Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

* * * S Y M A M S E L L * * *

En bagladys bekännelser

Så tokigt det blev hos Symamsell

Jag älskar crazy quilt looken av små och olikformade tygbitar, ”toktäcke” som det kallas på svenska. Har gjort mindre alster med denna teknik, t.ex. omslag till en anteckningsbok här och här. Då hade jag ett tunnt undertyg som jag sydde fast lapparna på omlott och övervikta. Det är ganska pillrigt och skulle (för mig) ta lång tid för en större yta. Har funderat på hur man skulle kunna få ett liknande ”tokigt” utseende på ett snabbare sätt.

Det finns ju en metod som kallas ”disappearing 9-patch”, ”9-bitarna som försvann” kanske i svensk översättning. Man syr ihop 3 x 3 bitar till en kvadrat och skär isär den mittersta raden både lodrätt och vågrätt. Då får man 4 nya block med olika stora bitar. Men eftersom bitarna från början är kvadrater blir bitarna lika stora och likadana.

Då kom jag på att det behöver de ju inte vara... lika stora från början alltså. Kanske nån annan därute i cyberrymden också har kommit på detta, men jag har i alla fall inte sett det beskrivet nånstans tidigare.

Så här gjorde jag

Tygåtgång: 9 olika tyger, skär en kvadrat av varje. Spelar ingen roll vilken storlek du väljer, men alla ska vara lika stora. Du kommer att förlora ca 3 cm per sida till sömmarna. I min test använde jag min 10½ inch quiltlinjal (ca 26,5 cm). Det slutliga blocket blev ca 23,5 cm. Så om du vill ha t.ex. ca 20 cm stora färdiga block behöver bitarna vara 23 cm från början. Om du har en färdigskuren Layer cake är den perfekt till detta (och du får en snyggare färgmatchning än min test).

Lägg alla 9 tygbitarna ovanpå varandra i en hög, med ytterkanterna matchande. Skär 2 snitt lodrätt och 2 snitt vågrätt, genom alla lager. Vinkla snitten lite snett så att alla bitar blir olika, men använd linjal när du skär så att det blir raka linjer.

Lyft av några lager i varje hög och lägg längst ned i samma hög, så att alla 9 högar har olika tyger högst upp.

Sy ihop som ett vanligt 9-bitars block, först till rader och sen raderna till en fyrkant, ett lager i taget. Jag ställer nålen i högraste läget och syr med pressarfotskanten längs tygkanten. Det ger en sömsmån på ca 5-6 mm. Om man vill kan man lägga ut alla de olika lagren till block med ett vitt papper emellan så blandar man inte ihop dem vid symaskinen. När du är färdig har du 9 olika block.

Pressa blocken. Jag pressade isär sömnsmånen, så att det inte skulle bli så tjockt i nästa moment, när man ska skära en gång till. Men om man absolut vill pressa sömsmånen åt ett håll så funkar det också. Om det behövs, skär ytterkanterna så att de blir raka och rätvinkliga, och att alla block blir lika stora.

Lägg nu de färdiga blocken ovanpå varandra så att ytterkanterna matchar. Skär ett rakt snitt lodrätt och vågrätt i mitten av varje block. Om det blir för tjockt vid sömmarna, gör det i omgångar. T.ex. 4 + 5 block eller 3 + 3 + 3 block itaget.

Byt plats på högarna, och vrid dem så att inget tyg ligger mot samma tyg i grannbiten närmast.

Sy ihop som ett vanligt 4-bitars block. Även här kan du lägga ut blocken i olika lager med ett papper emellan för att veta vilka som hör ihop.

Nu har du 9 block med småbitar som ser ut att ha varit väldigt komplicerat att få ihop...

Blocken kan sys ihop till en stor yta, eller ramas in med enfärgat tyg och sen sys ihop.

Postat 2014-06-21 20:37 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Symamsellen gör en träningsrunda

Ute i spåret? Woaaaahhhaaahaaa....

För många år sen hörde jag en intervju med en fotbollsspelare (tror jag han var). Han fick frågan vilken bok han hade läst senast. Han svarade ”Nää, så sjuk är jag inte!” Tja, jag kan bara säga detsamma om en runda i spåret.... och lägga till att vad vore livet utan böcker!

Jag har blivit mer och mer intresserad av quiltning och har länge varit sugen på att prova olika mönster som jag sett i tidningar och böcker. Under sommaren passade jag på att göra en ”träningsrunda”. Det blev några nya kuddöverdrag till soffan, det var en så bra och lagom storlek att hantera.

Klicka på bilderna för en större version!

 

Först ut blev en applikation. Det underbara mönstret kommer från en bok som heter Bonnet Girls. Den innehåller många olika damer i krinoliner som gör vardagssysslor som t.ex. hänger tvätt, sitter och syr eller är ute och går. Just denna dam heter Maureen. Till mönstret hör också en liten hund, men den utelämnade jag.

Tygbitarna är applicerade med Vliesofix, och sen sydda runtom med vad jag brukar kalla ”nypsöm”. Det är en appliceringssöm som bara nyper i tygkanten med ett 1mm sidostygn. Den blir inte lika kraftig som langettsömmen, som ju har längre och mer markerade ”tänder”. En annan skillnad är att nypsömmen tar 2 enkla och korta stygn mellan varje ”nyp”, medans langettsömmen gör ett framåt-bakåt-framåt stygn som ger en tjock kantlinje. ”Nypsömmen” blir mycket mer diskret, ser handsydd ut och ibland nästan osynlig. För linjerna som markerar veck och andra detaljer har jag använt den förstärkta raksömmen.

I kjolens underkant är det en mönstersöm med satinbågar. I underkjolen markerar den taggiga satinsömmen rynkorna på volangen, och en mönstersöm avslutar kanten. På skärpet sitter en vit knapp.

De andra damerna väntar på sin tur....

 

Sen ville jag testa en Dresden plate. Den var jätterolig att sy, och det kommer att bli fler såna. Även här har jag använt nypsömmen för att sy i ytterkanten längs de flikiga ”bladen”, och runtom mittenrundeln.

 

Efter det blev det en ”wonky log cabin”, ett bra sätt att använda alla möjliga restremsor. Själva mönstret har jag gjort tidigare, men här testade jag att quilta ett grafiskt mönster med raka linjer som gick på tvärs över de sydda remsorna. Också helt beroendeframkallande! Definitivt mer sånt!

 

Till sist blev det några ”windmills”, enligt metoden som Missouri Star Quilt lär ut. Man syr ihop 2 kvadrater räta-mot-räta, runt alla fyra sidor. Sen skär man diagonalt från hörn till hörn i båda riktningarna. Och vips har man 4 bitar som man kan vrida till en vindkvarn! Jag kan se potential med detta mönster, med rätt tyger.

 

När jag sydde ihop överdragen testade jag ett tips som jag sett i en tidning. Man ritar en prick i alla fyra hörn, som är 1 cm in från hörnet både lodrätt och vågrätt. Sen mäter man ca 10 från varje hörn, både lodrätt och vågrätt. Rita ut den sneda linjen från 10 cm märket till hörnpricken. Då blir hörnen något mindre än kudden, och det blir inte några toppiga ”öron” som står ut. Funkade riktigt bra.

Resterande 2 kuddar väntar på nya överdrag....

Postat 2012-09-01 20:20 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det blommar hos Symamsellen

Semestern drar sin sista suck, på måndag börjar vardagen igen. Jag tycker att sommaren har varit helt OK. Kanske inte den varmaste, men i mitt tycke ”lagom”. Det har funnits fina dagar då man kunnat vara ute på långa cykelturer, men också dagar då man utan dåligt samvete kunnat sitta inne vid symaskinen eller datorn. Jag tillhör dem som tycker att allt över 25 grader är för mycket, det går inte att tänka om det är för varmt. Men självklart vill jag inte ha en kall och regnig sommar heller!

 

Jag har ingen trädgård, så för att få in lite av sommaren inomhus blev det bl.a. en duk med blommor. Det blev lite annat också, och det kommer i senare blogginlägg.

Som soffbord använder jag ett trekantigt bord som har stått i mammas flickrum på 50-talet. Numera är det målat i vitt. Jag ritade av kanten, och minskade måttet med några cm. På så sätt fick jag fram konturen av duken.

 

Blomformen har jag ritat själv, men annars är duken helt inspirerad av den i Quiltmagasinet nr 3/2012 (finns på omslaget). Har prenumererat på tidningen ett par månader nu, och gillar den jättemycket. Enkla mönster som är lagom för en nybörjare som mig.

 

Blommorna är först faststrukna med vliesofix, och sen sydda runt kanterna med symaskinens langettsöm med tråd ton-i-ton. Quiltningen följer blommornas ytterkontur, s.k. echoing (skuggquiltning). Det tog tid, men blev väldigt effektfullt tycker jag.

 

Om du är nybörjare som jag kan jag rekommendera en gratiskurs hos Craftsy, ”Block of the Month”. Varje månad ett nytt enkelt basblock. Toppen att man kan titta på avsnitten när som helst och hur ofta man vill.

 

applikation Applikation duk Duk heminredning quiltat quiltning Sommar
Postat 2012-08-10 16:34 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Modernt virus har smittat Symamsell

Efter att ha köpt boken Quilting Modern är jag helt såld på ”modern” quiltning!

Gillar det grafiska lite strama uttrycket, och det oregelbundna sättet att designa blocken. Det är lite scrap quilting, d.v.s. ”man tager vad man haver”.

För att testa ett lite mindre projekt blev det en paradhandduk. Jag ville ha mycket vitt, och sen starka färger utströdda på måfå här och där. Jag byggde blocken med färger först, och sen sydde på vita remsor och skar så att blocken blev fyrkantiga och kunde sys ihop med ett annat block.

Klicka på bilderna för en större version!

Eftersom detta inte är en quilt har jag inget vadd emellan, den är bara vändsydd med vitt bomullstyg som baksida. Sen har jag sytt i diket längs några av de längre sömmarna, bara för att hålla ihop framsida och baksida.

Men en sak som också sticker ut i ”modern quilting” är att quiltningen också är grafisk. Stora rutor, stort zig-zag mönster, vågiga linjer med oregelbundet mellanrum. En nästan enfärgad quilt med några få remsor eller block i andra färger får liv av quiltningen. Det vill jag definitivt prova i nästa projekt!

Länk till Amazon, där man kan bläddra i boken:

Quilting modern

Men den finns både på Bokus och Adlibris.

 

Hittade denna websida, där man kan läsa mer och titta på fina bilder:

 

 

Postat 2012-06-03 19:39 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons