Visa ett inlägg
Gammal 2009-07-12, 07:00   #3
Tyllgarn Tyllgarn är inte uppkopplad
 
Medlem sedan: dec 2004
Inlägg: 99
Eva Anderssons avhandlinga kommer inte hjälpa dig något vidare i den här frågan. Däremot så kan Else Östergårds Som syet til jorden vara till hjälp. Den handlar om Herjolfsnesfynden på Grönland och finns i en engelsk upplaga om man har svårt för danskan. Tillsammans med en artikeln i Medieval Textiles and Clothing 4 kan du nog få svar på snittet på kläderna i ett europeiskt perspektiv. Jag får återkomma med namnet på artikeln.

Handelsgillet har ett par mönster baserade på dessa fynd. Vill man lägga ut lite mer pengar har Reconstructing History nyligen gett ut mönster för den perioden du efterfrågar. Då får du rätt snitt på kläderna och framför allt rätt typ av ärmar eftersom sömmen ska gå på utsidan av armen istället för under.

Eftersom det ändåså är lite bråttom som rekommenderar jag mönster PM18 från Handelsgillet. Men gör ett test först, du vinner i längden på att anpassa passformen efter dig. Ärmarna tex sitter löst och mittkilen kan behöva flyttas ner. Ev. snörning kan du lägga i sidsömmarna.
Tyllgarn är inte uppkopplad   Svara med citat