Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

* * * S Y M A M S E L L * * *

En bagladys bekännelser

Symamsellen gör en träningsrunda

Ute i spåret? Woaaaahhhaaahaaa....

För många år sen hörde jag en intervju med en fotbollsspelare (tror jag han var). Han fick frågan vilken bok han hade läst senast. Han svarade ”Nää, så sjuk är jag inte!” Tja, jag kan bara säga detsamma om en runda i spåret.... och lägga till att vad vore livet utan böcker!

Jag har blivit mer och mer intresserad av quiltning och har länge varit sugen på att prova olika mönster som jag sett i tidningar och böcker. Under sommaren passade jag på att göra en ”träningsrunda”. Det blev några nya kuddöverdrag till soffan, det var en så bra och lagom storlek att hantera.

Klicka på bilderna för en större version!

 

Först ut blev en applikation. Det underbara mönstret kommer från en bok som heter Bonnet Girls. Den innehåller många olika damer i krinoliner som gör vardagssysslor som t.ex. hänger tvätt, sitter och syr eller är ute och går. Just denna dam heter Maureen. Till mönstret hör också en liten hund, men den utelämnade jag.

Tygbitarna är applicerade med Vliesofix, och sen sydda runtom med vad jag brukar kalla ”nypsöm”. Det är en appliceringssöm som bara nyper i tygkanten med ett 1mm sidostygn. Den blir inte lika kraftig som langettsömmen, som ju har längre och mer markerade ”tänder”. En annan skillnad är att nypsömmen tar 2 enkla och korta stygn mellan varje ”nyp”, medans langettsömmen gör ett framåt-bakåt-framåt stygn som ger en tjock kantlinje. ”Nypsömmen” blir mycket mer diskret, ser handsydd ut och ibland nästan osynlig. För linjerna som markerar veck och andra detaljer har jag använt den förstärkta raksömmen.

I kjolens underkant är det en mönstersöm med satinbågar. I underkjolen markerar den taggiga satinsömmen rynkorna på volangen, och en mönstersöm avslutar kanten. På skärpet sitter en vit knapp.

De andra damerna väntar på sin tur....

 

Sen ville jag testa en Dresden plate. Den var jätterolig att sy, och det kommer att bli fler såna. Även här har jag använt nypsömmen för att sy i ytterkanten längs de flikiga ”bladen”, och runtom mittenrundeln.

 

Efter det blev det en ”wonky log cabin”, ett bra sätt att använda alla möjliga restremsor. Själva mönstret har jag gjort tidigare, men här testade jag att quilta ett grafiskt mönster med raka linjer som gick på tvärs över de sydda remsorna. Också helt beroendeframkallande! Definitivt mer sånt!

 

Till sist blev det några ”windmills”, enligt metoden som Missouri Star Quilt lär ut. Man syr ihop 2 kvadrater räta-mot-räta, runt alla fyra sidor. Sen skär man diagonalt från hörn till hörn i båda riktningarna. Och vips har man 4 bitar som man kan vrida till en vindkvarn! Jag kan se potential med detta mönster, med rätt tyger.

 

När jag sydde ihop överdragen testade jag ett tips som jag sett i en tidning. Man ritar en prick i alla fyra hörn, som är 1 cm in från hörnet både lodrätt och vågrätt. Sen mäter man ca 10 från varje hörn, både lodrätt och vågrätt. Rita ut den sneda linjen från 10 cm märket till hörnpricken. Då blir hörnen något mindre än kudden, och det blir inte några toppiga ”öron” som står ut. Funkade riktigt bra.

Resterande 2 kuddar väntar på nya överdrag....

Postat 2012-09-01 20:20 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det blommar hos Symamsellen

Semestern drar sin sista suck, på måndag börjar vardagen igen. Jag tycker att sommaren har varit helt OK. Kanske inte den varmaste, men i mitt tycke ”lagom”. Det har funnits fina dagar då man kunnat vara ute på långa cykelturer, men också dagar då man utan dåligt samvete kunnat sitta inne vid symaskinen eller datorn. Jag tillhör dem som tycker att allt över 25 grader är för mycket, det går inte att tänka om det är för varmt. Men självklart vill jag inte ha en kall och regnig sommar heller!

 

Jag har ingen trädgård, så för att få in lite av sommaren inomhus blev det bl.a. en duk med blommor. Det blev lite annat också, och det kommer i senare blogginlägg.

Som soffbord använder jag ett trekantigt bord som har stått i mammas flickrum på 50-talet. Numera är det målat i vitt. Jag ritade av kanten, och minskade måttet med några cm. På så sätt fick jag fram konturen av duken.

 

Blomformen har jag ritat själv, men annars är duken helt inspirerad av den i Quiltmagasinet nr 3/2012 (finns på omslaget). Har prenumererat på tidningen ett par månader nu, och gillar den jättemycket. Enkla mönster som är lagom för en nybörjare som mig.

 

Blommorna är först faststrukna med vliesofix, och sen sydda runt kanterna med symaskinens langettsöm med tråd ton-i-ton. Quiltningen följer blommornas ytterkontur, s.k. echoing (skuggquiltning). Det tog tid, men blev väldigt effektfullt tycker jag.

 

Om du är nybörjare som jag kan jag rekommendera en gratiskurs hos Craftsy, ”Block of the Month”. Varje månad ett nytt enkelt basblock. Toppen att man kan titta på avsnitten när som helst och hur ofta man vill.

 

Applikation applikation Duk duk heminredning quiltat quiltning Sommar
Postat 2012-08-10 16:34 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons