Gulasch!
Jag ska laga riktig gulasch idag.
Jag ska börja snart... Jag undrar bara hur ni brukar laga gulasch. Jag brukar så här. Jag skär bitar av nötkött och fläsk o stekar med riktiga smör o matolja, malen stark paprika, 5 msk, o när det blir lite brun, saltar dom ordentligt. en morot två gullöl två lagerblad 10-20 svartpeppa, hel ½-1 msk malen spiskummin 5 dl vatten (kan mer) koka upp, och låt stå i 3 timmar med låg värme. 5 dl vatten tillsätt salt Bitar av en-två grön paprika låt står i spisen med låg värme i 30 min till 1 timme hackade persilja o strö över. Surgrädde eller smenata (rysk 60% surgrädde) Färskt och asgott Lantbröd |
Åh vad hungrig jag blev nu. Detta måste provas!
|
Jag tycker att det låter riktigt bra. Ett långkok :)
|
Citat:
Det brukar va godare med långkok. Man skulle laga till middag precis efter man ätit lunch så hinner man äta middag kl 16-18. Det var så förra tiden. |
Hos mig blir det knytkalas ikväll. Det är för att (lite sent) fira Internationella Kvinnodagen. Alla deltagare ska fundera ut en kvinna de beundrar. Denna kvinna ska sedan symboliseras med ett attribut eller klädesplagg. Deltagarna ska gissa på varandras kvinnor. Förra året var jag Rosa Parks och hade en bussbiljett på tröjan. Idag ska jag vara Rachel Carson och försöka slänga ihop en liten fågel och binda ihop näbbet på den.
Vad ska ni andra göra ikväll? Ni som inte äter gulasch eller ska komma till mig? |
Citat:
|
Citat:
Jag åt 3 portioner... Sjukt gott. |
Tar du verkligen 5 msk paprikapulver?
|
Jag blev proppmätt, o ville ha mer men kunde inte...
|
Citat:
Nötkött var 1,3 kg Fläsk var 800 gram Så det behövdes mkt paprika. Jag stoppade dom i frysen så har det framför tiden när jag är sugen på. Jag brukar laga större portion på helger så räcker det länge tid framför, bl.a. matlåda till jobb. PS. Jag lät det stå i 5 timmar... Jag åt middag kl 19.. så blev det godare ännu. |
Jag har hel spiskummin, inte malen, så var jag tvungen att fylla spiskummin i te-klot (vad heter det egentligen??), så ville inte hälla in i kastrullen. Det blir för starkt.
|
Jag fyllde vatten totalt 6-7 liter till soppan. Nu är 5 liter kvar :eek:
åt för mkt igår! |
Citat:
|
Bra att göra storkok och portionera i frysen sen. Nej jag ska inte göra idag.... är för lat att åka till affären och handla köttet. Bra du sa det där om spiskummin att ta den i ett teklot så man kan fiska upp den. Det är för övrigt en giftig krydda som häxorna använde för att bli höga av! Så inte undra på att du drog i dig 3 portioner mat. du var ju hög på gulaschen hi hi.
Måste dementera mig själv och nu var jag mer än lovligt förvirrad. Det var Spikklubba jag syftade på så ät du soppan utan oro :) |
Citat:
Ja precis vad du skrev alltihop :) jag kan inte låta det.. måste äta igen... sjukt gött!! nu ska jag värma upp soppan... |
Kan bero på det här att du vill äta igen..
Medicinsk verkan: Stimulerande, väderspänningsfördelande, matsmältningsbefrämjande och menstruationsökande effekt. Användning: Vid aptitlöshet och väderspänning. Som krydda ingår den ofta i curryblandningar. Passa dig, du kan få mens också ha ha ha :D och fisa blått eller gult. Men fy på mig nu får admin banna mig he he. |
Citat:
|
Får testa nån gång!
5 msk paprikapulver är inte så farligt i den här mängden mat, det är ganska milt men smakligt.. Det vore värre om det var cayennepeppar... haha! |
Rapport: Festen blev kanon.
Närvarande kvinnor och deras ledtråd var följande: Anne Frank - en skrivbok Lady Godiva - en bild av en naken dam med långt hår Marie Curie - 2 nobelmedaljer (oäkta) Elvira madigan - en bit fiskelina Rachel Carson - mitt kramdjur i form av en groda. Sedan avrundade vi med att leka "Hur fan visste du det?". Har fortfarande en varm och mjuk boll i magen av positiv energi. |
Citat:
Ja man kan sätta till lite cayennepeppar om man gillar lite hett i soppan.Men jag gör inte det. :D Jag brukar köpa starkare sort (det menade inte hett, utan det ger stark smak) i invandarmataffären i skärholmen, men jag orkar inte åka dit bara. |
Min sambos mamma kommer från tyskland och enligt henne ska det dels vara både nötkött och fläskkott i gulasch och dessutom (håll i er nu!) lika mycket gul lök som kött! Men det blir faktiskt väldigt gott, när det har kokat flera timmar blir löken alldeles simmig och tjockar mest till såsen. Man märker inte av den så mycket då. Jag brukar ha i öl och krossade tomater som vätska och såklart lagerblad och andra kryddor. När hennes svägerska var på besök från tyskland en gång blev det är oerhörd diskussion huruvida det ska vara paprika eller inte i gulaschen... :-) Tror inte de kom fram till något mer än att de hade olika åsikter om det hela!
|
Citat:
|
Citat:
Och tyska gulaschen har mer mörk brun "sås" än ungarisk soppan. Ungariska har 150 olika variation av gulasch. Men tyska har över 20 olika att välja på! Stekta ägg och korv och sammelknödel lägges på soppan Hackade saltgurka - strö över soppan. Nudeln tillsatt i soppan, eller sammelknödel med gott korv Kokta potatis Jagdwurst/Debrecziner-Wurst/Burenwurst/Bratwurst/Klobasse lägges i soppan Fleckerl Öl Krosserad tomater (Grön paparika) Brödkummin/spiskummin samt surgrädde och ev persilja. Finsk gulasch har inget nån av dom, bara vatten o morot o potatis o massa lök. Det heter nåt Karelska gryta. Det är rätt gött. |
Jag ville starta tråd om gulasch eftersom man får gräla åt det hela!! Hahaha...
Vet att tyskar är de värsta på att gräla om vad gulasch ska vara. |
Bra matsagt från finska sidan som har likt mentalitet därborta i Hunger:
Aldrig tillsätt övriga kryddor än kummin, mindre eller mer vitlök olika sort av paparika, salt. Aldrig använda mjöl Aldrig vin hälls i soppan Aldrig använda tyska brunsås i soppan Aldrig tillsätt övrigt än potatis och nudeln/knödel Det blir en gulasch. |
Ha ha och jag sitter på ett riktigt recept direkt från Ungern :D
|
Citat:
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:58. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.