Väldigt tunna garner
När jag stickar med väldigt tunna garner på min standardstickare blir ett antal maskor i början och slutet ostickade. Garnet ligger över nålen och förra varvets maska ligger fortfarande kvar. Jag satte på rejält med vikter men det hjälpte inte. Gör en finstickare också så eller är det lättare att sticka med tunna garner på en maskin med 3,6 mm mellan nålarna?
|
Har du väldigt tunna industrigarner kan en finstickare med 3,6 mm mellan nålarna fungera bättre. Ingen maskin klarar alla garntjocklekar.
Ett tips kan vara att ta två trådar av det tunna garnet samtidigt. Då brukar det bli hanterbart. |
Jag har provat både två och tre trådar och det går bra, men jag vill kunna sticka med tunnt garn också. Maskorna blev ganska lagom stora på maskspänning 0, men som sagt, det gick inte bra att sticka. Det var därför jag undrade om det krånglar mindre på en finstickare eller måste man vara väldigt skicklig för att kunna sticka med tunna garner.
|
Det är alltid svårare att sticka med garn som är i utkanten av vad maskinen klarar av. Mer tyngd hade du ju redan hängt på. Häng på lite till och se vad som händer.
Annars är det nog så att du får börja spana efter en finstickare. :) |
Ja, nog har jag lust alltid.:) Men man ser ju aldrig någon sådan till salu. En ny Silver Reed SK-270 verkar nog lite väl dyrt för en hobby.
|
Men det händer att det dykar upp någon ibland! Spana på. Ser jag någon lovar jag att tipsa dig! ;)
|
Va bra! Tack så mycket.
|
Jag har nu testat och lärt mig lite mer om hur mina två maskiner funkar med fina garner. Den ena ville nämligen inte heller sticka de första varven. Jag kröp tätt intill och kollade var som faktiskt hände och insåg att de stickede raderna blir så små att de inte når avstrykaren och därmed följde med nålarna ut när jag försökte sticka nästa varv. Den enda lösningen jag kommit på är att först sticka några varv i ett tjockare restgarn och sen byta till det tunna.
Nu har du ju alldeles säkert inte en Passap Automatic, men tricket är att kolla riktigt nog vad som faktiskt händer. |
Det verkar som att garnet helt enkelt är för tunnt för en Brother standardmaskin. Maskan blir för trång för att komma över nåltungan om man inte har jättemycket vikter på. Om man stickar med så tunnt garn, blir det märken efter tyngderna, som tydligen helst bör sitta på uppläggningskammen då.
|
Garnspännaren
Citat:
|
Det ska jag göra. Tack för tipset. Men i morron kommer det amerikafrämmande, så det blir nog inget experimenterande på några dagar. Och jag som har klippt till ett rosenmönster efter dina vantar och hade tänkt prova i morron. Dom skulle komma på lördag, var det bestämt. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. (Stickningen alltså.):)
|
Jag kunde inte låta bli att prova ditt tips, Eva, fast det var mitt i natten. Men det bar sig inte för hand för mej att hålla i garnet när jag stickade. Jag provade inte det allra tunnaste utan ett något tunnare än redgarn och då är det bara den sista nålen, som inte stickas klart. Då hade jag hela kammen full av vikter.
Jag måste nog träna en del på att klippa hålkort. Det såg ut som rosor men det blev en massa lösa maskor, precis som när jag stickar för hand. När jag använder färdiga hålkort blir det inte så. Konstigt. Du hade gjort ett par svarta vantar med så himla fina rosor. |
Det man får tänka på är att inte ha för långa mellanrum mellan mönstergarnets maskor på ett varv. När man maskinstickar blir också dessa långa tåtar utsträckta så att de märks mer än när du stickar samma mönster på maskin.
Om du tittar på dina färdigklippta hålkort och räknar hur många maskor det som längst är mellan hålen så ser du säkert att det inte så många. Om du sen tittar på min blogg, så ser du att i Ronnerosmönstret jag har gjort har jag stoppat in små "lusar" just av den anledningen. En annan sak det är lätt att glömma när man gör mönster för maskinstickning är om det finns enfärgade varv mellan mönsterbårder. Dessa måste då vara ett jämt antal så att man börjar sticka med mönsterfärgen i samma kant som där man slutade. Sånt behöver man inte alls tänka på när man handstickar, men gör du inte det vid maskinstickning får du mönstergarnet hängande ett helt varv. |
Ja, just det. Precis så blev det. För långt emellan och även ett helt varv hängande.
|
Det är ju jättesvårt att göra egna mönster. Väldigt mycket att tänka på. Och jag fattar inte riktigt hur man ska placera hålkortet för att börja på rätt ställe.
|
Aha, ja det där är ju lite förvirrande eftersom varv 1 inte är varv 1 eller hur man ska uttrycka sig.:eek:
Brothers hålkortsmaskiner läser av hålkortet 7 rader ner och Silver Reeds hålkortsmaskiner läser av hålkortet 5 rader ner. Det innebär att när du har ditt hålkort klippt och sätter in det i maskinen så ska du dra kortet så att varv7 är det du ser. Då blir det rätt! De medföljande korten är märkta med varvnummer och där ska du ställa in nr 1 som det som läses, men om du tittar noga så kan du se att maskinen mönstrar efter det som är 7 varv längre ner, men det tänker man inte på. Jag har ofta blivit förvånad över hur mycket det är som inte står i manualerna och som man måste få nys om på annat håll. |
Ja, det borde dom ju upplysa om på den sidan, som beskriver hur man gör hålkort själv.
Det var bra att få veta. |
En annan sak som är viktig för att få mönstret rätt från hålkort, är att dra släden ända bort förbi hålkortsläsaren, som i Brothers fall (iallafall 830 som jag började min maskinstickningskarriär med) sitter väldig långt ut till höger. Stickar man ett litet stycke (som framstycket på en barnkofta) så är det lite onaturligt att dra släden så långt till höger. Speciallet som det faktiskt står överallt att man inte ska dra släden mer än en liten bit utanför stickningen. Så fick jag konstiga mönsterfel på min första mönstrade barnkofta. Jag har något minne av att senare Brother hålkortsmaskiner har flyttat hålkortsläsaren så att den sitter bättre.
På Silver Reed med föregångare sitter hålkortsläsaren mycket bättre till, det vill säga någorlunda i mitten. |
På min Brother sitter hålkortsläsaren före hålkortet och alltså inte så himla långt från mitten, så det har inte varit något problem fast jag bara har gjort provlappar. Men det är ju en bra upplysning för dom som har äldre Brother-maskiner.
|
maskinstickning
När maskinen inte stickar de yttersta masker, t.ex nar man ökar maskerna kan det vara en hjälp att föra de yttersta nåle (2 eller flera) ut i yttersta possition, Då är det lättera för maskinen att sticka dem. Jag har en Silver reed och på den fungerar det.
|
Jag har inte världens bästa minne eller koncentrationsförmåga och det behöver man om man hela tiden ska upptäcka om en maska inte är stickad. Det var för att slippa en massa tidsödande handarbete som jag började med stickmaskin. Jag har skaffat en finstickare och den funkar bättre.:)
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:43. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.