Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Do Redo - bidrag som kommit in


Av Ulrika Lindh

Här presenteras de bidrag som kommit in i Do-Redo tävlingen hittills. Namnen publiceras när tävlingen är avslutad, titta och inspireras tävlingen är öppen till och med 31:a augusti. Till tävlingssidan.

 Bidrag 1  "Jackan som blev en väska"


Jackan


Framsidan


Baksidan


Insidan

Bilden på det ursprungliga plagget är lite suddigt, det är från 1994 ett foto-före digitalkamerornas tid! Det föreställer mig i min - som jag tyckte då - tjusiga lila mocca-skinnjacka. Jackan kändes hopplöst omodern häromåret med stora breda axlar och 80-talsstuk. Men den hade fin mocca, fint skinn som en sorts fastsydd väst och läckert kviltat sidenfoder. Så jag satte mig ner vid symaskinen och gjorde en väska i stället. Det enda jag behövde köpa till var blixtlåset. Och tänk att min enkla symaskin klarade av sömnaden!! Som "grädde på moset" gjorde jag en styvmorsviol, min landskapsblomma,(Ångermanland) som dekoration på väskan!

Bidrag 2 "Mannens skjorta blir blus / tunika" 

Min man tänkte kasta sin skjorta så jag tänkte göra om den till min blus. Sagt och gjort, klippte upp sömmarna vid sidorna ärmar och vid ärmhålen. Klippte ur ca 5 cm runt ärmhålen  och sydde fast ärmarna igen. Sedan sydde jag in ärmarna och skjortsidorna med ca 5 cm, lite mer vid midjan för att få den lite figursydd. Kortade av den ca 1 dm på längden. Det går även att ha den som en tunika.
Kortade även av ärmarna och sydde på ett ärmkant från underärmarna. Till sist så broderade jag en groda på bröstfickan.

Bidrag 3 "Manchesterbyxor och påslakan som blev en barnjacka"


Byxorna och påslakanet 


Resultatet

Jag har annvänt:
*Ett par byxor i babycord storlek 158
*Del av gammalt påslakan som foder
*Plattvadd
*4 st kanppar
 
Klipper ut alla mönsterdelarna (mönster från Stoff o Stil) i tyget, foder plus platt vadden
Lägger bakstycket och ärmarna så dom får en befintlig söm mitt på/bak 
Syr i hop foderdelarna och plattvadds delarna samtidigt sedan tygdelarna , vändsyr alltihop.
Broderar en egen designad giraff på ett av framstyckena när dom är färdig sydda.

Bidrag 4 "Byxor + kjol = kjol med volang"


Kjol


Byxor

Resultat

Kjolen har varit lite för kort och byxorna hade blivit för stora efter graviditeten. Fick en bild i huvudet hur jag skulle kunna göra med plaggen och satte fart. Byxorna blev en volang med lagda veck på kjolen och knappen togs från byxorna och byttes med den på kjolen, hade aldrig riktigt gillat den knappen men det har fått duga. Blev helnöjd med resultatet! Tyckte att kjolen var skön innan men nu är den störtskön! 

Bidrag 5 Kitty Cat Bag


Ansiktet och tassar är sydda av en  gammal urtvättad fleeceefilt. Klänningen är sydd av min gamla omlottkjol köpt i Grekland för flera år sedan, förklädet är sydd av en gammal gardin, likaså spetsen.
MEN JAG HADE JU KASTAT DOM PLAGGEN, så de blev aldrig fotograferade innan jag gjorde denna. Men ni får bedömma det ändå.

Bidrag 6 I Evil


T-shirten - före.


T-shirten - efter, nu linne. 

För ett tag sen vann jag en tävling på discovery och vann en av deras t-shirts, den var alldeles för stor så nu har jag sytt om den lite, till en snygg topp.

Bidrag 7 Byxor blir shorts och datorfodral


Byxor blir shorts.


Byxben blir datorfodral.


Insida datorfodral.

Sambon ville under värmeböljan att jag skulle sy om hans gamla camouflagebyxor till shorts, vilket jag gladeligen gjorde. Sen kom jag på att jag ju skulle köpa en ny dator till honom i födelsedagspresent (som är snart) och vad roligt det hade varit att sy ett datorfodral till.

Så de gamla byxbenen blev till ett fodral för en 12tums dator. Dragkedjorna längs de gamlabyxbenen behölls på. Jag sydde på ett tyg under så vips blev de fickor. Så det finns en stor ficka på fram och baksida av fodralet. Insidan quiltades och fick ett beigt foder. Fodret stängs med kardborre.

Bidrag 8 Flanellskjorta och manchesterkjol blev klänning





En flanellskjorta av märket levis från den tiden då både jag, maken och alla andra trodde att han behövde large. (Han har aldrig varit i närheten av den storleken)
En manchesterkjol som hela tiden varit för stor för mig -med undantag av några få veckor i början av graviditeterna.

Det blev en klänning i stl 74/80, med alla levislappar på plats.

Bidrag 9) Blus av påslakan

Här kommer ett bidrag till Do Redo tävlingen, tyvärr har jag ingen "före bild" men blusen är sydd av ett påslakan

10) Jeansen som blev en kjol 

Jeansen som blev en kjol
Använt ett par gamla trasiga jeans
 
Hade tänkt köpa en jeanskjol till min dotter men hittade dessa trasiga jeans i syhögen. Den är i storlek 6 år så den är lite för stor till min dotter.
Jag glömde sy på linningen bak så när jag hade sytt på dragkedjan kom jag på att jag glömt linningen. Sprätta kändes inte som ett alternativ i det läget, så jag sydde på en bit gummiband och en knapp på insidan av linningen.
Jag "fuskade" lite med broderierna... Jag har använt stryka-på bilder. 2 fram och 1 bak.
 
11) Klänning av avlagda jeans

 

 

Denna klänning är sydd av avlagda jenans kläder. Inspirationen fick jag  från en bild i ICA kuriren där Dior hade sytt en klänning av jeans.
Jag har använt mig av huvudsak byxor men knäppningen är tagen från en kjol. Jag har sytt nya stickningar där färgen inte stämde. Jag hade bilden klar i huvudet och sedan sydda jag efter den bilden och mina mått.
 
12) Barntunika av linneskjorta 

Innan

Efter

Det är bäst att jag redan från början talar om att jag inpirerats av en bild i en bok från 70- talet som heter Spara- ta till vara, där man gjort en liknande grej av en frackskjorta, så jag inte blir misstänkt för fusk (bäst att vara förekomma än förekommas!). Hur som helst så spelar det egentligen inte så stor roll, för jag har ingen broderimaskin och har således ingen nytta av att vinna (antar jag), men jag är lite stolt över det här och visar gärna upp det!
 Det är alltså en ful linneblus, gigantisk i storlek som jag troligen köpt på rea någon gång för länge sedan och nästan aldrig använt som fått sätta livet till. I stället har det blivit en tunika till min dotter som är 1, 5 år.
Det var lite pilligt, jag hade inget mönster och fick prova mig fram, men slutresultatet blev mycket bra! Precis sådär som 70- talets midsommarfester var när jag var liten! Den hade dock inte blivit vad den är om jag inte hade fått köpa det perfekta bandet, äkta från tiden, från Camilla E efter en efterlysning på Sysidan!
I övrigt är knapparna återanvända från orginalblusen, och snedremsan i halsen köpt på loppis!

13) Väska av återvunnet tyg


En väska som är tillverkad mest i återvunnet material.
Det blommiga tyget på locket kommer från baksidan på en dyna till en soffa.
Bakom det blommiga tyget på locket finns det tre lager bomullstyger som är bättre tygbitar som jag har sparat när jag har klippt mattrasor.
Jag har sytt raksöm på snedden och sedan klippt upp de översta tre lagren tyg.
Det fjärde tyget håller ihop framsidan.
Jag har inte tvättat väskan utan tänker att den i och med att den används blir lite mer fransig med tiden.
Det är inte så bra för tvättmaskinen med för mycket trådrester har jag upptäckt tidigare.
Det grå tyget som väskan mest består av kommer från ett gammalt ofodrat överkast.
För att få stadga i väskan har jag quiltat fast nytt grillfoder på baksidan av det grå tyget, men inte på locket.
Väskan är fodrad och har två mindre fack för småprylar inuti. De återvunna tygbitarna hade jag klippt och sparat innan tävlingen dök upp.

14) Lammullspolo blir barntröja 

Sambons ljusblå lammullspolo fick ett litet hål som inte kunde lagas snyggt. Jag filtade tröjan i tvättmaskin 60 C och sedan klippte jag en barntröja av det som kom ut ur maskinen. Tröjan sydde jag ihop på maskin med raksöm. Halskant, ärmkanter och nederkant sydde jag langettsöm över med ett svart ullgarn. Tillsist så broderade jag med samma garn som langetten en av systersönernas huvudfotingar i efterstygn på framsidan av tröjan.
 

15) Jeans och duschdraperi - blir regnjacka och höstjacka till hunden 

Jag har använt ett gammalt duscdraperi till hundens regnjacka...och ett par gamla levis jeans till höstjackan.

16) Lapptäcke 

 

Skjortor, blusar, julgardiner, scouthalsdukar, linnen, tröjor, kjolar och  mormors gamla sofföverdrag är några av tygerna i detta lapptäcket till vår dubbelsäng. Allt material är begagnat och inget är nyköpt.

17) Jeans blev korsettliv

 

 

 

Mina gamla favorit jeans från Lee har blivit ett korsett-liv... Jag har använt ett par jeans o en gammal stuvbit bomullstyg till foder, silversnodden o öljetterna i ryggen är från en loppis, så det ända som är nytt är spiralerna... mönstret är från en tidning som heter Creative

18) Svart stickad kjol blev mössa 

Den svarta mössan sydde jag av en stickad svart kjol. Jag gjorde mönstret själv och klippte sedan ut delarna och sydde ihop. Jag tvinnade "snören" med små toffsar på och sydde fast dem på öronlapparna.

19) Jeans blev väska

Pappas gamla jeans blev en jeans-väska. Jag hittade på modellen själv. Varje Väsksida är i två delar som jag sydde ihop, eftersom inte jeansbenen var såpass breda att de räckte till en hel sida. Jag sydde fast röda handtag med matchande knapp och Marilyn Monroe-bilden klippte jag ut från en vaxduk.

20) Tre par byxor + en fleece filt = Höstjacka

Jag tänkte göra en höstjacka i brun manchester åt min son på snart 2 år. När jag hittade grund mönstret i Sy till barnen ville jag sätta igång direkt. När jag sett över mina tyger inser jag att jag inte har brun manchester i mina gömmor. Hittade då två par byxor i brunt och beige. Lyckades få ut mönstret på dessa men fick skarva i ärmarna. När jag sedan funderade på applikation fick jag för mig att mina bruna "fusk" skinn brallor skulle ryka som också de legat till sig. Som foder hade jag köpt fleece men när jag gick förbi vardagsrummet fick jag ideén om att jag faktiskt skulle kunna medverka i tävlingen om jag lät fodra jackan med fleece filten. Knappen är från min mormor´s knappsamling som jag "ärvt". Så endast mudden är nyinköpt.
 

21) Tröja blir väska

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

En gång för länge sedan köpte jag en handstickad tröja nära Myvatn på Island. Efter idogt användande blev den sliten och liggande i en garderob. Innan jag kunde kasta den funderade jag på vad det går att göra av en gammal tröja och lät den ligga ett tag till medan hjärnan letade idéer.

Innan jag ”förstörde” tröjan dokumenterade jag mönstret noga, kanske stickar jag en liknande tröja i framtiden. Jag tovade ihop tröjan i tvättmaskinen, därefter var det bara att ta fram saxen och klippa av ärmarna så var embryot till väskan klart.

Nu kom det sig så att ena dottern en dag kom hem med trasiga jeans. Dessa blev liggande nära den ihoptovade ärmlösa tröjan. Efter att ha passerat dessa två objekt ett antal gånger slog det mig att de är ganska lika stora. Byxorna kan bli väskans inre! Modellen är klar! Fram med garn, nål och sax. Skisser behövs inte utan inspirationen är fri, låt garnet tala! Väskan piffade jag till med ullbroderier.

Jeansen klippte jag av benen, sydde nederdelen och fodrade väskan med det. Bakfickan passar perfekt till mobilen. Jeansbenen klippte jag upp i remsor och sydde ihop till fyra långa remsor som jag sedan flätade ihop. Ärmarna blev över. Även dessa broderade jag med ullgarn. Tanken var att sätta något vattenavstötande material (gamla galonbyxor) på undersidan och använda dem som sittunderlag. Så långt har jag inte kommit utan använder de som tavlor istället.

22) Dumlekorsett







En korsett gjord av dumleklubbspapper, foder är ett rött tyg och blå kantband. Korsetten var inte så jättesvår att göra förutom att den sprack när jag gick modevisningen med den. 

23) Tröja + virkad löpare

Jag hade en för kort bomullströja och en gammal virkad löpare som jag gjorde någon gång på 80-talet, jag sydde fast löparen längst ner på tröjan, kapade ärmarna och virkade en uddkant runt.

24) Sammetstyget med många skepnader

Före

Efter

År 2000 fick jag två längder grön sammet som varit gardiner hemma hos min svärmor (och som jag tyvärr inte har bild på). Jag sydde för hand om dem till en ärmlös klänning för att ha på ett event i Tolkien-sällskapet en vecka senare. När jag år 2002 upptäckte att det gått mal i nederdelen på klänningen klippte jag av ca 30 cm runt om och sydde fast ett guldtyg jag köpt på myrorna, som också varit gardiner. Guldtyget var dock inte jättesnyggt utan ganska pråligt och klänningen var förvisad till en låda under några år. (Dessa är de två klänningarna i före-bilden)

2007 började jag snegla mycket på den typ av klänningar som konstnären Cranach d.ä. målade mycket. Jag gillade infällningarna av guldbrokad i kjolarna och de tidstypiska 'puff & slash' ärmarna. (exempel finns
här: http://frazzledfrau.glittersweet.com/cranach.htm )
Jag hade först tänkt sy en av de röda som är mest avbildade, men blev väldigt förtjust i de gröna. Jag kom på att jag hade ju faktsiskt min gröna sammetsklänning som redan hade en guldbård, även om inte guldtyget var särskilt snyggt. Det kunde ju bli ett bra övningsexempel. Men så kom jag över en stuvbit med äkta Schumacher lampas brokad på Ebay som var lite gröntonad och bara bad om att få vara med! Jag är typen som sparar på allt och hade faktiskt kvar de malätna delarna av klänningen som jag tidigare klippt av och tänkte att allt inte kunde vara så hemskt utan att man kanske kunde rädda 4 bitar att använda till ärmarna, som är tvådelade.

Så nu under våren 2008 jobbade jag med att mödosamt få ut ärmstycken som inte var malätna. Dessa fick band av guldbrokaden och puff & slash titthål där underkjorteln i naturfärgad linne sticker ut. De har guldfärgade snör-ringar och guld-filligree/spetsmönstrade snörnäbbar i ändarna på varje snörningsband. Myrorna-brokaden åkte ur kjoldelen och den nya brokaden syddes på.

I framtiden planerar jag att dela upp brokaden i tre band på kjoldelen så som flera Cranach-klänningar är målade. Kanske klipper jag också upp livstycket och ersätter med en bröstplatta i pärlboderad brokad med snörning undertill. Vem vet vad som händer - det här sammetstyget är i en ständing do-redo metamorfos! =)


25) T-shirt blev trekvartsbyxor

På do-redo-hemsidor kan man se många som gör om för stora t-shirtar till olika plagg så grundidén till t-shirt blir byxa är inte min.
Grundtanken är att man kommit på att det hålet som blir efter att man klippt bort ärmarna ser precis ut som en grensöm på ett par byxor. Jag har försökt förtydliga vilka steg som jag själv kommit på eller förbättrat.

1. klipp av ärmarna, klipp upp deras söm och spara.
2. klipp av toppen precis vid halsringningen. Detta är det enda som inte tas tillvara. Jag kom på att man kunde göra denna linjen svängd för att få mer tyg och utrymme till rumpan. (se bild) 3. klipp upp sidsömmarna så att man får två ben. Alla exempel jag sett tidigare involverar att klippa tröjan i mitten men jag hade en tröja med tryck fram och ville inte ta sönder det. Jag kom på att man istället kan klippa sönder sömmen på sidorna för att behålla trycket.
4. sy ihop varje ben, räta mot räta
5. sy grensömmen, räta mot räta
6. sy ihop ärmarna i sidorna till en cylinder, räta mot räta.
7. sy på ärmarna som linning upptill. De beskrivningar jag sett har klippt till ärmarna för att få raka rektanglar till linningen, men jag utnyttjade hela ärmen för att ge mer plats åt mage och rumpa (både genom den böjda linjen i ärmens överdel som blir linningens nederdel, och för att ärmen då gör linningen bredare nertill och smalare upptill, se bild), och dels för att man då kan göra en nedfällbar linning. Och eftersom den nedfällbara biten då är smalare så behövdes ingen resår, den hålls uppe av sig själv. Annars kom jag på att man kan trä ett snöre upptill eftersom t-shirtens fåll finns kvar som perfekt kanal för dragsko! Vill man ha linningen nedfällbar syr man på den med byxans räta mot linningens aviga, annars räta mot räta.
8. Det behövs ingen fållning eftersom fållen från t-shirten används både nertill i byxbenet och upptill i linningen, men jag kom som sagt på att man kan använda den befintliga fållen som kanal för dragsko både i linningen men även i benslutet för att få puffeffekt och justera längden.

Och så var näst intill hela t-shirten använd och du har ett par riktigt snygga och fantstiskt sköna byxor att träna eller mysa runt i!
 

 


 

 

 







(Logga in för att skriva en kommentar)
2010-10-25 19:22   Maria Sandvall
Vad många fina ideer och duktiga alla har varit
 
2009-04-01 22:18   Yvonne Peelen-Pel
Jag tycker mest om nummer 3,7 och 16.
nr.3 roligt att man kan komma på något utan att veta detta innan man klipper bort byxbenen.Dessuton ett innovativ användning.
Nr.7 för att det liknar en söt babyjacka som man kunde ha köpt i en affär med söta färger och det ser fräsch ut. Och 16 för attjag tycker att det är svårt att kombinera alla olika delar och jag tycker att hon lyckades bra med detta.

Just nu vill jag gärna göra reklam för den utbildning jag går. Utbildning till textilslöjdlärare i Uppsala. Vi håller på med att göra en kollektion gjort med hjälp av begagnade kläder. Vi är 9 studenter som ska sy minst tre plagg var och det ska ställas ut i slutet av april i byggnaden där vi har vår utbildning. Thunbergsvägen 3D i Uppsala. Jag återkommer på denna sysidan när och exacta ´platsen.
Yvonne
 
2008-10-01 22:49   Barbro Hedsten
Nr 2 mycket snygg
Nr 6 Snygg förvandling till topp.
Nr 25 Kul ide att göra om en för stor T-shirt.Snyggt gjort
 
2008-09-20 20:23   Ulla Schmidt
Nr 14 är bäst!
Ull - ett naturmaterial med hög funktionalitet. Att maskintvätta före sömnad gör plagget lättskött - det är bara att tvätta i maskin igen - färdigkrympt! Enkel och söt tröja!
 
2008-09-20 20:23   Ulla Schmidt
Nr 14 är bäst!
Ull - ett naturmaterial med hög funktionalitet. Att maskintvätta före sömnad gör plagget lättskött - det är bara att tvätta i maskin igen - färdigkrympt! Enkel och söt tröja!
 
2008-09-14 13:45   Agneta B
De här gillar jag bäst:
1 - Snygg helt enkelt!
3 - Det blev verkligen ett lyft för byxorna och så fin jacka!
25 - Enkelt, fiffigt och ändå så snyggt!
 
2008-09-05 19:14   Yvonne Ström
Jag gillar 1,3,8,12,16,20 dom var bra allihopa
 
2008-09-05 14:30   cilla herneke-olestad
24 är klart bäst
 
2008-09-05 14:12   Linda Petersson
Bidrag 9, blusen som är sydd av ett påslakan, är fantastisk! Så himla snygg! Lyckans ost som får bära den..!
 
2008-09-05 13:55   Jessica Jansson
Jag gillar riktigt många av bidragen!!! Babyjackan och manchesterkjolen tex!!
 
2008-09-03 12:45   Pia Trygg
Häftig Dumlekorsett!!
 
2008-08-26 14:25   Lena Talback
Nr 2, nr 8 och nr 12 är bäst tycker jag. Utan inbördes ordning
 
2008-08-09 09:38   M Ö
Wow vilken inspiration jag får! Vad duktiga och kreativa ni alla varit.
 
2008-08-08 20:24   Helena Knutsson
Nummer 14 är så fin! Tänk när min dotter är så stor att jag kan göra något liknande med hennes teckningar! Kreativ ide och helt underbart fint utfört!
 
2008-08-04 08:15   Charlotte Magnusson
Supersöt liten tunika, Kanon!
 
2008-08-03 15:25   Lena Akterhall
Många fina bidrag men nr 1 tyckte jag var roligast. Kan inte vara lätt sy i mocca.
Sedan älskar jag lila också!
 
2008-07-01 09:04   Carina Maria Sten
Herrskjorta omgjord till chic blus... Kanon fin!
Tack för inspirationen!
Nu ska jag hem och leta i makens garderob...
 
2008-06-22 22:17   Sarah Nakiito
Jag älskar jackan!
 
2008-06-10 09:50   Marianne R.
Väska och babyjackan tycker jag bäst om.
 
2008-06-08 09:33   Susanne Aldestam
Väskan är ursnygg. Gillar även kjolen med volang. Toppen.
 
2008-06-06 11:57   Catharina Johansson
T-shirten ! Den blev jättefin. Mycket snyggare, än en stor t-shirt. Duktigt !!!!!!
 
2008-06-04 13:27   Laila Johansson
Jättefina allihop. Ni är jätteduktiga att få nya ideer vilket brukar vara svårast att komma på. Mycket bra gjort.
 
2008-05-22 07:39   Birgitta Lindström
VÄSKAN av jackan - så snygga färger o välsydd - är ju inte lätt att sy i skinn. Gammalt blev verkligen nytt här !
BARNJACKAN - mycket snygg - kan man inte tro att det är återanvänt
 
2008-05-04 13:11   margareta carlsson
den vill jag ha. Jättefin
 
2008-04-28 21:22   lotta grönlund
Tack alla för inspirationen...ska gå på loppis i helgen...kanske kan hitta något kul att göra om
 
2008-04-27 09:59   Bi Li
Shit vad duktiga ni är!!!
 
2008-04-20 20:45   Birgit Z
Bidrag 3: Jackan är ju fantastisk! Ser helt ny ut och färg och mönster så fint ihop. Verkligen Do redo när det är som allra bäst!
 
2008-04-20 17:21   Ingrid Wester
Bidrag nr 3, babyjackan, blev superfin.
 
2008-04-20 10:39   Eva Jacobsson
Väskan, åhhh!!! Och babyjackan, åhhh!!!
 
2008-04-19 20:40   Helena Knutsson
Bidrag 3 är ju bara helt fantastiskt fint! Ser så välsytt och fint ut, färger och mönster helt underbara, och så giraffen som pricken över i:et!
Do redo när det är som bäst= återvinning som ser ut som nytt! De här byxorna och lakanet har äntligen fått bli vad de egentligen var menade till!
(surar lite över att jag nyss slängde ett par manchesterjeans som var alldeles för slitna för att sälja vidare eller skänka bort... jag kunde ju gjort en sådan här... fast aldrig att den blivit lika fin!=
 

Fler artiklar

Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons