Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

* * * S Y M A M S E L L * * *

En bagladys bekännelser

Symamsellen gör en träningsrunda

Ute i spåret? Woaaaahhhaaahaaa....

För många år sen hörde jag en intervju med en fotbollsspelare (tror jag han var). Han fick frågan vilken bok han hade läst senast. Han svarade ”Nää, så sjuk är jag inte!” Tja, jag kan bara säga detsamma om en runda i spåret.... och lägga till att vad vore livet utan böcker!

Jag har blivit mer och mer intresserad av quiltning och har länge varit sugen på att prova olika mönster som jag sett i tidningar och böcker. Under sommaren passade jag på att göra en ”träningsrunda”. Det blev några nya kuddöverdrag till soffan, det var en så bra och lagom storlek att hantera.

Klicka på bilderna för en större version!

 

Först ut blev en applikation. Det underbara mönstret kommer från en bok som heter Bonnet Girls. Den innehåller många olika damer i krinoliner som gör vardagssysslor som t.ex. hänger tvätt, sitter och syr eller är ute och går. Just denna dam heter Maureen. Till mönstret hör också en liten hund, men den utelämnade jag.

Tygbitarna är applicerade med Vliesofix, och sen sydda runtom med vad jag brukar kalla ”nypsöm”. Det är en appliceringssöm som bara nyper i tygkanten med ett 1mm sidostygn. Den blir inte lika kraftig som langettsömmen, som ju har längre och mer markerade ”tänder”. En annan skillnad är att nypsömmen tar 2 enkla och korta stygn mellan varje ”nyp”, medans langettsömmen gör ett framåt-bakåt-framåt stygn som ger en tjock kantlinje. ”Nypsömmen” blir mycket mer diskret, ser handsydd ut och ibland nästan osynlig. För linjerna som markerar veck och andra detaljer har jag använt den förstärkta raksömmen.

I kjolens underkant är det en mönstersöm med satinbågar. I underkjolen markerar den taggiga satinsömmen rynkorna på volangen, och en mönstersöm avslutar kanten. På skärpet sitter en vit knapp.

De andra damerna väntar på sin tur....

 

Sen ville jag testa en Dresden plate. Den var jätterolig att sy, och det kommer att bli fler såna. Även här har jag använt nypsömmen för att sy i ytterkanten längs de flikiga ”bladen”, och runtom mittenrundeln.

 

Efter det blev det en ”wonky log cabin”, ett bra sätt att använda alla möjliga restremsor. Själva mönstret har jag gjort tidigare, men här testade jag att quilta ett grafiskt mönster med raka linjer som gick på tvärs över de sydda remsorna. Också helt beroendeframkallande! Definitivt mer sånt!

 

Till sist blev det några ”windmills”, enligt metoden som Missouri Star Quilt lär ut. Man syr ihop 2 kvadrater räta-mot-räta, runt alla fyra sidor. Sen skär man diagonalt från hörn till hörn i båda riktningarna. Och vips har man 4 bitar som man kan vrida till en vindkvarn! Jag kan se potential med detta mönster, med rätt tyger.

 

När jag sydde ihop överdragen testade jag ett tips som jag sett i en tidning. Man ritar en prick i alla fyra hörn, som är 1 cm in från hörnet både lodrätt och vågrätt. Sen mäter man ca 10 från varje hörn, både lodrätt och vågrätt. Rita ut den sneda linjen från 10 cm märket till hörnpricken. Då blir hörnen något mindre än kudden, och det blir inte några toppiga ”öron” som står ut. Funkade riktigt bra.

Resterande 2 kuddar väntar på nya överdrag....

Inlagt 2012-09-01 20:20 | Läst 16760 ggr. | Permalink
Kategorier:
Applikation Form och design Heminredning Quiltat 

(Logga in för att skriva en kommentar)
2012-09-03 07:38   Marie Gustafsson
Tackar! De trevliga flickorna har till och med en egen websida ser jag.
www.bonnetgirls.com
 
2012-09-02 15:21   Merja E /Symamsell
Bonnet Girls av Helen R. Scott
Boken finns på t.ex. Adlibris:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1574327658
 
2012-09-02 11:04   Marie Gustafsson
Söta tyger du valt till dina damer i hatt.
Kan du ge oss ISBN-numret till den boken?
 
2012-09-02 09:43   ANITA AJANKI
Vilken bra beskrivning du du gör . Alla kan förstå den. Visst är det kul med kuddar risken är att dom blir för många.
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons