Sysidans forum

Sysidans forum (http://www.sysidan.se/forum/index.php)
-   Allmänt om symaskiner (http://www.sysidan.se/forum/forumdisplay.php?f=12)
-   -   Singer Heavy Duty (http://www.sysidan.se/forum/showthread.php?t=25753)

r.bengtsson 2011-11-22 17:35

Singer Heavy Duty
 
Hej,
Jag ska köpa mig en ny maskin (fick en överbliven Yamata av min bror när mor behövde sin Pfaff tillbaka -den håller inte riktigt samma kvalitet).

Jag har tittat lite på Singer Heavy Duty och undrar om ngn har provat/har erfarenhet av den?

Har ni erfarenhet av ovanstående eller andra rekommendationer så tar jag tacksamt emot tips. Jag vill dock gärna ha en ny maskin även om jag har förstått att äldre är att föredra.

Det jag vill ha av min maskin är:

Pålitlig, kan hantera tjocka tyger/flera lager (för att sy i kraftiga tyger till dynor), någon stretchsöm, lätt att sy knapphål (jag är urkass på att få dem snygga), helst att den fungerar bra med tvillingnål och gärna med hastighetskontroll. Totala antalet sömmar behöver inte vara särskilt många.

/Rebecca

lövkillen 2011-11-22 18:36

Heavy Duty är en samlingsnamn på olika generationer av Singer symaskiner. Oftast kommer ett tal efter, för att tala om vilken av de olika generationerna är det som menas.

Dina ekonomiska möjligheter talar om vilken maskin du skall köpa. Jag vill inte föreslå nåt för du redan har sagt att du vill ha en ny maskin :)

Alla nya maskiner uppfyller de kraven som du nämnde.

r.bengtsson 2011-11-22 18:54

Hej,
det är en Singer Heavy Duty 4423 jag tittat lite mer på men även den mindre modellen. Prisläget bör nog inte överstiga 4000 kr.

Att det är skillnader i kvalitet har jag märkt efter att jag fått Yamatan av min bror :eek: och tidigare har jag alltid sytt på mammas gamla Pfaff från tidigt 80-tal, så jag är angelägen att hitta rätt men har aldrig köpt symaskin förut.

/Rebecca

lövkillen 2011-11-22 19:06

Efter det alla andra sagt om nya symaskiner skulle jag föreslå att Du handlar en Brother 1034D från England. Det kostar 2100 kr. För att täcka alla dina krav kan du köpa en gammal Bernina, t ex 530-2. Sammanlagd betalar du runt 3000 kr.
http://rudolfcouture.com/wardrobe/in...d=37&Itemid=39

r.bengtsson 2011-11-22 19:20

Mmm, får väl tillägga att det är trångt om saligheten här hemma, tre barn och begränsat med förvaringsutrymme. Två maskiner kan jag drömma om, vilket jag förvisso gör :)

Jag ska kolla upp Brother maskinen du föreslog.

Har sett en hel del positiva kommentarer om Janome Easy jeans (och Elnas variant) också. Nu ligger de ju i lite olika prisklass men verkar ha ung. samma funktioner -hur är de i jämförelse med varandra? Någon som vet?
/Rebecca

lövkillen 2011-11-22 19:45

I Göteborg såg jag förra veckan hos en av seconhandaffärerna en Husqvarnamaskin som sänks ner i bordet. De ville ha 700 kronor för den maskinen som sitter i ett bord som är 50cm gånger 50cm. Den är från 1952. Kombinationen av den maskinen och en Brother 1034D ger dig möjligheten att använda båda mskinerna på samma lilla bord, för Husqvarnan sänks ner i bordet.

mari1e 2011-11-23 08:11

Prov sy om möjligt innan du köper. Ta med egna tyger av den typ du syr i. Jag håller inte alls med att alla nya maskiner klarar av att sy i tjocka/ flera lager tyger!

ichigo 2011-11-23 16:08

Du har sytt på en gammal pfaff från originaltillverkarna under originalregi - då har du ganska hög ribba. ;)

Måste det vara alldeles nytt?

För 4000 kr kan du hitta liknande pfaff från samma era beg från en sybutik och då har du en toppenmaskin.

Det var helt enkelt bättre förr....

Ta och besök ett antal butiker som säljer beg och provsy på deras maskiner. Man får så mycket mer maskin för pengarna om man köper beg, men jag säger igen, köp inte från privatperson för då köper man grisen i säcken. Man måste ha garanti och maskinen bör ha varit servad. Men om man vill så kan man provsy väldigt noga, verkligen gå genom hela maskinen, och sedan skriva på avtal med säljaren att du kan få häva köpet eller att de står för servicebetalning om den krånlgar inom 1 år.. eller något ditåt.

r.bengtsson 2011-11-24 11:57

Hej,
Jag har sett en likadan Pfaff 1212 till salu men mamma säger att det inte går att få tag på reservdelar till den längre. Och så är det ju det där chicka med de nya maskinerna att man kan lägga en knapp i knapphålsfoten och sedan sköter maskinen resten (om jag tolkat reklamen rätt).

Jag har pratat snällt med mor och kan låna den under julen så det är inte längre akut, men den ska ju återlämnas...

Sedan sist så har jag tittat lite närmare på Brother NV10, NV 30 och Janome Easy Jeans, 4030.

Hur är de om man jämför dem med varandra. Vågar jag fråga hur de står sig mot en Pfaff 1212?

sextiosexan 2011-11-24 12:41

Brother nv30 har jag bara positivt att säga om. Lätt och rolig att sy på, många kul dekorsömmar och även om dom kan tyckas onödiga för en del så tycker jag dom är kul att ha.
Har inga problem haft alls, den syr bra genom det mesta, även att fålla jeans och annat tjockt går bra.

Vet inget om jämförelse gentemot pfaffen men jag köpte nv30 när min Husqvarna classica från slutet på 80talet gick sönder och den här är så mycket roligare och enklare att sy på. Ångrar inte ett dugg att det blev en ny maskin istället för reparation. :)

ichigo 2011-11-24 12:55

Jag kan i alla fall jämföra brother innovis 1200 (nypris ca 12000 kr tror jag?) mot min pfaff hobbymatic 919.

Brothern är mycket mer plastig, känsligare för "fel" tyg, "fel" tjocklek, man "måste" använda olika pressarfot för olika moment. Inget fel med de specialpressarfot men man ska i alla fall kunna sy vanliga sömmar med standardfoten tycker jag, och inte hålla på och byta hela tiden.

Pfaffen är mkt enklare i utförandet men mycket mer gediget. Och så är det "hobby" på den men den är inte en av de ökända hobbymaskiner som tillverkas utanför Tyskland, nej den är en av de få som är tillverkad i Tyskland exakt som de dyrare, bara den har färre sömmar och lite enklare utformning utan övermatare.

Nu har jag ställt undan brothern för den vägrar brodera fint heller och jag har inte tid med att befatta mig med den.

r.bengtsson 2011-11-26 11:51

Jag förstår att jag helt enkelt får prata snällt med mamma och kanske få "låna" symaskinen utan fast återlämningsdatum :).

Men, om det nu inte går så undrar jag om någon har hunnit sy lite på den här Singer Heavy duty? Har sett att de säljer/hyr ut båda modellerna hos en kapelltillverkare (Frewi). Är det en robust och stabil maskin eller är det bara en reklam grej för att nå en särskild kundgrupp?

lövkillen 2011-11-26 14:01

Priset är väldigt högt på den enkla Singer maskinen. I somras hämtade Lidl Singer Serenade för 899 kr. Den är samma maskin som denna som du frågar efter, Heavy Duty 4423.

Så att den kostar 2890 hos en del företag. Det är mycket pengar för en enkel maskin. Lägg märke till att idag är det inte Singer som leder symaskinsleken. Om du får den för 899 får du köpa den, annars får du satsa på en Brother från England för 2100 kronor.

ichigo 2011-11-26 16:56

Hittade en sida på eng med betyg på Singer Heavy Duty 4423:
http://reviews.singerco.com/7010/2122/reviews.htm

Mkt mixade recensioner, alltifrån bottenbetyg till topp.
Verkar som de med stor erfarenhet av symaskiner och syr professionellt ger sämre betyg medan de som aldrig sytt eller bara sytt lite ger bättre betyg... Brukar vara så, även här på sysidan. ;)
Så man måste alltid ta betygen med nypa salt när någon bara sytt på max 3 olika symaskiner eller färre ger recension med betyg 5, medan en annan som sytt i åratals på flera symaskiner kanske ger lite lägre betyg för samma maskin pga större referensram.

lövkillen 2011-11-28 14:56

Netto i Göteborg har Singer Tradition TM2250 med 6 grundsömmar,3 dekorativa sömmar, automatisk trådspänning, snap-on pressarfötter etc för 899 kronor.

Föreslår att du tittar på detta och tänker på det tillsammans med förslaget om en Brother overlock 1034D från England för 2100 kr.
Sammanlagd hamnar du på 3000 med två nya och märkesmaskiner.

Lillith 2011-11-30 21:40

Dom Singermaskinerna som finns i lågprisbutikerna håller tyvärr inte alls samma kvalité som "riktiga" Singermaskiner gör.

lövkillen 2011-12-01 07:02

Singer tillverkar mekaniska maskiner under flera namn. Det är mycket skillnad på de och de Singer maskiner som finns från 50-talet. Det går inte gämföra dem.

Men för under tusenlapp är det värt att ha en sådan Singer som är fortfarande en symaskin som klarar mycket för den lilla summan.

Lillith 2011-12-02 16:11

Det är STOR skillnad på dom singermaskiner som säljs för någon tusenlapp i lågprisbutikerna och dom lite vettigare singermaskinr som säljs av symaskinsbutiker. Och då pratar jag alltså inte om dom gamla maskinerna utan om alldelels nya moderna maskiner.

Det har varit mycket problem med dom billiga singermaskinerna. Det är precis samma problem som med alla andra riktiga lågprismaskiner. Kvaliten är så låg att man inte kan räkna med att få en maskin som ens fungerar från början, även om dom funkar först så går dom lätt sönder om man syr i något som är lite för hårt, dom går i princip inte att reparera om dom går sönder, det enda försäljarna kan erbjuda om man får problem är en ny likadan maskin. Du kan inte jämföra lågprisSingermaskiner med dom som säljs i symaskinsaffärer. Det är så vitt jag vet inte ens Singer som tillverkat lågprismaskinerna utan dom är vad som är kvar av ett jätteparti som någon på Singer (eller Singers ägare, jag minns inte detaljerna) fick tag på billigt och som symaskinsbutikerna sedan inte kan eller vill sälja.
Det är alltså ingen större skillnad på en lågprismskin det råkar stå singer på jämfört med en det råkar stå yamata eller något annat på. Många av dom lågprismaskiner som finns på marknaden i dag tillverkas, om inte av samma fabrik, så i alla fall av samma delar.

ichigo 2011-12-02 17:05

Precis, man ska undvika att köpa *ny* symaskiner för under 1500 kr i butik. Beg kan man få perfekta toppmaskin för samma pris men fabriksny ska man INTE köpa för det priset. Är priset dessutom under 1000 kr så är det bra varningstecken..

Det är rätt att det kvittar vad det står på symaskinen. Om man inte faktiskt kan ta reda på exakta modellnumret och kan jämföra och det blivit nedsatt pris så är det ofta rena skräpet. Tyvärr, det är så det är. Har några vänner som fått dålig erfarenhet av att köpa på .tex. stormarknad eller hos Lidl eller liknande, de har alltid varit tvungen att lämna tillbaka och häva köpet och sedan tar pengarna och går och köper från en riktig butik.


Men sedan finns det också risk att riktiga sybutiker (utan skrupler) som kan sälja sådana skitmaskiner också och dessutom för lite högre priser också..

Det allra bästa är eg att få provsy provsy provsy!! Vill de inte låta dig provsy så kan man misstänka lite.. ;) Skriv ner vad symaskinen heter, googla på reviews och se vad folk säger om just den symaskinen. Att det står .tex. Singer betyder inte att det är kvalité. I synnerhet singer faktiskt.. det är de som gått ner snabbast efter att ha varit bäst fram till ca 50-talet :P Andra märken so Bernina och Pfaff har hållit sig längre, men nu är Pfaff "nja" dvs på samma nivå som Singer och Husqvarna för det är uppköpt av samma ägare... Bernina fortfarande lite bättre, enda symaskinen som fortfarande tillverkas i Europa - med undantag för lågprismodellen Bernette som tillverkas i Asien precis som "alla" andra maskiner! Har tyvärr haft dålig erfarenhet med Bernette, mycket trög och svårarbetad.

bila 2011-12-02 17:43

Jag håller med ichigo och lillith. Dom billiga maskinerna skulle inte ens rekommendera till en ovän.
Dessa maskiner går det inte ens att få en service på, symaskinsreperatörerna vill inte en ta i dom med tång. Dom är så dåliga att det inte går att lämna garanti på jobbet.
Finns något tråkigare att sy på en maskin som krånglar hela tiden. Det tar bort syglädjen totalt.

Spara och vänta med köpet tills du har råd med en riktig symaskin. Eller köp på avbetalning. Undvik dom allra billigaste modellerna. Räkna med att betala minst 2000 kr för en ny symaskin. Håll dig till kända märken.

r.bengtsson 2011-12-05 16:30

Nej, en lågprismasking har jag redan och jag vill inte gärna recensera den, tror inte att sådant språk lämpar sig här på formumet ;) .

Pratade just med en som säljer både Singer och Janome. Rekommendationerna låg åt det senare hållet vad gäller de modeller jag tittat på -förväntningarna när Heavy Duty modellen kom var större än vad som infriades.

Nu är jag mer förvirrad än någonsin. Överväger följande:

Janome 4030 eller Husqvarna Emarald 118
alternativt
behålla befintlig skrothög till symaskin, fjäska för mamsen att få "låna" hennes maskin och köpa mig en begagnad overlock för att komplettera (har hittat en intressant).

ichigo 2011-12-05 22:10

Jag tycker att du ska recensera även om orden blir starka. För då kanske du hjälper till att hindra folk från att köpa samma skit. ;)

carlm 2011-12-06 10:07

En annan modell från Singer som är kraftfullare än deras Heavy Duty är CG590 Commercial Grade Sewing Machine, men den verkar tyvärr inte säljas i Europa.

r.bengtsson 2011-12-13 19:01

Så, beslutet fattades idag. Jag köpte en Huskylock s15, kändes som ett bra alternativ eftersom den verkar vara en bra modell för mig som aldrig sytt med overlock tidigare. Och så kommer snart mamma med den gamle trotjänaren.

KjerstiE 2011-12-27 14:28

Hej! Jag ser du redan köpt maskin, men till andra som undrar kan jag säga vad jag tycker.
Jag jobbar i symaskinaffär, och har många förtvivlade kunder som köpt billiga (skit)maskiner på Jysk, Elgiganten +++ Dom syr inte tjockare tyger än lakansväv och det finns ingen reservdelar.
Singer Heavy Duty är faktiskt väldigt bra till att vara så billig, men den syr inte bra med tjockare tråd. Janome Easy Jeans eller Elna 3210 Jeans är dom bästa maskinerna jag känner som syr jättebra, om man inte vill upp i 10.000 kr +. Janome 4030 är också en väldigt bra maskin om man vill ha elektronisk. Husqvarna 116 och 118 är bra maskiner för dom som inte syr mycket, men som vill ha en maskin hemma.
Bernina är bra maskiner, men lite dyrare. Jag har själv en Bernina och är väldigt nöjd, men pressarfötter och andra delar är skitdyra!!! 450 kr för en fot som kostar 150 kr till Husqvarna. Men ni ska veta att dom lurar en till at tro dom är gjorda i Europa. Dom är halvfabrikat som görs i Asien, sen monteras på en del i Europa, så dom kan sätta på "Made In Europe"...

carlm 2011-12-27 16:21

Vilka Berninamaskiner står det "Made in Europe" på? Berninas 8 Series verkar det stå "Made in Switzerland" på. Och det stämmer väl?

Gumpan58 2011-12-28 21:09

Citat:

carlm skrev: (Inlägg 163106)
Vilka Berninamaskiner står det "Made in Europe" på? Berninas 8 Series verkar det stå "Made in Switzerland" på. Och det stämmer väl?

Absolut. Det stämmer.

När jag talade senast med en Bernina säljare
sa han att Bernina är den enda symaskinstillverkare som tillverkar
maskiner i Europa.

Vet inte vilka maskiner som tillverkas utanför Europa och Schweiz.

carlm 2011-12-29 14:52

Bernina har bl.a. en fabrik i Thailand och när det gäller kvalitén så ska det inte vara någon skillnad mot fabrikerna i Europa. Men när de flyttar produktion från Europa till Thailand så är det förstås på bekostnad av arbetstillfällen i Europa. Höga lönekostnader i Europa är också största enskilda anledningen till att de inte längre producerar alla symaskiner i Europa vad jag förstår.

ichigo 2011-12-29 14:57

Googlade lite:


The Bernina Artista line (630, 635, 640 and 730) are made in Switzerland, along with the 820/830 series.

The Aurora line (430, 440, 450) and the Active Line are made in Bernina's Thailand factory, BY Bernina. It is owned and staffed by Bernina.


Olika för olika modeller.
Det där med att thailandsfabriken är ägd av bernina är någonting de säger för att försvara det. Husqvarna sa ungefär liknande att de förlagt till kina (eller vad det nu var) men att de har kontroll på det.

Men för mig är det inte samma sak. När de gör sådär försvinner jobbtillfällen i Europa och kunskapen försvinner.

Och det är fel också för många lever kvar på tysk kvalité, svensk precision, bla bla bla och folk tror det är så när de köper sin Husqvarna Emerald eller så.
De skulle nog inte sälja lika bra om de "skryter" med att symaskinen är tillverkad i Kina, då börjar folk fundera, varför ska jag betala så dyrt för en maskin som är tillverkad i Kina (eller Taiwan, eller Malaysia, eller ja ni förstår) när jag kan köpa en t.ex. Brother för lägre pris men i samma nivå?

Av de östasiatiska länderna verkar Japan vara bland de bästa.

Gumpan58 2011-12-30 23:23

Vissa maskiner t ex den nya 830 tillverkars i Schweiz.
Griparen till den maskinen är handslipad och numrerad.
Dvs unik förvarje maskin. Den gås igenom och putsas 20 ggr.
Det är uppföljning på griparen. Om du inte har original-
griparen i maskinen gäller inte garantin, t ex.

Ang Bernina i Thailand. De äger fabriken och anställer
personalen säger de.


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 04:49.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.