Visa ett inlägg
Gammal 2010-11-06, 12:03   #2
ichigo ichigo är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
Det behöver inte mycket vara med maskin att göra att det ser hemsytt ut. Utan mer fråga om övning och att kunna sy fint och exakt. Att vara noga med strykningen är viktigt också. Stryka alla sömmar, stryka plagget på slutet..

Sedan så om man syr i trikåtyger är overlockmaskin (dvs riktig overlocksmaskin, inte vanlig symaskin med fejkoverlocksöm) bra för sömmarna ser precis ut som på kläder man köper.

Så en bra kombination är en rejäl stark symaskin (dvs inte ny symaskin....) beg från förr i tiden för det var faktiskt bättre förr. Men viktigast är att provsy och köpa från sybutik så man får garanti på symaskinen även om den är beg och så är den ju servad också. Även symaskiner från 50-talet osv klarar att göra knapphål, men inte lika "automatiskt". Fråga hur man gör.
En beg symaskin kostar kanske 1000-1500 kr men är värd mycket mer än 10.000kr-maskinen om jag ska vara ärlig. (nu för tiden är det inte så stor skillnad i kvalité utan det är mer så att man betalar för de extra tingeltangel)

Sedan kan man köpa en overlockmaskin och coverlock eller en kombinerad. hemoverlockmaskinerna är ganska "ny" som förteelse så det går bra att köpa en ny bara man provsyr!

Och nya symaskiner är klenare än de gamla. Brukar vara kräsna vad gäller sytråd, nål och tyg. Min gamla pfaff 332 från 50-talet syr glatt i allt möjligt, även med värsta budgettråd och uddstötta nålen och den är stark också. Det kan man totalt glömma när det gäller nya symaskiner!

Tänk på att förr i tiden skiljde det itne så mycket mellan industrisymaskin och hemsymaskin. Ju längre tiden har gått desto mer olika blev de. Nu för tiden ser industrisymaskinerna fortfarande lika ut ungefär jämfört med de gamla medan hemsymaskiner har verkligen gått ner och blivit plastiga "leksaker" som inte tål mycket.
ichigo är inte uppkopplad   Svara med citat