, vad bra; det borde ju vara mycket enklare att smörja något som inte är smörjfritt!
Det borde väl gå att koppla loss allt, dra ut axeln en bit, och sedan smörja medan jag skjuter tillbaka axeln. Då kommer väl oljan åt, och jag slipper köpa något superpenetrerande smörjmedel? Är det förresten helt omöjligt för en vanlig dödlig att plocka isär maskinen i beståndsdelar, tvätta alla delar och avfetta, och sedan sätta ihop det till en fungerande symaskin igen? Jag måste ju ändå göra om all tajming efter att ha skruvat. Detta borde väl vara det bästa? 6010 verkar ju vara en av de bästa maskinerna i 6000-serien eftersom den har nästan alla funktioner men ändå går att olja, och har mycket metalldelar. |
Ang plocka isär: bara om du vet hur man timar symaskinen... Det är inte en gammal pfaff du har - tack och lov för den är helvetetisk att ställa in för den har extrema korta marginaler (dum hög precision ingenjörkonst..). Gav upp på min 230 och jag hade inte ens plockat isär den helt.
|
Ja, vi får väl se helt enkelt. Maskinen är ju ändå oanvändbar som den är nu. I servicemanualen talas om 20 mikrometers precision på de gjutna delarna. Men det finns åtminstone ordentliga instruktioner för hur man ställer in saker.
Jag undrar fortfarande om någon känner till någon riktig expert på Husqvarna 2000 som kan fixa till den sen när jag har sabbat allt :-) |
Men varför inte lämna in nu så det blir lite lättare o billigare än när du sabbat allt och det blir dyrare att laga? ;)
Eller nja.. Själv skulle jag nog skita i symaskinen o gå till nån loppis/secondhandsbutik o få tag på en annan för en hundring eller två om man vill meka lite. (tar de högre pris så är det skambud, gå nån annanstans) |
Har du inte tummen mitt i handen så är det inget problem att plocka isär maskinen. Har du en bra manual så är det inte heller något större problem att få ihop allt. Lite onödig är det nog att plocka isär alla detaljer. När du har plockat isär maskinen så är det lika bra att också ta ut kamdrevet som styr nålens sidorörelse och gör rent och inoljar. Går det för trögt är det inte ovanligt att det går sönder.
Lycka till. |
Det beror förstås på hur det ser ut inuti. Ni skulle se innanmätet på pfaff 230.. ;) Och nej jag är inte efterbliven, även reparatörer har svårt för dem. ;)
|
Hittade ytterligare en yahoogrup som kan vara till hjälp:
http://groups.yahoo.com/group/wefixit/ |
Min gamla Singermaskin rusade och levde ett eget liv, trodde ett tag att det var min avlidna pappa som ville säga hej, men det visade sig att det var pedalen som det var fel på. Köpte en ny och allt har fungerat sedan dess!
|
Det du beskriver liknar ett trasigt motorstörningsskydd. Det är en kondensator som finns för att ta bort motorns gnistbilnings störande inverkan på radio och TV. Kan du leva med störningen så går det att ta bort den trasiga kondensatorn. Om inte så ar det bara att byta kondensator som kostar några tior.
|
hej
har du inte fått lösning på problemet ännu, prova följande: I fotpedalen finns två små kondensatorer, ofta gula. Klipp bort dem. De fungerar som radioavstörare, men är onödiga. Jag har gjort det på flera maskiner i min repverkstad med gott resultat. fränsta-anders |
1 bifogad(e) fil(er)
Jag har samma problem som trådskaparen med min pfaff 30. När jag trycker ner pedalen så börjar motorn surra men inget händer förrän pedalen är helt nertryckt och då rusar maskinen iväg i full hastighet.
Jag testade att öppna upp pedalen och kolla om något var löst eller så men allt "såg bra ut". Efter att jag satt ihop pedalen igen funkade det helt plötsligt att reglera hastigheten med pedalen(fast dåligt = extremt känslig) i kanske 1 minut, men sen av någon anledning slutade det fungera igen. På bilden jag bifogar ser ni hur pedalen ser ut inuti. När metallplattan trycks mot metallklumpen(1) så börjar motorn surra och plattan gnistrar mot metallklumpen. Det är först när plattan även nuddar skruven(2)(gnistrar från skruven också) som maskinen börjar sy i full hastighet. Någon som vet vad problemet är och om det går att lösa på egen hand? Värt att nämna är kanske att motorn är amerikansk så jag har en transformator, om nu det kan ha en påverkan? Kanske har jag köpt fel grejer. Motorn har följande spec: 50-60 HERTZ 110-125 VOLTS 1.5 AMP/AC 150 WATTS Transformatorn: INPUT 230V~50HZ OUTPUT AC110V 300W PEAK |
Hej!
Det enda förändringen med tiden som jag ser i delarna är den lilla böjda delen på plattan vid punkt 2. Men en tång kan du rätta till den böjningen så att skruven har olika avstånd till plattan för att kunna skapa olika hastigheter. MVH |
Citat:
Det här med att det slår gnistor från plattan när den nuddar kloss och skruv, är det ett problem? För jag märker att fotpedalen luktar och blir riktigt varm efter ett tag. Även motorn blir varm och kan gnistra till. Sen händer det att maskinen dör lite då och då men vet inte om det har med det att göra eller något annat. |
Varsågod, det var så lite så!
De elkablar som inte är jordade brukar ha såna gnistor. Om du kan byta kabeln till en jordad vore det bäst,annars inga större problem. |
Citat:
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 05:45. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.