Sysidans forum

Sysidans forum (http://www.sysidan.se/forum/index.php)
-   Historiskt inspirerad sömnad (http://www.sysidan.se/forum/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Problem med snörning (http://www.sysidan.se/forum/showthread.php?t=21080)

wuthering 2010-03-30 19:32

Problem med snörning
 
Jag har vissa problem med att förstå hur jag ska snöra en front på bästa sätt. Enligt medeltida bild och konst snörde man i princip alltid sick-sack med ett enda band och snörhål som inte sitter rakt mitt emot varandra.

Jag brukar sy mina klänningar i 4 delar, två främre och två bakre, och problemet som blir är att jag är så kurvig att hur jag än gör så vill snöret alltid glida så att det blir en glipa mellan de två sidorna Hur hårt jag än snör så drar sidorna ihop sig mer än de ska på de lösa områdena så att de överlappar varandra på ett fult sätt, och glider isär på de tighta delarna. Det sker vilken sorts band jag än snör med, glidigt som strävt.
Det handlar alltså inte om att det glipar mellan själva snörhålen, utan att Hö och Vä sida inte möts.


Att lägga till fler snörhål fungerar inte.

Dessa två klänningar är ju superkurviga och våra mönster är mycket lika, ändå glider inte deras snörning isär under bysten som min gör. Vad gör jag fel?
Jag tror inte det är själva mönstret det är fel på, för om fronten är sydd så sitter klänningen som ett smäck, skulle jag byta ut sömmen mot snörning skulle det aldrig gå så det har med något annat att göra...

http://www.cottesimple.com/fem_silho.../curved_28.htm
http://www.cottesimple.com/fem_silho...raight_17.html

Tacksam för all hjälp! :)

Flia 2010-03-30 21:06

Kan du göra en annan hopsättning innanför (blixtlås t.ex.)? Den behöver inte vara mitt fram heller, men dold bakom framstycket. Då blir snörningen fusk och behöver inte dras särskilt hårt.

wuthering 2010-03-31 13:30

Citat:

Flia skrev: (Inlägg 135917)
Kan du göra en annan hopsättning innanför (blixtlås t.ex.)? Den behöver inte vara mitt fram heller, men dold bakom framstycket. Då blir snörningen fusk och behöver inte dras särskilt hårt.

Fuska i en handsydd medeltidsklänning är tyvärr inget alternativ...

Flia 2010-03-31 15:09

Citat:

wuthering skrev: (Inlägg 135944)
Fuska i en handsydd medeltidsklänning är tyvärr inget alternativ...

Synd.
Jag fick en folkdräkt uppsydd av ortens hemslöjd och de hade inga problem med fuskdelar så länge det inte syntes.

Tyllgarn 2010-03-31 16:55

Har du förstärkt tyget vid snörhålen?

frost 2010-03-31 19:30

Stickningar längs den snörade kanten stadgar upp en hel del så att framstyckena inte rynkar sig. Foder och mellanlägg precis under snörhålen hjälper också till. Ju fler snörhål, desto jämnare snörning. Vill det ändå glipa så kan du ju prova att snöra två gånger i samma par hål. Jag har ingen aning om den metoden användes när det begav sig, men det låser snörningen en del i alla fall.

Lillith 2010-04-02 15:35

Spontant låter det som att det är för instabil kant vid snörningen. Dom flesta snörningstyper drar ju i teorin ihop kanterna lika mycket på längden som på bredden. Det gäller att kanten är stabil nog för att klara påfrestningen för att den inte ska vecka sig. Det finns ju till och med plagg där man medvetet gjort instabilan snörningar för att man vill att det ska vecka sig.
Så om det veckar sig, snöra inte hårdare, då blir det värre. Om kanterna inte är ihop när du snört så är antingen kanterna för mjuka eller måtten på plagget fel.
Så ett extra lager foder (enne fem) att sy snörhålen igenom är nog ingen dum idé till nästa gång. Svårt att lägga till i efterhand, dock. Fler stickningar vid sidorna om snörhålen kan möjligen stadga upp lite om tyget är stabilt nog från början.
Jag har även en bekant som "räddade" en felsydd klänning av den typen genom att sy fast en hårt flätad snodd i samma garn som tyget längs kanterna. Snodden stadgade upp en smula och byggde dessutom på kanterna med vardera några mm och tillsammans räckte det för att snygga till det hela. Och som bonus blev det en prydlig avlsutning på framkanterna.

Sen är ju frågan vad du har under?
Hjälper din särk till att hålla brösten på plats eller tar klänningen hela lasten?

wuthering 2010-04-02 20:58

Jag är inte helt säker på att alla förstått, problemet är alltså inte att det rynkar eller veckar sig mellan snörhålen eller att det glipar där, utan att sidorna, höger och vänster sida, inte går ihop eller möter varandra där det är som tightast på klänningen, och fastän snörhålen sitter tätt.

Men jag ska pröva att förstärka och fodra och så, jag är inte helt säker på hur mönstret skulle vara fel när klänningarna sitter som smäck utan någon som helst knäppanordning, men om man byter ut mot snörning så skulle det glipa mellan framsidorna plite här och var ändå...

Lillith 2010-04-03 12:31

Hur menar du nu? Är klänningen öppen i sidorna?

Emelie85 2010-04-21 07:42

Vet inte om jag heller förstod exakt vad ditt problem var? Blir det en glipa när du snört ihop ditt plagg? Då är det nog svårt att göra något åt det nu, det är nog tillklippningen det hänger på i så fall.

Här är i alla fall ett länktips om historiskt korrekt snörning (att snöra i kors gjorde man inte före 1800-talet iaf, enligt vad jag hört trodde man dessutom att den som gjorde det snörde in djävulen i plagget... Vill man väl helst undvika!):
http://www.festiveattyre.com/researc...ng/lacing.html

Lillith 2010-04-21 23:22

Jag har sett bilder från tidig medeltid där det varit kryssnörat, samt lite senare bilder där alla hålen varit på plats, men bara hälften av dom var trädda, så att det blev en spiralsnörning. Däremot lyser kryssnörningarna med sin frånvaro efter medeltiden och en bra bit framöver.


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 08:59.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.