Sysidans forum

Sysidans forum (http://www.sysidan.se/forum/index.php)
-   Fritt Forum (http://www.sysidan.se/forum/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Limpan som vägrar dö! (http://www.sysidan.se/forum/showthread.php?t=17343)

Delfintua 2009-03-20 08:58

Limpan som vägrar dö!
 
Man blir nästan lite rädd att äta köpt bröd. Av en händelse har några limpskivor av känt märke blivit liggande. Jag tänkte att ni får väl ligga ett tag får vi se vad som händer och INGET händer. Jag har väntat sedan oktober på att limpskivorna sk visa tecken på utmattning i allafll. Men icke sa nicke dom är så friska och fina fortfarande. Mjuka, luktar inte illa och är inte gröna och det har gått 5 månader sedan sista förbrukning. Jisses, man kan ju undra om man har så mycket konserveringsmedel i sig så man aldrig förmultnar. En sak vet jag med bestämdhet att den limpan köper jag ALDRIG mer!

Dahlia 2009-03-20 09:03

Det är nog "mycket smått och gott" i dagens "köpebröd"!!

Jag såg på TV för några år sedan om en rulltårta, den har många år på nacken! Och var fortfarande fräsch och fin!??

Sophia 2009-03-20 09:05

ha ha. Visst är det läskigt? Jag såg något liknande som Dahlia pratar om men i det exemplet var det en tårtbotten. man ska nog baka sitt bröd själv.

sextiosexan 2009-03-20 09:11

Äckligt kan man kalla det...Usch!

Hade en sån tårtbotten en gång, totalt odödlig var den.
Glömde först av den men lät den sen ligga av ren nyfiken. Den låg ett par år, tills vi flyttade, då var den fortfarande fin men lite torr. Förutom det såg den ut som vilken färdigköpt tårbotten som helst, trots att den var ca två år över bäst före datumet.:eek:
Var ett nödfall då när jag köpte den men efter den upplevelsen lär jag aldrig göra om det.
Numera bakar jag mina tårtbottnar själv.

gullum 2009-03-20 10:15

Huva vad äckligt!

Jag är glad att jag bakar nästan allt mitt bröd själv. Det är faktiskt inte så jobbigt och mycket billgare blir det.
Sen vet jag ju vad det är i också.

ichigo 2009-03-20 15:57

Ja så är det idag.

Äckligast är ju rulltårtor och liknande bakverk som man får känslan av att de måste vara färska, men kan tydligen ligga i evigheter. Man bara undrar vad 17 det är i fyllningen..

Ta också hamburgare och pommes frites från många kedjor, t.ex. McD, man kan lägga upp dem och låta dem stå i årtal utan att man märker någon större skillnad. Salladsbladen blir ledsna, men annars håller de sig....

Det tråkiga med brödutbudet är att det finns sjuttielva olika sorter. Men de är gjorda på samma sätt de allihopa. Svampiga i konstinensen, fulla med ingredienser man normalt inte har i när man bakar själv, pumpade med luft så de väger ingenting... osv osv. Smakar också ungefär likadant. Om det skall vara så likadant varför så många olika sorter då?

Själv är jag tyvärr "skadad" och köper butiksbröd för de smular inte mycket... Men när jag var liten så köpte mamma alltid bröd från bageri. Nu har det dykt upp en bageri i bostadsområdet så man "borde" köpa därifrån istället.

Tänk på att om man köper "nybakat" i butiken så är det ännu värre då de köper färdiggjord deg som kan ha stått i upp till 1 år och bara grädder den lite. Man lockas av dofterna och köper. Men inte jag!

Tesanfesan 2009-03-23 06:35

ha ha ha... kul men samtidigt riktigt äckligt. Tur att jag bakar mitt eget bröd.:D

Safia 2009-03-23 11:10

Hahha :p. Ja visst är det skrämmande. Bäst att baka själv, bara man har tid och ork att göra sånt.

Delfintua 2009-05-08 09:48

Tro det eller ej men den lever fortfarande och inte en enda liten grön prick. Det som hänt är att den hårdnat lite. Jag måste nog maila och fråga hur mycket konserveringsmedel dom häller i brödet. Det här verkar ju inte klokt?

Sophia 2009-05-08 11:06

Här skulle jag behöva en smiley som är illamående och grön i ansiktet. Ha ha.

Addes 2009-05-11 18:32

Ja usch.

Köp aldrig luftigt och lätt bröd!

Skaffa bara riktigt tungt bröd!!

Coop vid Västberga har 19.90 kr stryck, riktigt gött!! ca 1 kg tungt

Addes 2009-05-11 18:34

Citat:

Addes skrev: (Inlägg 117110)
Ja usch.

Köp aldrig luftigt och lätt bröd!

Skaffa bara riktigt tungt bröd!!

Coop vid Västberga har 19.90 kr stryck, riktigt gött!! ca 1 kg tungt

Här sverige har så dåligt utbud av bröd. Rätt tråkiga bröd... :(

Jag varit i tyskland och det var massa. O finland har sjukt mkt olika sorts rågbröd.

Addes 2009-05-11 18:35

Citat:

Delfintua skrev: (Inlägg 116924)
Tro det eller ej men den lever fortfarande och inte en enda liten grön prick. Det som hänt är att den hårdnat lite. Jag måste nog maila och fråga hur mycket konserveringsmedel dom häller i brödet. Det här verkar ju inte klokt?

Dom hällde 1 dl konserveringsmedel i din limpa för misstaget! :D

ichigo 2009-05-11 19:26

Jag gillar bröd från Östras bageri i Halmstad. De är lite tyngre och kompaktare än vanliga köpebröd och de är stenugnsbakta. Jag vet inte om alla gillar dem, men jag gillar att man kan tydligt känna smaken av kryddorna som t.ex. anis.

Inte alla butiker i Göteborg har, men några har.

Fortfarande fabriksbröd, men godare i min åsikt. Ibland tycker jag inte så mycket om bröd från bageri som har stenhård skal som ger miljontals flagor och smulor överallt när man äter och man får nästan sår i gommen... Men ja alla har olika smak.

Men jag gillar inte heller smaklösa fabriksbröd.

Ta t.ex. hönökaka. Åkes äkta Hönökaka smakar mer än Pågens härmversion som smakar i princip ingenting. Men Pågens är vanligare tyvärr.

Ickefabriksbröd som jag gillar:
Jag gillar ciabatta och focaccia. Och croissant men det är ju lite på gräsen för bakverk. Även om man kan äta det som smörgås. :) Och klassiska engelska scones, men precis som ciabatta är det inte direkt nyttigt.

Och hemgjord filbröd efter farfars recept, mums. Äter tillsammans med smör (INTE skokrämen "margarin", yuck, ren plast) och lemon curd på!

Margarin (inkl becel, lättmargarin)... suck, förstår inte hur man kan sälja sådan hälsofarlig produkt som den... Och dessutom marknadföras som hälsosam? Men nu har jag spårat ut ganska mkt.

Addes 2009-05-12 11:09

Citat:

ichigo skrev: (Inlägg 117117)
Margarin (inkl becel, lättmargarin)... suck, förstår inte hur man kan sälja sådan hälsofarlig produkt som den... Och dessutom marknadföras som hälsosam? Men nu har jag spårat ut ganska mkt.


En del är mkt överdriv om hälsosamma skokrämer. Jag har aldrig smakat de flesta, utom floria (för längsen), men jag har alltid haft berdgott och smör sen babie. O är 75-80 kg, 191 cm, utan att bli fet av det. Jag brukar ta mkt smör till gött vedugnat bröd. Jag äter mkt bröd oxå. En del sa åt mig: Inte nytto, du kan bli fet... Jag har tröttnad på att höra hur de klagar vad jag äter o använder smör. Jag äter alltid smör till lunch, dansk smörrebröd.

De finns en del av forskningar, om att folk kan få bli fet av light produkter och onormala kost.

En period provade jag (8 veckor):
(Inget äta McDonald, godis, pizza, färdigmat, äta ute)
Laga mat hemma, baka tårtor, hemgjorda gräddglass med 40% fett,, baka gött bröd, bra frukost, cigg o svart kaffe, smör, grädde, bacon, blodpuddning ... hursomhelst, som bara hemgjorda kost i 8 veckor. Det var sååå normal kost.
Vet ni vad? Ja jag gick ner 8 kg! o 73 kg.

chery 2009-05-12 11:42

Nu kan jag inte låta bli att undra! Vad köper ni för bröd och hur förvarar ni det??? Här hemma hinner vi inte äta upp mer än halva brödet innan det är möglat. Jag har försökt med allt. Förvara i skåp i plastpåse, i papperspåse. Ute i köket i plast/ resp papperspåse. I burk utan påse.I kylskåpet. Vad jag än gör så möglar brödet på ca 2-3 dagar. :confused:Kaffebröd hinner inte mögla för det äts upp direkt. Jag skulle verkligen behöva tips på hur man får bröd att vara längre.

Sophia 2009-05-12 14:22

chery: Frysen! Om jag köper hela limpor så får maken skiva upp dem innan de åker in i frysen. Sedan plockar vi ut de skivor vi vill ha och värmer i rosten. Det är enda sättet här. När jag bakade vårt bröd själv stod maken halva kvällen och skivade bröd. Nu har jag varken ork eller lust att baka men jag hoppas att det kan bli ändring på det för hembakat bröd är så gott!

ichigo 2009-05-12 14:33

Kanske är det mycket mögelsporer i ditt kök? Jag hade problem i ett kök jag bodde i som studentlya och där kunde det bara gå en vecka innan hela brödlimpan blev blågrön av mögel. Det beror nog mycket på ventilationen i lägenheten också tror jag.

Här kan brödet stå i ca 5 dagar innan det blir mögligt. Och då förvarar vi dem i plastpåsar eller papperspåsar, dvs de påsar de åkt i med köpet, i skafferiet. Men om vi misstänker att vi inte hinner äta av brödet inom några dagar så fryser vi ner halva. Färdigskivade så man lätt kan ta det man behöver.

Förresten, det är värre att ha i kylskåpet, det möglar lättare där, har jag läst. Det bästa är egentligen att ha i öppen papperspåse i skafferi med minimal antal mögelsporer så det är torrt och bra. Men då får man torr bröd istället. ;) Så det är avvägning mellan att torka brödet och att behålla fukten och riskera mögel.

monicka 2009-05-13 10:27

Frysen...
 
Vi fryser allt bröd direkt. Vi är bara tre hemma och även om inte brödet möglar så blir det torrt och tråkigt...

Men det är besvärligt att skiva det innan frysen, men praktiskt att ta ut skivor när man ska äta. Det är när jag bakar själv vill säga (periodare!). :p

Köpebrödet numera är ju nästan alltid skivat...om man köper det i plastpåse vill säga.

Annars är ett riktigt gott surdegsbröd underbart gott!

Tua: vad är det för bröd du köpt?

/M

Delfintua 2009-05-13 11:21

Törs nog inte säga vilket bröd det är för då får man väl en stämmning på halsen haha

En ledtråd är att jag Längtar inte att äta det igen haha

KringeliK 2009-05-13 12:26

Citat:

chery skrev: (Inlägg 117167)
Nu kan jag inte låta bli att undra! Vad köper ni för bröd och hur förvarar ni det??? Här hemma hinner vi inte äta upp mer än halva brödet innan det är möglat. Jag har försökt med allt. Förvara i skåp i plastpåse, i papperspåse. Ute i köket i plast/ resp papperspåse. I burk utan påse.I kylskåpet. Vad jag än gör så möglar brödet på ca 2-3 dagar. :confused:Kaffebröd hinner inte mögla för det äts upp direkt. Jag skulle verkligen behöva tips på hur man får bröd att vara längre.

Jag vet inte hur länge du förvarar ditt bröd, men jag har varit med om att bröd har möglat före sista-förbrukningsdag. Då fick jag en funderare.
Min lösning blev handhygien!
Jag upptäckte att mina barn gick och hämtade bröd utan att tvätta händerna före. Efter att vi ändrade på dessa rutiner så har jag inte märkt av detta problem längre.

Ett bra tips är dessutom att frysa in skivat bröd - det åldras långsammare då.

Delfintua 2009-05-13 15:41

Jag skulle vara glad om brödet visade utmattning och mögel före sista förbrukning. Min limpa vägrar ju dö av mögel så den är nog otjänlig som människoföda.

KringeliK 2009-05-13 19:08

Citat:

Delfintua skrev: (Inlägg 117236)
Törs nog inte säga vilket bröd det är för då får man väl en stämmning på halsen haha

En ledtråd är att jag Längtar inte att äta det igen haha

Kan du inte fotografera brödet med påsen liggandes lite nonchalant i bakgrunden, kanske med halva texten synlig?

Det vore väl lagom oskyldigt...?:D

ichigo 2009-05-13 19:24

Vi bor inte i USA så det är nog lugnt att säga märket! Såvida det inte är emot forumets regler, förstås.

Det finns mängder av konsumentsajter där man fritt diskuterar sådana här saker.

KringeliK 2009-05-13 19:47

Citat:

ichigo skrev: (Inlägg 117281)
Vi bor inte i USA så det är nog lugnt att säga märket! Såvida det inte är emot forumets regler, förstås.

Visst får man säga det.
Mitt inlägg var mest menat som ett skämt.
So: GO FOR IT, Delfintua! :eek:

Delfintua 2009-05-13 20:44

Ok, min ledtråd var ju att jag inte längtar till att äta det igen. Således är det Pågens Längtan som vägrar dö.

KringeliK 2009-05-13 21:03

Citat:

Delfintua skrev: (Inlägg 117287)
Ok, min ledtråd var ju att jag inte längtar till att äta det igen. Således är det Pågens Längtan som vägrar dö.


OK.
Något säger mig att min allmänbildning vad gäller nya brödsorter inte är speciellt stor.

ichigo 2009-05-13 21:08

Och jag som gissade på typ skogaholms limpa :)

Ja nu kom jag på en grej.

Polarkraft extrem hade jag problem med tidigare. Jag köpte dessa bara för att de hade mkt låg kaloriandel när jag bantade.. men de var hopplösa under somrar när det kan vara riktigt varmt och kvavt, ibland kan de riktigt RUTTNA! :eek: Efter 2 dagar knappt! Inte mögel utan riktigt ruttet lukt! Ibland båda i kombination. Rötmånad kan man väl säga!

Kanske beror på att det är "Polarfryst" och kan ha högt fuktighet i påsen vid frakten (=upptiningen) och i kombination med grovt bröd kanske det blir bra klimat för förruttnelse? haha!

Delfintua 2009-05-13 21:08

Ha ha du behöver inte allmänbilda dig på den... hoppa över den bullen :)

Delfintua 2009-05-13 21:13

Nä vi får nog baka själv så vi vet vad vi stoppar i oss.

Syofta 2009-05-13 23:57

Jag får ibland mer ont i lederna när jag ätit mat med konserveringsmedel i. Inte helt bombsäker dock, skulle ev kunna vara ngn annan tillsats...

Jag vägrar köpa mat med "matkosmetika". Jag vill bara betala för äkta vara. Och riktigt smör ska det vara...

Hembakat bröd är det godaste som finns! Jag är periodare på det, älskar "fusksurdegsbröd" där man först skållar mjölet och sedan jäser över natten.
Har jag inte tid att baka köper jag bröd UTAN konserveringsmedel. Sällan problem med mögel, mitt stökiga kök verkar vara fritt från mögelsporer i allafall, trots disk och dammråttor :D.

Addes 2009-05-15 21:44

Citat:

Syofta skrev: (Inlägg 117303)
Hembakat bröd är det godaste som finns! Jag är periodare på det, älskar "fusksurdegsbröd" där man först skållar mjölet och sedan jäser över natten.
Har jag inte tid att baka köper jag bröd UTAN konserveringsmedel. Sällan problem med mögel, mitt stökiga kök verkar vara fritt från mögelsporer i allafall, trots disk och dammråttor :D.

Fattar inte hur folk är så lata i köket.
Jag brukar göra rysk surdeg hemma.

закваска и квасного хлеба
"Zakvaska i Kvasnavo hleba"
på ryska = surdeg och surbröd

10 gånger dvs 10 småskål.

1 vatten 40 grader
1 dl grov rågmjöl

Blanda och fylla i en skål, täcka över tygbit
göra om igen...

O sen låt stå dom vid fönstern i 4 dagar (perfekt under sommaren, men inte vinter där med dragvind, inte absolut).
Röra om varje kväll.

Dom 9, jag brukar bolla o stoppa in i frysen. Det kan hålla i ett år.

En surdeg, så bakar jag rågbröd i 4:e dagen, o låt stå färdigt bröd över ett dygn, o käka upp 5:e dagen. Eller till vitbröd

Underbart gott!!

Rostad grovmalen valnötter o blanda i bröddeg, eller torka frukter.. eller russin eller vad ni önskar.

Det kostar ca 5-10-15 kr per bröd!

ichigo 2009-05-15 22:24

Intressant! 1 dl mjöl per skål blir väl inte så mycket bröd? Eller blir det större?

KringeliK 2009-05-16 06:04

Citat:

ichigo skrev: (Inlägg 117444)
Intressant! 1 dl mjöl per skål blir väl inte så mycket bröd? Eller blir det större?

Surdegen är en ingrediens i ett surdegsbröd. När det är dags att baka så blandar man i en del surdeg i mjöl & övriga ingredienser.

Jag har bara lyckats med surdeg som jag har ställt i ugn (jag har i princip ställt in lägsta möjliga temperatur samt haft ugnsluckan på glänt) under 3 dygn. I annat fall har jag fåt ättiksyrabakterier istället för mjölksyrabakterier i degen, och det tycker jag inte är lika gott.

Mina surdegar bevarar jag i kylskåp, men eftersom jag efter några månader glömmer att sköta om dem (mata dem med en msk mjöl + vatten 1 gng/vecka), så dör de efter hand. :(

Surt, så att säga. Jag bakar väldigt mycket i perioder. Just nu är en period när jag vill baka, men fasar inför att göra en ny surdeg...

KringeliK 2009-05-16 06:12

Citat:

Addes skrev: (Inlägg 117441)
Fattar inte hur folk är så lata i köket.
Jag brukar göra rysk surdeg hemma.

...

Jag tycker att det krävs tid & engagemang om bröden ska lyckas. Det är en bra idé att baka massor när man ändå är igång, och sedan frysa ner allt i en stor frys.
Vardaglig lättja har jag dock förståelse för.:D

Det är dessutom svårt att sy/sticka i samband med brödbak. Ullfibrer i brödet låter inte som någon höjdare ;)

Addes 2009-05-16 08:39

Citat:

Kringelikraaka skrev: (Inlägg 117451)
Jag tycker att det krävs tid & engagemang om bröden ska lyckas. Det är en bra idé att baka massor när man ändå är igång, och sedan frysa ner allt i en stor frys.
Vardaglig lättja har jag dock förståelse för.:D

Det är dessutom svårt att sy/sticka i samband med brödbak. Ullfibrer i brödet låter inte som någon höjdare ;)

Ja men det tar bara en timme... Men 10-15 mins blandning och bolla o sen stå låta i 30-50 min...o sen stoppa in i ugnet. 15-20-30 min. Jag brukar göra det när jag lagar stor mat samtidigt. Det är inget jobbigt eller brist på tid.

Bli med av fett om man rör sig mkt i köket o sen belöning -> sjukt gött mat ;)

Addes 2009-05-20 20:45

1 bifogad(e) fil(er)
Citat:

ichigo skrev: (Inlägg 117444)
Intressant! 1 dl mjöl per skål blir väl inte så mycket bröd? Eller blir det större?

Ja stämmer. Jag orkar inte göra ett tag, vilket tar 4 dagar! Så slipper man det, o stoppa in dom i frysen resten.

Glömde skriva ner... efter 4 dagar, måste man blanda rågmjöl i dom o bearbeta till vanlig deg, ca 1-2-3 dl tillsätts innan stoppa in i frysen, annars flytande stink surdeg :)

Det ger 4 bröd! Ca 10-15-20 dl, tror nog att det är ungefär 2 kg. Jag använder aldrig dl-mått, utan jag häller in det direkt o bearbeta deg tills det blir smidigt.

Mitt bröd är SÅÅÅÅ GOTT!! Jag satt kryddor som 1 msk anis o 1,5 msk kummin, 2 tsk havsalt o 1 tsk salt.

KringeliK 2009-05-21 10:40

Citat:

Addes skrev: (Inlägg 117770)
Mitt bröd är SÅÅÅÅ GOTT!! Jag satt kryddor som 1 msk anis o 1,5 msk kummin, 2 tsk havsalt o 1 tsk salt.

Härligt!
Har du brödkorgar eller får du så fint runt bröd ändå?

Jag måste erkänna att tråden har gett mig en spark i rumpan och jag har äntligen satt igång en ny surdeg i ugnen.
Min fryser jag dock inte in, utan jag förvarar den i kylskåp och förlänger den med nytt mjöl och vatten. På det här sättet mognar suran och blir bättre och bättre med åldern.

Mums! Tack för inspirationen!

Addes 2009-05-21 21:59

Citat:

KringeliK skrev: (Inlägg 117797)
Härligt!
Har du brödkorgar eller får du så fint runt bröd ändå?

Jag måste erkänna att tråden har gett mig en spark i rumpan och jag har äntligen satt igång en ny surdeg i ugnen.
Min fryser jag dock inte in, utan jag förvarar den i kylskåp och förlänger den med nytt mjöl och vatten. På det här sättet mognar suran och blir bättre och bättre med åldern.

Mums! Tack för inspirationen!

Ja jag fick fina runda med mina bemästerande händer (4 bröd) utan brödkorg eller nåt. Inget.

Bearbeta med två händer, till som en boll, o sen trycka neråt med annan hand samt vrida sig runt med ena hand, lagom tryck, inte för snabbt. Bearbeta det som en rund kaka, tar ca 15 min, ganske lång tid, men det blir bättre smak o konstant i bröd efter ugnet. o sen mjöl täcker över bröden. o låt dom stå i 60 minuter i varm plats, typ vid spisen. Sätta in i ugnet, mjöl på plåten! Jag anar inte hur det tog länge tid, men gissar 20 min.. Jag vet när det blir färdigt; doft, som håller på att mjölet blir bränt samt brödets doft bildar.

(Många släktingar o vänner säger att jag är bra på att laga mat o baka etc. men jag vill INTE bli kock. Avskyr att stå i köket var det är 40 varmt garder i mitten av sommaren) Kokboken finns i min skalle bara :D


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 13:08.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.