Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

* * * S Y M A M S E L L * * *

En bagladys bekännelser

Så tokigt det blev hos Symamsell

Jag älskar crazy quilt looken av små och olikformade tygbitar, ”toktäcke” som det kallas på svenska. Har gjort mindre alster med denna teknik, t.ex. omslag till en anteckningsbok här och här. Då hade jag ett tunnt undertyg som jag sydde fast lapparna på omlott och övervikta. Det är ganska pillrigt och skulle (för mig) ta lång tid för en större yta. Har funderat på hur man skulle kunna få ett liknande ”tokigt” utseende på ett snabbare sätt.

Det finns ju en metod som kallas ”disappearing 9-patch”, ”9-bitarna som försvann” kanske i svensk översättning. Man syr ihop 3 x 3 bitar till en kvadrat och skär isär den mittersta raden både lodrätt och vågrätt. Då får man 4 nya block med olika stora bitar. Men eftersom bitarna från början är kvadrater blir bitarna lika stora och likadana.

Då kom jag på att det behöver de ju inte vara... lika stora från början alltså. Kanske nån annan därute i cyberrymden också har kommit på detta, men jag har i alla fall inte sett det beskrivet nånstans tidigare.

Så här gjorde jag

Tygåtgång: 9 olika tyger, skär en kvadrat av varje. Spelar ingen roll vilken storlek du väljer, men alla ska vara lika stora. Du kommer att förlora ca 3 cm per sida till sömmarna. I min test använde jag min 10½ inch quiltlinjal (ca 26,5 cm). Det slutliga blocket blev ca 23,5 cm. Så om du vill ha t.ex. ca 20 cm stora färdiga block behöver bitarna vara 23 cm från början. Om du har en färdigskuren Layer cake är den perfekt till detta (och du får en snyggare färgmatchning än min test).

Lägg alla 9 tygbitarna ovanpå varandra i en hög, med ytterkanterna matchande. Skär 2 snitt lodrätt och 2 snitt vågrätt, genom alla lager. Vinkla snitten lite snett så att alla bitar blir olika, men använd linjal när du skär så att det blir raka linjer.

Lyft av några lager i varje hög och lägg längst ned i samma hög, så att alla 9 högar har olika tyger högst upp.

Sy ihop som ett vanligt 9-bitars block, först till rader och sen raderna till en fyrkant, ett lager i taget. Jag ställer nålen i högraste läget och syr med pressarfotskanten längs tygkanten. Det ger en sömsmån på ca 5-6 mm. Om man vill kan man lägga ut alla de olika lagren till block med ett vitt papper emellan så blandar man inte ihop dem vid symaskinen. När du är färdig har du 9 olika block.

Pressa blocken. Jag pressade isär sömnsmånen, så att det inte skulle bli så tjockt i nästa moment, när man ska skära en gång till. Men om man absolut vill pressa sömsmånen åt ett håll så funkar det också. Om det behövs, skär ytterkanterna så att de blir raka och rätvinkliga, och att alla block blir lika stora.

Lägg nu de färdiga blocken ovanpå varandra så att ytterkanterna matchar. Skär ett rakt snitt lodrätt och vågrätt i mitten av varje block. Om det blir för tjockt vid sömmarna, gör det i omgångar. T.ex. 4 + 5 block eller 3 + 3 + 3 block itaget.

Byt plats på högarna, och vrid dem så att inget tyg ligger mot samma tyg i grannbiten närmast.

Sy ihop som ett vanligt 4-bitars block. Även här kan du lägga ut blocken i olika lager med ett papper emellan för att veta vilka som hör ihop.

Nu har du 9 block med småbitar som ser ut att ha varit väldigt komplicerat att få ihop...

Blocken kan sys ihop till en stor yta, eller ramas in med enfärgat tyg och sen sys ihop.

Inlagt 2014-06-21 20:37 | Läst 15003 ggr. | Permalink
Kategorier:
Form och design Quiltat Tyger 

(Logga in för att skriva en kommentar)
2014-06-22 23:24   Ulrika Lindh
Det blir härligt och fint, väldigt bra beskrivning. Tack!
 
2014-06-22 17:52   ANITA AJANKI
Oj vilken fin beskrivning du gjort o tack för att du delar med dig så frikostigt.
 
2014-06-21 21:49   Anna Söderström
Fränt! Tack för en bra beskrivning!
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons