Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Första fem mästarna på tio år

Övning ger färdighet brukar man säga och att öva på någonting i 10 000 timmar innebär i vissa fall att man blir mästare inom ett specifikt område. Det är precis vad Åsa Martinsson (Visby), Kristin Enström (Stockholm), Kirsi Mattila (Stockholm), Gunvor Johansson (Staffanstorp) och Anna Eriksson (Stockholm) har blivit - mästare. Tack vare sina djupa hantverkskunskaper har de alla blivit utsedda till mästare inom sina respektive områden, vilket är handvävaryrket, broderiyrket, konstvävning, och konstbroderi. Ett Mästarbrev är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke.

För att erhålla ett mästarbrev ska du ha minst 10 000 timmar dokumenterade inom ett yrke, vilket motsvarar cirka sex år. Därefter kan man söka till Sveriges hantverksråds mästarutbildning. Efter genomförd och godkänd utbildning får man sitt mästarbrev, som är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke.

Inom handvävning, broderi och stickning är det Hemslöjden som är bransch vilket innebär att organisationen bedömer och avgör vilka hantverkare som är kvalificerade att gå mästarutbildningen.

Det är tio år sedan sist men nu är det dags för Hemslöjden och Sveriges Hantverksråd att presentera fem nya mästare inom handvävaryrket, broderiyrket, konstvävningen, och konstbroderiet.

Onsdagen den 4 november delas bevis och medaljer ut till mästare och gesäller inom handvävning, träslöjd och broderi. Utdelningen sker i Blå hallen i Stockholms stadshus och förutom slöjdare finns bland annat frisörer, urmakare och skomakare på plats för att ta emot bevis på sin yrkesskicklighet.

Mästarna är:

Åsa Martinsson, nybliven mästare i handvävaryrket, Visby

Åsa Martinsson är utbildad på Väfskolan i Borås där hon hade Ulla Cyrus-Zetterström som lärare. Därefter tog hon en fil.kand. vid Uppsala universitet med etnologi, arkeologi och konstvetenskap. Inom vävningen har hon främst arbetet med formgivning och vävning av kyrkotextil. Hennes första stora uppdrag var att göra en biskopskåpa till Visby domkyrka.


Göteborgs biskopskåsa av Åsa Martinsson. Foto: Åsa Martinsson

Efter drygt 30 års yrkesverksamhet som egen företagare med egen ateljé har Åsa börjat koncentrera sig på den medeltida inredningstextilen. De återskapade medeltida miljöerna saknar i stort sett textilier, vilket är någonting Åsa vill ändra på med sin handvävning och visa upp att medeltiden var en textilrik period.

Kristin Enström, nybliven mästare i handvävaryrket/konstvävare, Stockholm

Kristin Enström driver egen textilateljé och har över 16 års erfarenhet av konstvävningsuppdrag och andra beställningsjobb med avancerade textila tekniker som anställd på HV-ateljé i Stockholm. Där har Kristin också utfört stora renoverings- och monteringsjobb av äldre och nyproducerade textila verk. Idag tillverkar hon även egendesignade textila produkter.


Myrspegling av Kristin Enström. Foto: Kristin Enström

Kirsi Mattila, nybliven mästare i broderiyrket/konstbroderi, Stockholm

Kirsi arbetar idag som konstbrodös på HV-ateljé i Stockholm där hon började direkt efter sin utbildning vid samma skola. Innan hennes broderikarriär tog fart arbetade Kirsi som frisör men bestämde sig för att följa sitt hjärta och gå en textil utbildning. Det blev HV-Skola i Stockholm där hon upptäckte konstsömnaden och broderiets möjligheter.

Just det fria broderiet är någonting som passar Kirsi eftersom man kan göra lite hur som helst och ändra och lägga till under arbetets gång. Samtidigt som det blandas med det exakta, där man behöver räkna varje stygn för att det ska bli rätt.


Livgardets standar av Kirsi Mattila. Foto: Anders Wallén

Gunvor Johansson, nybliven mästare i handvävaryrket, Staffanstorp

Gunvors passion är skånska konstvävnader där hon arbetar med dokumentation, mönsterritning och beskrivningar av de skånska konstvävnaderna för att bevara och föra vidare kunskapen om gamla vävtekniker. Gunvor har skrivit boken Väv skånska allmogevävnader som nu är översatt till engelska med utökat innehåll och på väg till tryckning.

Tillsammans med textilkonstnär Kristina Lindkvist utför Gunvor Johansson beställningsarbeten på kyrkotextilier. Gunvor färgar, väver, broderar och monterar skrudar, det vill säga mässhakar, stolor, kalkdukar, altardukar med mera. Gunvor har utfört flera arbeten till Lunds domkyrka, S:t Olofs kyrka och flera församlingar inom Lunds stift.


Drätt/vävnad från Frosta härad, kolorerat foto från 1915 ur Stiftelsen Skånsk Hemslöjds arkiv. Bilden finns med i Gunvor Johanssons bok Väv skånska allmogevävnader.

Anna Eriksson, nybliven mästare i broderiyrket/konstbroderi, Stockholm

Anna Eriksson är utbildad vid HV-skola i Stockholm och sedan 2001 då hon fick sin examen från den treåriga textila hantverksutbildningen har hon arbetat som brodös på HV-ateljé i Stockholm.

Anna arbetar med olika typer av textila beställningar där det oftast handlar om att översätta en skiss av en konstnär/formgivare till textil. Jobben skiljer sig åt och det kan till exempel vara en ridå, textil utsmyckning, fanor eller kyrkliga textilier. Parallellt med ateljéjobbet arbetar Anna som lärare i konstsömnad.


Anna Eriksson arbetar med en del av en ridå till Tandvårdshögskolan i Malmö. Konstnär Ann Böttcher. Foto: HV-Ateljé.

Gesällbrev tilldelas:

Maria Jufvas, Bromma

Maria Jufvas tilldelas stora silvermedaljen och gesällbrev i handvävaryrket/konstväv för sin matta i ryateknik. Mattan har måtten 87 x 197 cm och är tätare knuten än en vanlig rya för att ge ett mjukare intryck. Utseendet är inspirerat av harlequinmönster.

Maria tilldelas den stora silvermedaljen för mattans höga kvalitet både gällande formgivning och vävteknik, för den intressanta färgkombinationen och en fin mönsterbild. För att mattan rent vävtekniskt sätt är väl utförd och för att hon använder ryatekniken på ett spännande sätt. Maria har studerat på HV-skola och Capellagården.


Maria Jufvas tilldelas den stora silvermedaljen och gesällbrev för sin matta i ryateknik. Foto: Hemslöjden

Lisa Juntunen Roos, Johanneshov

Lisa har vävt sitt gesällprov i dräll och verket har hon valt att kalla för 0,3215. Det är måttet på den minsta byggstenen i vävens mönsteruppbyggnad. Lisa har valt dräll som teknik för att hon gillar de rena kontrasterande och rätvinkliga ytorna som skapas. Allt material har Lisa färgat för hand för att kunna styra över de olika nyanserna.

Lisa Juntunen Roos gesällprov inom handvävaryrket är godkänt och utöver gesällbrevet tilldelas hon även lilla silvermedaljen för ett extra väl genomfört gesällprov. Lisa är utbildad vid HV-Skola, Capellagården och Grimslövs folkhögskola.

Lisa Juntunen Roos gesällprov i dräll. Belönas med gesällbrev och lilla silvermedaljen. Foto: Lisa Juntunen Roos

Annika Söderström, Smedstorp

Annika Söderström har för sitt gesällprov ”Tuppen” tilldelats gesällbrev och lilla silvermedaljen i handvävaryrket/konstväv. Tuppen är en bildväv i tuskaft med snärj- och plockteknik med måtten 100 x 188 cm.

Annika har vävt i över 20 år, efter färdiga mönster och egna skisser. Annika är utbildad till vävlärare vid Uppsala universitet och har även studerat vid Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk, Fristads folkhögskola och Mora Folkhögskola.


Annika Söderstöms bildväv Tuppen. Foto: Hamslöjden

Karen Sato, Japan

Karen Sato har vävt ett täcke i opphämta till sitt gesällprov. Hennes gesällprov inom handvävaryrket är godkänt. Karen studerade äldre mönster från Skåne, Blekinge och Halland speciellt ett livstycke ur Nordiska muséets samlingar. Färgerna är fem nyanser av blått på vit linbotten där Karen har inspirerats av snön, isen och vinterns ljus. Karen färgade garnerna till täcket själv. Karen har studerat den treåriga vävutbildningen på Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk.


Karen Satos väv i opphämta belönas med ett gesällbrev. Foto: Karen Sato

Ask Bjørlo, Stockholm

Ask Bjørlo har tilldelats gesällbrev i handvävaryrket. Som sitt gesällprov valde Ask att väva en väggbonad med tekniken beiderwand, en form av dubbelväv med ett skikt i tät tuskaft och ett andra skikt med gles varp för färgade inslag. Asks intresse för växter har alltid varit stort och det är just växter han har valt att inspireras av vid val av motiv. Ask har bland annat studerat vid HV-Skola och Nyckelvicksskolan.


Ask Bjørlo, detalj av väv i beiderwand. Foto: Hemslöjden

Dietrich Staemmler, Tyskland

Dietrich Staemmler har tilldelats gesällbrev i Slöjdaryrket – trä. Som gesällprov tillverkade Dietrich en stol, salladsbestick och en verktygslåda. Dietrich är möbelsnickare i grunden och utbildades som lärlig under tre år i Tyskland. Efter avklarat gesällbrev i möbelsnickaryrket i Tyskland, genomförde han en gesällvandring genom norra Europa. Efter att han drivit eget företag i Dresden i två år, gick Dietrich den tvååriga träutbildningen på Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk.


Dietrich Staemmler belönas med ett gesällbrev för sin snickarlåda, salladsbestick och stol. Foto Hemslöjden


Läs mer om gesälll- och mästarbrev.

Källa: Hemslöjden







(Logga in för att skriva en kommentar)

Fler artiklar

Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons