Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Temari som ett japanskt lapptäcke - mer aktuellt än någonsin!


Av Sara Persson

Jag har fått många frågor om "temari-bollarna" jag lagt upp bilder på här på Sysidan, så jag bestämde mig för att skriva ihop en liten text om dem, för att fler ska få en inblick i den konsten, som inte behöver vara så knepig som den ibland ser ut. Det finns alla möjligheter att prova på och experimentera själv.

Temari betyder ungefär "boll som är lindad för hand", och temari är runda bollar som är lindade för hand med garn och trådar kring en kärna, som kan bestå av olika material. Jag använder oftast tyg- och trådrester och plastpåsar, vilket kanske ligger en bit ifrån de traditionella ursprungsmaterialen, men ändå kan sägas vara vår tids variant av den återvinningstanke som temari länge varit en del av. Bollarna dekoreras på utsidan med intrikata mönster av lindade och broderade trådar och band.

Temarins ursprung är något omtvistat, men det sägs att Japan på 700-talet lärde sig från Kina att linda bollar av läder för att använda i bollsporter. Vid hov och i finare familjer började sedan kvinnorna linda liknande bollar av finare material. Man tävlade i att göra de mest omsorgsfullt dekorerade bollarna av vackert färgad silkestråd. Från 1000-talet finns uppgifter om hantverket som "goten-mari" (som betyder diamantboll), som då redan var en uppskattad konstart vid det japanska hovet.

Gradvis sprider sig sedan den här traditionen över landet. Kunskap om hantverket meddelas från generation till generation, från mor till dotter. En funktion hos bollarna var just att vara en gåva från mor till dotter, som en vacker och värdefull leksak. När hantverket når andra grupper börjar man också använda sig av andra material, och olika regioner arbetar fram egna traditioner och mönster. Fyllningen inuti bollen kan vara allt från tygtrasor och hampa till torkade alger och sandfyllda musslor. Utanpå dekoreras bollarna både med tråd och garn och även med olika slags band. De temaribollar som användes som leksaker kunde ha en kärna av papper fyllt med små riskorn för att skramla som en skallra när man skakade på dem. Det finns vissa likheter med vår trasmatta, eller kanske lapptäcket, på så sätt att ett konstfullt hantverk tillverkas av rester och sådant material man kan få tag på just i den trakt man råkar befinna sig. Människan är en väldigt kreativ varelse, som genom historien kunnat skapa så mycket med ibland ganska knappa förutsättningar. Numera tillverkas temari i Japan som en souvenir eller som ett konstverk/hantverk, fortfarande ofta som en gåva till familjemedlemmar eller vänner.

Traditionella temari-mönster består ofta av geometriska figurer eller förenklade bilder, som kan ha en symbolisk betydelse som tillverkaren vill förmedla till den som ska ta emot bollen som en gåva, eller så kan den symbolisera mer konstanta värden knutna till den japanska traditionen. I Japan finns också fortfarande traditionella temari-skolor, där det tar många år att grundligt lära sig hantverket.

På senare tid har temari-hantverket spritt sig framför allt till USA, och det är därifrån jag själv har lärt mig det, via böcker och internet-sidor och e-mail-kontakt med många människor. Mönstren utvecklas hela tiden och blandas med andra traditioner. Det finns också all möjlighet att själv delta i utvecklingen. När jag ställde en fråga i ett handarbetsforum en gång fick jag plötsligt ett uttömmande svar av den person som skrivit boken jag satt och arbetade utifrån. Handarbetsvärlden är ofta en väldigt hjälpsam och trevlig värld där allt kan hända, och jag önskar inget hellre än att fler också här i Sverige får upp ögonen för detta fantastiskt roliga och kreativa hantverk!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sara Persson, alias gavagai, har varit medlem sedan november 2005 på Sysidan, och håller nu själv kurser i temari på Medborgarskolan i Uppsala. För mer information titta i hennes profil.






(Logga in för att skriva en kommentar)
2009-02-23 11:14   Sara Persson
Det finns nästan inga svenskar som sysslar med temari (vad jag vet), men det finns flera grupper på yahoo (på engelska alltså), om du söker på "temari" här: http://uk.groups.yahoo.com/
 
2009-02-23 09:23   Carina B
För många år sedan läste jag i hemslöjdens tidning om liknande bollar sydda helt i ull. Jag har sytt några sådana och blev givetvis jättesugen att utveckla det vidare. Vet du om det finns någon grupp/lista på Internet som man kan gå med i (helst svensk). Hur som ska jag ge mig på en bok i ämnet på engelska och prova på.
 
2009-02-17 18:46   Sara Persson
Tack för era kommentarer. Ja, intressant det där med olika konstarters status. Samtidigt tror jag att det exklusiva på sätt och vis blir alltmer sällsynt (på gott och/eller ont?). Craftster.org där jag har lärt mig massor om olika tekniker har lanserat slagordet "open source crafting". Jag gillar verkligen stämningen där.
 
2009-02-17 09:41   Maria Gibson
Wow! Vad kul att se om bollarna här! Jag har kikat runt på nätet och dykt på dem lite var stans eftersom jag älskar Japansk kultur, men jag har inte börjat pyssla med det än eftersom jag har så många andra projekt igång. XD
En tanke som slog mig var dock just kring det sista du sa där om att folk i handarbetsvärlden är så hjälpsamma. Jag sysslar med lite allt möjligt - ett ex. är bildkonst, där är folk inte alls lika villiga att dela med sig av tips och tricks. Jag vet att det har att göra med handarbetets status jämfört med bildkonsten och det ska vi väl inte diskutera här. På ett sätt är det ju sorgligt att handarbeten som dessa inte ses som lika "fina", men samtidigt gör ju detta att konkurrensen inte präglar utövarna lika hårt så att man är mer villig att dela med sig och utbyta idéer och tips! =D
Kul läsning i alla fall! =D
 
2009-02-15 20:01   Marita Olsson
Hej Sara! Det var spännande bollar. Ska genast försöka göra en boll.
Hälsningar marols
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons