Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

12:e december


Av Ulrika Lindh

I flera år har vi bakat mandelmusslor, det är gott att ta fram till fikat eller som efterrätt. Vi fyller våra med vispgrädde och bär som vi plockat själva, hallon, blåbär och hjortron med mera. Det känns alltid så härligt att få äta av de bär man skördat och minnas sommaren som var.

Formarna jag har har jag ärvt och de har olika form, så vi får både stora och lite mindre "musslor".

Här är receptet på de jag brukar göra, det är en mix av flera recept.

Mandelmusslor

  • ca 2 dl sötmandel
  • 1 dl socker
  • 175 g smör eller margarin
  • 1 ägg
  • 3½ dl - 4 dl vetemjöl

Låt smöret eller margarinet bli rumsvarmt, mal mandeln. Kör matfettet, mandeln och sockret i matberedare tills massan blir porös, tillsätt då ägget och kör en sväng, ha sedan i mjölet tills degen blir fast. Kör inte för länge med matberedaren. Ta upp degen och lägg i kylen någon timme.

Smörj formarna med flytande smör eller margarin. Tryck sedan ut degen ordentligt i formarna och grädda dem i ugnen 175° - 200° i ca 8 - 10 minuter. Låt svalna något innan du vänder ur dem ur formarna.

Resultatet blir så här:

Sedan fyller man dem med grädde och bär från sommaren, här några bilder från bärplockningen:

Hjortron

Smultron Foto: Karin Lindh

Hallon

Röda vinbär. Foto: Karin Lindh







(Logga in för att skriva en kommentar)
2012-12-13 22:43   Aina Svensson
Ja man slipper smörja formarna o de blir dessutom mycket lättare att diska.
 
2012-12-13 00:05   Ulrika Lindh
Aina det låter smidigt slipper man väl att smörja formarna också, eller?
 
2012-12-12 06:57   Aina Svensson
Mandelmusslor är tradition hos oss också. Kakorna går ofta sönder när vi tar dem ur formarna. Så vi lägger bullformar i plåtformarna. Då går inte kakorna sönder när vi tar ur dem. De får visserligen inte de fina vecken men de förblir hela.
 

Fler artiklar

Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons