Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
Bevakningar   Inställningar   Sök i forum   Forumregler

Gå tillbaka   Sysidans forum > Allmänt forum

Notiser

Svara
 
Ämnesverktyg Sök i detta ämne Betygsätt ämne Visningsalternativ
Gammal 2010-05-30, 08:22   #1
Samigabriell Samigabriell är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: maj 2007
Inlägg: 586
Question Ergonomi... hur gör ni?

Ni som syr mycket och professionellt... hur sitter ni vid maskinen?
skulle gärna vilja se bilder på er vid maskinen från sidan...
Jag blir tokig här...

jag har alltid sytt en hel del men inte varje dag och längre stunder. Så ergnomin har inte varit en stor fråga...

Jag har en ordentlig stol som går att ändra på alla håll och kanter och har även broms. Det är en sådan man får låna av arbetsterapeuter ( har fått den för att jag har värk, ska ha den i köket men köket är en mindre intressant plats för mig så jag har den där jag vill sitta bra... hahahah hmm var kan nu det vara??? i mitt sy/målar rum??? Den rullar lätt så jag kan fara omkring mellan maskinerna och aktiviteter om jag vill.

Har hållit på med ergonomi vid datorarbete men det är tydligen inte publicerbart på sömnad har jag märkt.

Vart ska man ha armbågarna? Har jag lite mindre än 90 grader så ser jag inte nålen eller det jag syr, och måste sitta i sidled för att se något från den höjden man då har från bordsskivan.(hahahah och sen måste man ju bygga en ramp till pedalerna för de kan glömma att jag når) (har ett par böcker just nu när jag testar en annan variant av sitteri vid maskinen)

ska jag se det jag syr från en bra vinkel så har jag armbågarna väldigt högt..
jag vill mig minnas när jag som ungdom jobbade med att sy skyddsdräkter till kärnkraftsverks arbetare. satt nog ganska högt med armbågarna.. men känslan av hur det var finns liksom inte kvar efter 25 år (jisses vad det börjar bli länge sedan man gjorde saker)

mitt bord är statiskt men går att ändra upp och ner en 10-15 cm
min symaskin är inte nedsänkt så den är ju då ungefär 10 cm över bordet med sitt sybord runt.
Jag är 160 lång

Sen är det ytterligare ett problem... hur långt in från bordskanten ska maskinen vara? eller om det nu är stygnplåten som avgör... det känns som om jag skulle vilja ha min maskin lite längre in på bordet men då tar knälyften i...

Hade varit väldigt upplysande att få se hur ni sitter egentligen..
Samigabriell är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-05-30, 08:32   #2
mari1e mari1e är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: dec 2004
Inlägg: 203
Jag har höjt framkanten på mitt sybord ca 12 cm,jag tror det var Gumpan som tipsade om det för länge sen. Det fungerar bra för mig.
mari1e är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-05-30, 08:48   #3
Samigabriell Samigabriell är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: maj 2007
Inlägg: 586
Höjt?

Citat:
mari1e skrev: Visa inlägg
Jag har höjt framkanten på mitt sybord ca 12 cm,jag tror det var Gumpan som tipsade om det för länge sen. Det fungerar bra för mig.
hur menar du höjt? Hur? jag är av typen person som snabbt gör fria associationer
Samigabriell är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-05-30, 10:22   #4
WiKa WiKa är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: maj 2007
Inlägg: 480
Intressant fråga Samigabriel, mycket intressant.

Ja hur löser alla sykunniga ergonomin vid symaskinerna. Jag syr bara de dagar jag verkligen orkar med en stund, men då brukar jag sy parallellt så att säga. När maskinen broderar, syr jag med overlocken.

Jag känner att det är allt annat än ergonomiskt korrekt, och lite bilder och allmänna tips skulle säkert göra att jag orkar mer.

Att höja bordet i framkant tror jag betyder, att höja de främre två bordsbenen. På så sätt lutar ju maskinen lätt bakåt, och det blir lättare att se nål mm.

Ha det gott vid era symaskiner!
WiKa
WiKa är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-05-30, 10:43   #5
Ann-Marie Ann-Marie är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: nov 2003
Inlägg: 1 649
Maken satte en skiva under/framför bordets kant så den står i jämnhöjd med bordsskivan och så en skiva framför maskinen så jag har en bit skiva framför symaskinen också. Jag har ett gammalt köksbord till sybord så han har gjort skivor på båda sidorna på det så min D2 står också i höjd med bordet på den andra när den inte broderar. Och så blir bordet bredare och det är bra när jag ska skära till. På D2-sida så har han gjort en skiva till som jag kan ställa på den nedsänkta så bordet blir bredare och i samma höjd som den riktiga bordsskivan. Låter det virrigt??
Ann-Marie är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-05-31, 09:03   #6
Samigabriell Samigabriell är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: maj 2007
Inlägg: 586
Talking Ahaaaaaa och lite annat kring detta

Citat:
Ann-Marie skrev: Visa inlägg
.Låter det virrigt??
Jepp!! men jag tror att jag fattar! Jag läste även runt lite på andra sidor och fick då reda på att tex den maskinen jag har mår bra av att vara "tiltad" eftersom den är semiproffesionell... och när jag snodde lite lego, 2 pärmar och lite halkskydd under mattan samt en felsågad fönstersmygs skiva för att testa. Satte igång att sy och bara efter en stund kände jag hur axlarna sjönk ner och att jag satt riktigt bra! Hahah och knälyften hamnade plötsligt i rätt läge!!! Så nu ska jag fundera på hur jag ska göra för att skapa en smart skiva... som tillåter att tilta symaskinen och overlocken. Sen skulle jag ju vilja ha maskinerna nedsänkta som jag haft förut på ett annat bord så det är lite att fundera på Brodyrmaskinen har jag ändå inte på samma bord.

när jag läste runt så hittade jag tillochmed en produkt som tagits fram för att kunna tilta maskinen! Man tipsade även att bygga en ramp så att man har bägge fötterna på samma plats när man syr. någon hade gjort en mojäng där man skiftat av så att man kunde sy med vilken fot man ville och helst med båda. Så som man gör när man sitter på en maskin på jobb. Det ska jag titta på det med. Man snedbelastar tydligen när man syr med en fot. (jag syr med ena och sköter knälyften med den andra) Bäckenet skiftar när man har ena foten på pedalen och detta kan orsaka smärtor i korsryggen.
Man läser så mycket där ute på nätet men en del sanning ligger det nog i det hmm

Jag har både värk och nedsatt koncentrationsförmåga och en hjärna som har för vana att bli trött mitt ialltihopa (har en hjärnskada) så jag blir trött snabbt och syr i korta pass om jag sköter mig... men oftast så vill man ju bli klar och då syr man ihop frambyxan med ärmen på tröjan VIIIIILAAAAAA är bra för alla framför maskinen!

Men Ann-Marie.. kanske en liten bild på ditt förvirrade bord skulle ge mig lite inspiration! Innan jag sågar itu mitt.

ska ta lite bilder på min lilla test av det hela om en stund! Hoppas jag...
Samigabriell är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-05-31, 11:07   #7
Ann-Marie Ann-Marie är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: nov 2003
Inlägg: 1 649
Hej
Här är en bild på ena sidan av bordet. Det är en gammal bild så min D2 har inte blivit nedsänkt än på den andra sidan. Och de där grova grejorna som maskinskivan vilar på är bytta till tunnare, de där tog i på ovansidan på låren.
http://home-and-garden.webshots.com/...12224424DoQQTt
Ann-Marie är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-05-31, 15:20   #8
silla silla är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: sep 2008
Inlägg: 97
Jag har skaffat ett höj- och sänkbart bord så jag kan välja att stå eller sitta och arbeta. Ett fantastiskt hjälpmedel också vid mönsterritning och tillklippning.
(Går att hitta på blocket till hyfsade priser ibland, framför allt runt storstäderna.)
silla är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-05-31, 20:54   #9
ichigo ichigo är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
De som vill ha bra ergonomi skall bestämt undvika moderna symaskiner eftersom man får sämre uppsikt över och runt och BAKOM nålen, och därmed kan man inte fritt välja höjd utan måste nöja sig med det som gör att man SER nålen med.

Äldre symaskin har "rakare" front, man ser trådens hela bana och det är inte så mycket skillnad mellan frontens mest utbuktande punkt och nålens punkt. Men på moderna symaskiner göms gärna trådens bana bakom plast och plast kan bukta ut ganska mycket så att nålen hamnar ganska LÅNGT bak.

Industrisymaskiner är ungefär mer som gamla symaskiner.

Med gamla symaskiner pratar jag symaskiner från 50-talet ungefär och tidigare. Då trådens hela bana färdas utanpå symaskinen. Halvgamla brukar vara OK också, men de riktigt moderna brukar vara helt åt h-vete. (tänk och jämför, var är frontskalens "främsta" punkt och jämför med var nålen är)

Brothern jag har är HELT galet.

Jag har filtplattor under mina symaskiner (sådana som man sätter på möbler) för att göra det tvärtom mot vad de brukar vara: för att jag lätt skall kunna flytta på dem runt på bordet för att få optimal läge vid sömnad. Är maskinen rejäl så är det inga problem med att ha filtrundlar under. Kanske om man har en som väger ingenting kan den kanske skutta runt, men jag har inte haft problemet med mina 4 maskiner. Jag skulle inte kunna fixera positionen (medelst nedsäkning) för jag är sån som inte kan bestämma mig. Och det blir FÖR lågt då.

Kanske skulle jag vilja kapa av ca 3 cm från basen på min pfaff 332 men det låter inte sig göras. (pga att jag flyttar runt på grejerna... och pga att alla delar samma bord)
ichigo är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-05-31, 21:41   #10
ekr ekr är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: mar 2008
Inlägg: 34
Här finns en bra beskrivning på ett "nedsänkt" bord!

/ Eva
ekr är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-05-31, 21:50   #11
ichigo ichigo är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
Designsinnet i mig gråter lätt när jag ser att de sågat itu en skiva med VirrVarr-mönster på för att ha det som inre och icke synlig hylla.


Om jag haft 30+ kvadrat syrum så skulle jag nog ha 1 bord där jag kan ha nedsänkt symaskin, då blir det nog någon rejäl symaskin som ÄR gjort för sådant. Industrimaskin eller Pfaff 130-230. Då får själva bordskivan vara högre så det inte blir så lågt alltihopa och man får rygg som ser ut som Quasimodo. Och inbyggd stor fotplatta. Hatar att jaga små pedaler.
ichigo är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-06-01, 09:45   #12
Samigabriell Samigabriell är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: maj 2007
Inlägg: 586
flyttar inte runt så mycket

Jag flyttar inte runt mina maskiner så väldigt mycket... det är väl bara brodyrmaskinen som just nu där jag har allt nu inte får plats att stå framme som jag egentligen vill, min Janome 6600 vägen en hel del så den bollar jag inte runt med hur som helst, så den är helt stationär. Förut hade jag den nersänkt och det gillade jag. Nu står den på ett vanligt bord med sin vad heter det? Ett sådant där bord man trär på maskinen så arbetsytan blir större. Skulle även vilja ha den gamla Husquarna Automatic (som jag lånar av dottern min) framme för ingen syr vacker raksöm som den... men men man får välan välja..

Det jag saknar nu trots att jag har nästan 4 meter bord att husera vid är att kunna klippa tyg och rita mönster. JAghar en massa döyta som det är nu. Så om borden stod mera fritt så kunde jag använda döytan tll att faktiskt kunna lägga ut ett stort mönsterark eller ett tygstycke och faksiskt kunna göra det på ett bord...att krypa omkring på golvet och rita och klippa kräver att en man är hemma och kan ta upp mig från golvet igen. Så det är vad jag önskar mig...

Min nya lekstuga kommer att vara belägen på central plats i huset. Man ser det när man kommer in och man ser det på vägen till köket. Det är alltså ett genomgångsrum. Så alla lösningar måste dessutom vara estetiskt tilltalande (att symaskiner redan är det kanske inte alla förstår??? eller?) så så jag har en del att fundera på... Allt ska liksom kunna försvinna så mycket som möjligt när man vill och behöver det. Jag har redan min måleriateljé där så jag fyller bara på lite så att jag sakta men säkert tar över huset som en amöba...

baaaaaaaaah tänk om man hade lite pengar under kudden... då skulle den 200kvm stora längan bli min... hmm ja och snicken förstås som mannen vill ha då.... ett sommarkafé, altelje` ok nu kom vi av ämnet här och in i mina fantasier..

nåja nu tycker jag att det börjar likna något inom det här ämnet... men det finns säkert mer att säga i frågan. Man kankse tänker att den lösning man har inte är något att orda om.. Men jag tror att trots att vi alla är olika så kan det ju vara bra att ha lite att kika på...
Samigabriell är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-06-01, 14:13   #13
Gumpan58 Gumpan58 är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: apr 2007
Inlägg: 2 195
Min arbetsterapeut har hjälpt mig. Jag har köpt från Gula rehab stora vinklade skrivunderlägg. Sedan har hon på den tjockaste sidan sågat ut en inbuktning (typ som finns för databord) Sedan
har hon tagit den andra skivan kapat av den ca 25 cm från den
tjockaste kanten. Gjort en lika stor utgröpning. Limmat ihop dem.
på Den hela skivan med den 25 cm tjocka extra delen har hon satt
på skrivbordet och direkt däreftr har hon satt min symaskin. Så att den lutar uppåt i kanten närmast mig.

Detta medför att jag inte behöver böja på nacken för att se och
att jag har armstöd för armarna och avlastar mina axlar.

Jag har dessutom en Capisco-kontorsstol som jag kan sitta bakvänd
på o få magstöd och armstöd på en o samma gång.Jag har även den stolen som du har bägge vägarna. Mycket bra för mage o rygg. Under overlocken så har jag gularehabs sitt kilstöd för stolar.
Men nu även min overlock )

Detta rekommenderar jag dig varmt.

http://www.hag.se/products/office_chairs/14.cms
Kilstöden som den lilla är ett sittkilstöd som heter
Kilstöd 33x38x5cm (5412) och det lutande skrivunderlägget
finns hos http://www.gulare.com/shop/

Hör av dig om du vill ha mera information
Gumpan58 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-06-06, 15:23   #14
Ann-Marie Ann-Marie är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: nov 2003
Inlägg: 1 649
Nu har jag lagt 2 kilar (dörrstoppar) under min symaskin så den lutar bakåt och jag tyckte det fungerade bra men nu gör det ont i min högra underarm och lillfinger. Kan det bero på ändrad vinkel? Jag tänkte inte så mycket på hur jag höll armarna, jag satt som vanligt hopsjunken som en hösäck men kom på att jag skulle räta upp mig.
Men jag vet inte om jag ser bättre men kanske nacken är rakare, måste kolla in det nästa gång jag syr, nu gör armen för ont. Jag har hållit på och övat frihandsquiltning! Det kanske är det det onda beror på och inte lutningen för den kom jag på på slutet.

Jag såg ett höj- och sänkbart bord för 1200 kr i tidningen men då står ju maskinen uppepå bordet och det blir häng på det man quiltar om man inte gör något arrangemang då så man får maskinen i plan med skivan. Synd att man inte har utrymme så man kunde köpa bordet och ha stående så där bara ändå :-)
Ann-Marie är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-06-06, 20:48   #15
Gumpan58 Gumpan58 är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: apr 2007
Inlägg: 2 195
Hej!
Symaskinen skall vara högre i framkant än i bakkant.

Vet inte om du förstod hur jag menade. Det är så svårt att förklara.
Om du inte tycker att du ser bättre så kanske du har symaskinen
för nära dig eller för lite lutning. Kom ihåg glidbar avlastningsyta
till vänster om dig och att den går en bit längre bak. Så att bordet
blir som ett L.

Det gör inget att maskinen står ovanpå bordet då du har ett höj och
sänkbart bord. Det är bara att justera in det till lämplig höjd.

Idag har jag ett L-format höj- o sänkbart bord med capisco stol som
jag sitter bak å fram på för då har jag perfekt stöd för mina armar.
Jag sitter längst till vänster på det långa skaftet på bokstaven L
och sätter tyget till vänster o vid sidan av min kropp på L:s fot.
Titta på denna bokstav L. Förstår du hur jag menar`? Det här var svårt
Gumpan58 är inte uppkopplad   Svara med citat
Svara

Taggar
ergonomi

Ämnesverktyg Sök i detta ämne
Sök i detta ämne:

Avancerad sökning
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är av
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 02:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons