Sysidans forum

Sysidans forum (http://www.sysidan.se/forum/index.php)
-   Historiskt inspirerad sömnad (http://www.sysidan.se/forum/forumdisplay.php?f=25)
-   -   1750-tal - vad under kjolen? (http://www.sysidan.se/forum/showthread.php?t=14482)

Jimipe 2008-08-11 07:55

1750-tal - vad under kjolen?
 
Med tanke på vilket jätteprojekt min balklänning till våren kommer att bli har jag börjat fundera på vad jag ska göra redan nu. Det jag har kommit fram till är att jag är ute efter någonting liknande det här:
http://www.marquise.de/en/1700/pics/1759_1.shtml
men med något mindre volanger och spetsar (men ändå rätt mycket) och i annorlunda färg (starkt lila med svarta detaljer). Det jag blir lite fundersam över är vad som bärs under klänningen för att få vidden i kjolen. Vad jag har sett när jag har letat information är att det är paniers eller pocket-hoops som verkar gälla under den här tidsperioden (1755), men, jag inbillar mig ändå att det inte är just den siluetten som klänningen på bilden ger. Dessutom så är jag mer ute efter en rundare siluett på kjolen, liknande:
http://www.sysidan.se/albums/viewpic.htm?ID=19675

enligt den här länken: http://www.marquise.de/en/1700/howto.../paniers.shtml skulle detta räknas som 1720-tal.

Blir det historiskt sett jättefel att kombinera de två bilderna? Hur pass korrekt behöver jag vara? Har ni några tips och råd på hur jag ska göra eller på någon annan tidsperiod som fungerar bra? Jag lär ju antagligen ändå inte följa färgtemat för perioden sådär jättebra, eller?

Tack på förhand. :)
Helena

Dew 2008-08-11 21:08

Ja, historiskt blir det fel att mixa de olika stilarna. Under det tidiga 1700-talet då kjolställningen var rund i formen bar man oftast en hel kjol med ett liv till och över detta kunde man bära vida rober som inte framhävde figuren nåt vidare.
Senare när panieren blev populär kom det så 1700-talstypiska utseendet på roben. Den åtsittande med en stomacher och som öppnar sig framtill för att visa en dekorerad kjol. Alternativet till panieren är pocher (eller pocket hoops). Men panieren var ett måste vid hovet.

I ditt fall där du ska göra en balklänning i en färgkombination som inte är tidstypisk så tycker jag däremot inte att du ska känna att du måste följa en korrekt silhuett. Gör det du tycker är fint. Vill du ha en krinolinliknande ställning så kör på det! :)

Jimipe 2008-08-12 07:10

Tack så jättemycket för ditt svar. :) Jag tillbringade en stor del av gårdagen med att gräva ner mig i Norah Waughs böcker och några internetsajter och insåg att chansen att jag skulle tycka att det är värt mödan att göra det helt historiskt korrekt är väldigt liten. För mig som inte har sytt mer avancerade saker än några korsetter blir det här tillräckligt stort även utan t.ex. handsömnad förutom att jag just vill ha den lila.

Tanken är ju inte heller att det ska vara något att bära i den typen av kläder-sällskap utan just en väldigt vacker balklänning. Gemene man har ju faktiskt inte så bra koll på vad som fanns under de olika årtiondena på den tiden. Så, det borde nog bli bra ändå. :) Så 1700-tal fast á la Helena får det bli.

Tack. :)

solkatten 2008-08-14 06:22

I vår förening har vi kläder från 1780 och då blir det höft- resp rumpkuddar som har ett finare namn som jag inte kommer på.
Rumpkudden är lite bananformad. Band att knyta fast den med runt midjan. Enkelt att göra.


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 06:22.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.