Visa ett inlägg
Gammal 2010-04-26, 23:10   #2
ichigo ichigo är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 3 988
Jennie, ja visst är det intressant att reflektera över skillnaden över förr och nu! Även så "sent" som på 50-talet var det andra saker också, man lappade och lagade oftare samt sydde om.

Det beror säkert på väldigt många olika saker!
Industrialismens ingång, allt fler moment automatiseras och i stigande hastighet+noggrannhet samt det du säger om "billiga länder" också...

Jag tycker att det är synd att det är så nu för tiden. Nu för tiden är det billigare att köpa färdiga kläder än att sy eller sticka egna. Ibland flera gånger billigare! Nu för tiden syr man själv för att man tycker att det är roligt istället för att man behöver kläder. Helt annorlunda!
Visst är det bra med billiga kläder, men det skapar också 2 saker: folk syr mindre = folk förstår mindre den tid och kraft det tar att sy saker, och förstår mindre varför det kostar pengar att köpa kläder gjorda i Sverige.

1700-tal... Läste någonstans att man kunde köpa dyr bomullstyg och använda det till halsringningen på underplagget och sedan använda billigare linnétyg till det som döljs. (roligt är ju att nu är det omvända: bomull är vanligen billigare)

Om man ser på kläder för allmogen och kläder från lite längre bak i tiden så ser man att kläderna är skurna för att minimiera spill. Kila in tyger och så.

Kanske det inte hör hemma här, men man kan också se det på kimonor. Kimono efter äkta mönster alltså, de mönster (gärna de lite gamla) som finns i Sverige är ofta grovt felaktiga. Ni som har Mönster&Konstruktioner damkläder kan bläddra till Kimonoärm och skratta åt hur det ser ut Vet inte vart 17 de fått det där ifrån. Äkta kimonoärm är helt rak stycke som HAR ärmsöm. Men det hör inte hemma här kanske, sorry.

Intressant ämne förresten!
ichigo är inte uppkopplad   Svara med citat