Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

* * * S Y M A M S E L L * * *

En bagladys bekännelser

Så tokigt det blev hos Symamsell

Jag älskar crazy quilt looken av små och olikformade tygbitar, ”toktäcke” som det kallas på svenska. Har gjort mindre alster med denna teknik, t.ex. omslag till en anteckningsbok här och här. Då hade jag ett tunnt undertyg som jag sydde fast lapparna på omlott och övervikta. Det är ganska pillrigt och skulle (för mig) ta lång tid för en större yta. Har funderat på hur man skulle kunna få ett liknande ”tokigt” utseende på ett snabbare sätt.

Det finns ju en metod som kallas ”disappearing 9-patch”, ”9-bitarna som försvann” kanske i svensk översättning. Man syr ihop 3 x 3 bitar till en kvadrat och skär isär den mittersta raden både lodrätt och vågrätt. Då får man 4 nya block med olika stora bitar. Men eftersom bitarna från början är kvadrater blir bitarna lika stora och likadana.

Då kom jag på att det behöver de ju inte vara... lika stora från början alltså. Kanske nån annan därute i cyberrymden också har kommit på detta, men jag har i alla fall inte sett det beskrivet nånstans tidigare.

Så här gjorde jag

Tygåtgång: 9 olika tyger, skär en kvadrat av varje. Spelar ingen roll vilken storlek du väljer, men alla ska vara lika stora. Du kommer att förlora ca 3 cm per sida till sömmarna. I min test använde jag min 10½ inch quiltlinjal (ca 26,5 cm). Det slutliga blocket blev ca 23,5 cm. Så om du vill ha t.ex. ca 20 cm stora färdiga block behöver bitarna vara 23 cm från början. Om du har en färdigskuren Layer cake är den perfekt till detta (och du får en snyggare färgmatchning än min test).

Lägg alla 9 tygbitarna ovanpå varandra i en hög, med ytterkanterna matchande. Skär 2 snitt lodrätt och 2 snitt vågrätt, genom alla lager. Vinkla snitten lite snett så att alla bitar blir olika, men använd linjal när du skär så att det blir raka linjer.

Lyft av några lager i varje hög och lägg längst ned i samma hög, så att alla 9 högar har olika tyger högst upp.

Sy ihop som ett vanligt 9-bitars block, först till rader och sen raderna till en fyrkant, ett lager i taget. Jag ställer nålen i högraste läget och syr med pressarfotskanten längs tygkanten. Det ger en sömsmån på ca 5-6 mm. Om man vill kan man lägga ut alla de olika lagren till block med ett vitt papper emellan så blandar man inte ihop dem vid symaskinen. När du är färdig har du 9 olika block.

Pressa blocken. Jag pressade isär sömnsmånen, så att det inte skulle bli så tjockt i nästa moment, när man ska skära en gång till. Men om man absolut vill pressa sömsmånen åt ett håll så funkar det också. Om det behövs, skär ytterkanterna så att de blir raka och rätvinkliga, och att alla block blir lika stora.

Lägg nu de färdiga blocken ovanpå varandra så att ytterkanterna matchar. Skär ett rakt snitt lodrätt och vågrätt i mitten av varje block. Om det blir för tjockt vid sömmarna, gör det i omgångar. T.ex. 4 + 5 block eller 3 + 3 + 3 block itaget.

Byt plats på högarna, och vrid dem så att inget tyg ligger mot samma tyg i grannbiten närmast.

Sy ihop som ett vanligt 4-bitars block. Även här kan du lägga ut blocken i olika lager med ett papper emellan för att veta vilka som hör ihop.

Nu har du 9 block med småbitar som ser ut att ha varit väldigt komplicerat att få ihop...

Blocken kan sys ihop till en stor yta, eller ramas in med enfärgat tyg och sen sys ihop.

Postat 2014-06-21 20:37 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Symamsells höstmys

Konstig rubrik så här innan Midsommar?

Denna quilt blev färdig redan i höstas, ett tag innan jag flyttade. Men har inte haft tid att visa den tidigare. Den är välanvänd och redan tvättad 1 gång. Eftersom mönstret symboliskt liknar knäppta händer har jag kallat den för ”Se till mig...”, som är några ord från den klassiska ”Gud som haver barnen kär”.


Mönstret är mitt eget. De färgade remsorna kommer från en jelly roll ”Ruby by Bonnie & Camille” från Moda. Resten är vitt bomullstyg.

För quiltningen ritade jag först ut fyrkanter stående på hörn i 2 olika storlekar (jag använde mina kvadratiska quiltlinjaler som mallar) här och där lite orgegelbundet. Sen sydde jag raka linjer uppifrån och ned. När jag träffade på en kvadrad sydde jag längs slidan, och fortsatte sen rakt nedåt. Det tog lång tid att göra alla sömmar! Men resultatet blev bra, så det var värt det. Jag använde en övermatare (walking foot) och kanten av den pressarfoten som avständsmätare. Det blev ca ½ inch (ca 1,3 cm) mellan linjerna. De ritade kvadraterna lämnades tomma. Ibland blev det ett mellanrum mellan kvadraterna p.g.a. att linjerna möttes. Dessa utrymmen fyllde jag ut med spiraler längs de linjer som bildat dem. Svårt att förklara i ord och det går inte att rita det så bra på datorn, men ungefär så här:

(klicka för större versioner)

     

Bandet runt kanten är omväxlande vitt och bitar av de olika färgade tygerna.

Storlek ca 100 x 145 cm.

Postat 2014-06-15 20:07 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Symamsellen syr igen!

Efter ett långt uppehåll har jag äntligen kunnat sitta en hel helg vid symaskinen!

Strax före jul flyttade jag, med allt vad det innebar med nedpackning före och uppackning efter.... Fortfarande finns en lång lista på ”fixa” punkter att beta av vartefter, tavlor att sätta upp och sorteringar att göra. Och egentligen skulle man behöva börja om från början när det gäller vad som finns i vilket skåp. När jag packade upp gällde det att snabbt tömma flyttkartongerna som flyttfirman skulle komma och hämta, så sakerna blev mer eller mindre inpulade i skåp och garderober. Nåja, det får bli en senare fråga.

Med all stress som varit har jag inte ens känt mig särskilt sy-sugen. Men till min systers födelsedag kände jag att jag ville göra nåt. Det blev den här löparen till hennes soffbord. Hon har svart/vitt, grått och lime i sitt vardagsrum, så det fick bli färgskalan.

 

Mönstret är mitt eget, men metoden är klassiska half-square triangles. En ”modern” layout med oregelbunden placering.

 

Quiltningen är en spiralcirkel, även den oregelbunden. Dels för att jag inte ville börja exakt mitt i en fyrkant, dels för att avståndet mellan linjerna är smalt åt ett håll och bredare åt motsatt håll. Typ så här:

 

I bandkanten la jag in några bitar limegrönt här och där.

Den är ca 50 x 85 cm.

Postat 2014-04-15 18:29 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Symamsellen är R’eko

Jag behövde en present att ha med mig till en middag. Mitt kassemönster kom till nytta ännu en gång.

 

Yttertyget går i blå-grå toner, med inslag av brunt och vitt. Stora stiliserade blommor som ett allover-mönster. Tyget är ett loppisfynd, tyvärr var stadkanterna bortklippta så jag vet inte vem som är tillverkare. Det är tjockt och stadigt, känns nästan som ett möbeltyg.

Fodret är blåvitrandigt, och även det har inslag av smala bruna ränder.

 

Innerfickan sitter fast med ett band, lätt att dra upp och lägga i nycklar eller andra småsaker. Dragkedjan gör att inget trillar ur.

 

När jag tog fram mönstret kom jag att tänka på swappen som vi hade 2008.

http://www.sysidan.se/forum/showthread.php?t=14410

Tänk vad många som var med, och så roligt vi hade! Otroligt många fina kassar producerades då, och även efteråt är det många som har använt mitt mönster. Ingen kasse är den andra lik, alla blir unika och jättefina. Jag kallar modellen R’eko och den är mitt bidrag till miljövänligt tänkande.

Accesoarer Kassar Kasse tygpåse Väska Väskor Återanvändning Återbruk återvunnet tyg
Postat 2013-05-12 19:16 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Symamsell + Claire = Sant

Mönstret för min favoritväskmodell åkte fram igen, Claire från Lazy Girl. Jag vet inte hur många av den jag gjort, med lite olika egna variationer.

Denna gång en svartvit version, önskad av en arbetskollega. Hon ville ha den lite högre, för att kunna ha en pärm eller ett A4-block stående i den. För proportionens skull la jag till lite på bredden också. Som alltid gör jag den med dragkedja. Handtagen är lite längre, för hon ville kunna ha den över axeln också. De är också lite bredare för att vara sköna och bekväma på axeln.

Tygerna både på utsidan och insidan är från ett fat quarter-paket med batiktyger. De ljusare är på insidan för att inte väskan ska bli ett ”svart hål”. Många fickor runtom gör att det inte ligger småsaker och skramlar i botten.

Och som vanligt förstärker jag utsidans botten enligt min handledning HÄR.

Kollegan blev jättenöjd, och ville ha en till i lite vårfärger. Planering pågår...

Accesoarer Claire handväska Väska Väskor
Postat 2013-03-09 18:42 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Symamsellen flaggar för julkort

Det är likadant varje år! Plötsligt är det nästan jul, hur har det gått till? Det måste betyda att det är dags att sätta igång med årets julkort?

Redan förra året var jag inne på att göra vimplar till julkortet. Men då dök en annan idé upp, att sy ihop bitar av disktrasor till en figur. Lite av lappteknik-goes-wet. Det blev en blomma, och bilder finns i mitt album här på Sysidan: http://www.sysidan.se/albums/viewpic.htm?ID=81692

Förrförra året blev det adresslappshållare: http://www.sysidan.se/albums/viewpic.htm?ID=73321

 

Så till årets julkort. Satt och lekte med en fyrkantig papperslapp, och plötsligt hade den blivit en avlång triangel och såg ut som en vimpel! Med ett snitt i pappret blev det sen ett hjärta! Med pappret som modell testade jag sen samma sak med tygbitar. Det funkade!

 

Det blev 4 olika varianter, och de finns beskrivna i pdf-filen ”Symamsells vimplar” som du kan ladda ner här nedanför.

  • 2 versioner av den traditionella triangelvimpeln. Den ena kan du göra utan att sy ett enda stygn. Den andra är lite mer arbetad.
  • 2 versioner av hjärtat. Den ena är nästan utan sömnad, bara bandet behöver fästas. Den andra är lite mer arbetad.

Till mina julkort har jag gjort  en hjärteparad. Den kommer jag bara att lägga mellan ett vanligt vikt julkort. Mottagaren kan sen hänga upp den var hon/han vill. Jättebra sätt att använda alla möjliga restbitar. T.o.m. några av min mans gamla skjortor fick lämna bidrag. 

Detta är min julklapp till alla er på Sysidan!

Mycket nöje med att skapa din egen vimpelparad!

Hälsningar

Merja Symamsell

Länk till pdf-fil

Mönstret är till för personligt bruk, och får inte kopieras eller distribueras vidare på något sätt. Upphovsrätt gäller. Masstillverkning för försäljning är inte tillåten.

julkort vimpel vimplar
Postat 2012-11-17 19:53 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Symamsellen har pippi på väskor

Vad gör man om man plötsligt har lite tid över? Syr en väska naturligtvis! En inplanerad sak blev uppskjuten, och då fick jag tid till annat denna helg.

Har länge velat göra nåt av ett Fat quarter paket Citron Gray av Michael Miller, som jag köpte i våras. Och eftersom Lazy Girls mönster Claire har ett bra sätt att visa upp olika tyger blev det en sån.

Har gjort många väskor av detta mönster, men den är fortfarande lika rolig att sy. Min modifiering är att jag syr den med dragkedja.

Eftersom jag använder en organizer hoppade jag över att göra innerfickorna.

Och som vanligt förstärker jag botten enligt min handledning här

Älskar de roliga pippifåglarna!

Klicka på bilderna för en större version!

Accesoarer Claire handväska Michael Miller tyg tyger Väska Väskor
Postat 2012-09-16 18:54 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Symamsellen gör en träningsrunda

Ute i spåret? Woaaaahhhaaahaaa....

För många år sen hörde jag en intervju med en fotbollsspelare (tror jag han var). Han fick frågan vilken bok han hade läst senast. Han svarade ”Nää, så sjuk är jag inte!” Tja, jag kan bara säga detsamma om en runda i spåret.... och lägga till att vad vore livet utan böcker!

Jag har blivit mer och mer intresserad av quiltning och har länge varit sugen på att prova olika mönster som jag sett i tidningar och böcker. Under sommaren passade jag på att göra en ”träningsrunda”. Det blev några nya kuddöverdrag till soffan, det var en så bra och lagom storlek att hantera.

Klicka på bilderna för en större version!

 

Först ut blev en applikation. Det underbara mönstret kommer från en bok som heter Bonnet Girls. Den innehåller många olika damer i krinoliner som gör vardagssysslor som t.ex. hänger tvätt, sitter och syr eller är ute och går. Just denna dam heter Maureen. Till mönstret hör också en liten hund, men den utelämnade jag.

Tygbitarna är applicerade med Vliesofix, och sen sydda runtom med vad jag brukar kalla ”nypsöm”. Det är en appliceringssöm som bara nyper i tygkanten med ett 1mm sidostygn. Den blir inte lika kraftig som langettsömmen, som ju har längre och mer markerade ”tänder”. En annan skillnad är att nypsömmen tar 2 enkla och korta stygn mellan varje ”nyp”, medans langettsömmen gör ett framåt-bakåt-framåt stygn som ger en tjock kantlinje. ”Nypsömmen” blir mycket mer diskret, ser handsydd ut och ibland nästan osynlig. För linjerna som markerar veck och andra detaljer har jag använt den förstärkta raksömmen.

I kjolens underkant är det en mönstersöm med satinbågar. I underkjolen markerar den taggiga satinsömmen rynkorna på volangen, och en mönstersöm avslutar kanten. På skärpet sitter en vit knapp.

De andra damerna väntar på sin tur....

 

Sen ville jag testa en Dresden plate. Den var jätterolig att sy, och det kommer att bli fler såna. Även här har jag använt nypsömmen för att sy i ytterkanten längs de flikiga ”bladen”, och runtom mittenrundeln.

 

Efter det blev det en ”wonky log cabin”, ett bra sätt att använda alla möjliga restremsor. Själva mönstret har jag gjort tidigare, men här testade jag att quilta ett grafiskt mönster med raka linjer som gick på tvärs över de sydda remsorna. Också helt beroendeframkallande! Definitivt mer sånt!

 

Till sist blev det några ”windmills”, enligt metoden som Missouri Star Quilt lär ut. Man syr ihop 2 kvadrater räta-mot-räta, runt alla fyra sidor. Sen skär man diagonalt från hörn till hörn i båda riktningarna. Och vips har man 4 bitar som man kan vrida till en vindkvarn! Jag kan se potential med detta mönster, med rätt tyger.

 

När jag sydde ihop överdragen testade jag ett tips som jag sett i en tidning. Man ritar en prick i alla fyra hörn, som är 1 cm in från hörnet både lodrätt och vågrätt. Sen mäter man ca 10 från varje hörn, både lodrätt och vågrätt. Rita ut den sneda linjen från 10 cm märket till hörnpricken. Då blir hörnen något mindre än kudden, och det blir inte några toppiga ”öron” som står ut. Funkade riktigt bra.

Resterande 2 kuddar väntar på nya överdrag....

Postat 2012-09-01 20:20 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det blommar hos Symamsellen

Semestern drar sin sista suck, på måndag börjar vardagen igen. Jag tycker att sommaren har varit helt OK. Kanske inte den varmaste, men i mitt tycke ”lagom”. Det har funnits fina dagar då man kunnat vara ute på långa cykelturer, men också dagar då man utan dåligt samvete kunnat sitta inne vid symaskinen eller datorn. Jag tillhör dem som tycker att allt över 25 grader är för mycket, det går inte att tänka om det är för varmt. Men självklart vill jag inte ha en kall och regnig sommar heller!

 

Jag har ingen trädgård, så för att få in lite av sommaren inomhus blev det bl.a. en duk med blommor. Det blev lite annat också, och det kommer i senare blogginlägg.

Som soffbord använder jag ett trekantigt bord som har stått i mammas flickrum på 50-talet. Numera är det målat i vitt. Jag ritade av kanten, och minskade måttet med några cm. På så sätt fick jag fram konturen av duken.

 

Blomformen har jag ritat själv, men annars är duken helt inspirerad av den i Quiltmagasinet nr 3/2012 (finns på omslaget). Har prenumererat på tidningen ett par månader nu, och gillar den jättemycket. Enkla mönster som är lagom för en nybörjare som mig.

 

Blommorna är först faststrukna med vliesofix, och sen sydda runt kanterna med symaskinens langettsöm med tråd ton-i-ton. Quiltningen följer blommornas ytterkontur, s.k. echoing (skuggquiltning). Det tog tid, men blev väldigt effektfullt tycker jag.

 

Om du är nybörjare som jag kan jag rekommendera en gratiskurs hos Craftsy, ”Block of the Month”. Varje månad ett nytt enkelt basblock. Toppen att man kan titta på avsnitten när som helst och hur ofta man vill.

 

applikation Applikation duk Duk heminredning quiltat quiltning Sommar
Postat 2012-08-10 16:34 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Symamsellen har nyckeln till ditt hjärta

Med tanke på det ”härliga” sy-väder vi har kommer här ett projekt direkt från hjärtat!

Detta är en idé som jag klurat på länge, men inte haft möjlighet att testa och skriva mönster. Nu är det gjort, och det blev som jag tänkt mig!

 Av fyra tygbitar gör du enkelt en rar liten nyckelhållare.

Det börjar med....

 

Och slutresultatet blir....

 

 

Instruktion och bilder finns i pdf-dokumentet som du kan ladda ner här nedanför. Filen innehåller också mallen till hjärtat.

En fortsatt skön sommar och mycket nöje med att skapa ditt eget hjärta!

Hälsningar

Merja Symamsell

 

Länk till pdf

Mönstret är till för personligt bruk, och får inte kopieras eller distribueras vidare på något sätt. Upphovsrätt gäller. Masstillverkning för försäljning är inte tillåten.

instruktioner syinstruktioner sömnadsinstruktioner Tutorial
Postat 2012-07-23 19:08 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons