Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Pyssla som Syssla

En blogg om kläddesign, sömnad och broderi. Även en del icke tygrelaterat pyssel.

Mycket gjort, men inte så mycket sytt

Det har gått lång tid sen förra inlägget, men inte mycket har blivit sytt. Inte så mycket som jag hade velat i alla fall.

Istället har jag målat om mycket möbler. En vanlig trist furubyrå fick färg och nya knoppar. Vilken skillnad!

Köksstolarna har också blivit vita nu, men jag ska nog aldrig måla stolar igen. Vilket jobbigt jobb.

Hittade efter mycket letande en sängram som uppfyllde mina krav. Men stötte på problem med en gång, då gaveln var för stor att få in i bilen. Den snälla människan som sålde den erbjöd sig att köra hem den till mig (lite drygt 3 mil), för en liten extra peng. Jag blir så glad att det fortfarande finns så snälla människor i världen! Men dom är ganska sällsynta…

Ramen har också blivit ommålad, och just nu pågår ett projekt för att klä in och vaddera huvudgaveln. Men fy för att nåla kardborreband!

I mjukare material har jag påbörjat två klänningar, ingen av dom är klara och den ena verkar utom räddning, då jag tänkte helt fel. Den andra ska det bara på ett par axelband.

Till hästen har jag sytt en snuggy i baddräktslycra. Han ser för rolig ut i den, men den fyller sin funktion.

Någonting som har blivit klart är mitt stora broderi. Det blev tillslut en kudde av den och jag kände mig väldigt nöjd. Den har kommit fram till andra sidan vattnet och var mycket uppskattad.

Julklappstillverkningen har också börjat. I år blir det främst ljusgjutning. Mamma, Mormor, Syster och Svägerska ska alla få ljus i olika former. Här är två redan klara.

 

Mamma får också, tillsammans med pappa, ”herdekrokar”. Dom har jag bockat själv av armeringsjärn och ska stå utomhus som dekoration. En liten lykta är det tänkt ska hänga i den lilla kroken.

Mormor och svägerska ska få hjärtgrytlappar också så det står på att göra listan. Pappa ska få skyltar till sitt växthus, så han vet vad han har sått var. Sen blir det lite köpeklappar också.

Ett pallöverdrag till ska göras och jag har börjat på ett nytt stort broderi, så här finns att göra!

Postat 2011-10-03 18:43 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Roliga projekt!

Skulle ju återkomma med de roligare projekten och nu har jag äntligen tagit lite bilder.

Två pallar från IKEA med gula överdrag passade ju inte alls in längre. Sprättade isär det gamla överdraget och använde som mall. En silvrig passpoal fick piffa upp dom lite, det var klurigt i hörnet, men jag blev nöjd med resultatet. Jag har en pall till att göra någon dag...

Till midsommar gjorde jag en klänning. Beställde för första gången tyg från USA och det gick riktigt smidigt! Dom har ju så mycket fina tyger over there, tycker utbudet är lite smalt i Sverige.

Detta är nog den bästa klänningen hittills, enligt passformen sett. Någon mönsterpassning gav jag mig dock inte på. Kjolen är en helcirkel kjol och livet är sytt av raka delar som jag sedan nålat in på olika ställen för att få en bra passform.

Detalj, flätade axelband.

Just nu har jag två klänningar på gång och semester så nu kan här pysslas!

Postat 2011-07-18 21:34 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tillbaka!

Nu är jag tillbaka!

Det har varit en stor omställning att börja jobba. Men hinner inte alls lika mycket som när man är hemma hela dagarna.

Många projekt har det varit till den nya lägenheten.

Till sovrummet beställde jag gardiner, i läderimitation! Fick lägga upp dom en bit och bitarna som blev över gjorde jag omtag av. Broderade samma mönster som jag har på fondväggen på dessa. Tyvärr syns det inte så väl på bilderna.

I köket blev det typ panelgardiner i linne. Har också roat mig med att måla om köksbordet. Är inte klar med stolarna än så jag har att göra. 

I vardagsrummet är det enkla raka gardiner. Gjorde dom av duchess för jag ville få ett lyxigt intryck av glansen i duchessen. Resultatet blev inte så bra för när solen ligger på blir tyget ganska genomskinligt och man ser inte alls glansen som jag var ute efter.

Samma duchess använde jag till ett draperi framför min lagerhylla som är full av tyger och andra pyssel saker. Detta är min "pysselhörna".

Öppen

Stängd

Det blir ju så fint när allt är färdigt, men det är ju så tråkigt att bara sy raka sömmar! Har gjort två lite roligare projekt också, men dom får komma i ett eget inlägg senare, för nu ska jag gå och hämta tvätten.

Ha det gott!

Postat 2011-07-03 20:35 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Lugnet före stormen

Sedan nyåret har kreativiteten legat nere för att jag har haft mycket annat att göra.

Precis vid nyårskiftet fick jag veta att jag fått ett jobb. Med det följde jakt på en ny lägenhet vilket fantastiskt nog löste sig i lagom tid till jobbstarten.

Lägenheten skulle genomgå en helrenovering, som drog ut på tiden, så jag har suttit bland packade kartonger utan lampor och andra bekvämligheter.

Det enda jag har lyckats pilla lite på är mitt stora broderi under en ensam lampas sken.

Igår åkte tapeterna upp och renoveringen är klar! Nu börjar allt det roliga! Det ska sys gardiner, kuddar, matchande påsar till tvättkorgarna och andra roliga saker. Så nu väntar jag bara på första lönen så jag kan shoppa loss!

Postat 2011-02-12 17:56 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

2010 i klänningar

Året började med en förfrågan från en vän om jag kunde sy upp en klänning till henne för en bankett som hon var med och anordnade. Jag blev senare bjuden på samma bankett och sydde då en klänning till mig också.

Den använde jag också på examenssittningen senare samma år, och på själva examensdagen använde jag ytterligare en egensydd klänning.

Det blev sommar och det vankades bröllop. En klänning till tillfället behövdes och med inspiration från brittiskt bröllopsmode så blev det en tillhörande huvudbonad. En bolero blev det också av lite tyg jag hade över.

I augusti skedde ett dödsfall, då min farfar gick bort vid en ålder av 89år. Det blev begravning senare samma månad och till den syddes en svart klänning. Även denna med tillhörande huvudbonad.

Hösten gick och såsmåning om närmade sig julen. Till julfesten som sommarjobbet ordnade syddes ytterligare en klänning.

Samma klänning använde jag också när vi var ute och svängde våra lurviga på juldagen. Till nyåret kändes en annan klänning mer passande, en som jag tänkt göra länge. Så den blev gjord i rekordfart.

Sex klänningar, ett bröllop, en begravning, en examen, och många roliga fester.

 

Så vad vankas nu för 2011?

Kanske ett dop och andra högtidliga tillfällen som jag behöver klänningar till.

Annars kommer 2011 gå i hästens tecken. Ett bävernylonstäcke står först på listan, sen två stycken snuggy hoods, en i fleece och en i bävernylon.

En tygklädd vadderad sänggavel står också på önskelistan att hinna med.

Postat 2011-01-01 17:05 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tråkjobb

Idag har jag sysslat med tråkjobb. Bytt dragkedja på en jacka. Inte alls särskilt roligt men behövdes göras.

Sen tänkte jag passa på att visa lite bilder på en julklapp som jag gjort färdigt och en som är ungefär halvfärdig.

Julklapp till systers särbo (som ska bli sambo till våren). Svart, Blått och Vitt, en kombination av hans två favoritfotbollslag.

Och så den där babyfilten som aldrig verkar bli färdig. Men nu börjar det synas lite vad det ska bli så nu är det lite roligare att sy. Letar bara efter ett bra baksidetyg nu.

 

Postat 2010-11-22 18:38 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En kväll framför TV:n

Tänk vad mycket man hinner på en kväll framför TV:n.

Jag har köpt mig en ny frigolitkrans och idag passade jag på till Diggiloo och Masjävlar. Rätt skönt ändå när jag kunde plocka små tygbitar från kransen som gick sönder att slippa klippa nya bitar hela tiden. Jag valde ett annat verktyg att trycka i bitarna med och se denna gången gick det vägen! Är så nöjd med resultatet!

Min dator har jag fått tillbaka men tyvärr var dom tvugna att byta hårddisken så allting är borta. Suck. Men det ska väl lösa sig på något vänster, bara jag lär mig av mitt misstag.

Postat 2010-11-20 00:27 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Inspiration

Idag har jag varit på dansskole-SM i Bugg!

Jag började bugga nu i höstas och det var riktigt roligt att se "proffsen" dansa. Man kände ju knappt igen sig. Dessutom var Tony Irving där, vilket var lite häftigt.

Men framförallt hade dom fantastiskt fina klänningar! Efter buggen dansades även salsa, standarddans och latino så det fanns många varianter på klänningar. En del par var med i ett flertal dicipliner och hade flera olika ombyten med sig. Dessutom fanns AG:s Textil på plats med massor av fina tyger som jag klämde och kände på.

En klänning hade en fyrkantskjol i två lager precis så som jag tänkt mig till min julklänning. Hennes klänning var väl lite i kortaste laget att ha privat, men till dansen var den jättefin!

I övrigt står broderierna still då min dator valt att lägga av. Den är just nu på reperation och jag hoppas innerligt att det går att rädda vad som finns i den. Måste lära mig att göra backup oftare.

Det som går framåt däremot är min lapptäckesfilt. Man har så mycket tid över när man inte har någon dator att ödsla tid på.

Jag har också försökt mig på att göra en krans. Ni vet när man trycker in små tygbitar i en frigolitkrans. Det gick jättebra och den var så snygg tills jag kom halvvägs ungefär. Då gick ringen sönder. Jag limmade och tänkte, där kan jag ju sätta rosetten så syns det inte. Men tji fick jag för lite senare sprack den mittemot.

Nu blir det till att svänga inom Växjö, när jag ska dit på tisdag på arbetsintervju, och köpa en ny krans på Panduro. Fördelen nu är att jag har massvis med färdigklippta bitar att bara trycka i.

Annars rullar livet på ganska bra, allt är inte på topp men det är åtminstone inte i botten längre. Några knutar till som behöver lösas upp sen hoppas jag att jag får vara nöjd och glad en stund.

Tack för nu!

Postat 2010-11-14 01:01 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Julklappsplanering 2.0

Jag älskar julen och planerar tidigt vilka som ska få vad i julklapp.

I dagsläget ser listan ut så här:

  • Mamma: Smaksatt olja samt kryddpasta. En sista-minuten-klapp men flaska samt liten burk är redan inköpta.
  • Pappa: Hemlagad senap. Även detta en sista-minuten-klapp. Burk är inköpt.
  • Mattias: Storebror. Egendekorerade glas. Färdiga och inslagna. Eventuellt något mer.
  • Martina: Mattias sambo. Golvfilt för bebis. Påbörjad, men lååångt kvar!
  • Jessica: Storasyster. Egenmålad kruka med egen sådd planta. Krukan är färdig och plantan står på tillväxt.
  • Tobbe: Storasysters särbo. Halsduk i blått, vitt och svart. Ska på fransar på halsduken, i övrigt färdig.

 

  • Mormor: Egenmålad kruka med egen sådd planta. Krukan är färdig och plantan står på tillväxt.
  • Morfar: Hemlagad senap, Sista-minuten-klapp. Burk är inköpt.
  • Farmor: Hembakade kakor av olika sorter. Inte påbörjat.

Egentligen är det inte så mycket kvar. Det är bara golvfilten jag har lite panik över, men det ska nog gå bra.

Dags att sätta igång den här dagen nu då!

Postat 2010-10-20 09:20 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Påtning

Nu har jag gett mig på att påta! Jag har länge velat kunna sticka, men aldrig fått riktigt kläm på det (och ingen som kunnat visa mig heller). Då hittade jag här på sysidan en tråd om påtning. Lät jätteroligt tyckte jag och snodde ihop en påtbräda (det var inte så enkelt som det låter).

Mitt första färdiga alster är en turkos halsduk för att piffa upp min nyinköpta svarta jacka. Är riktigt nöjd med resultatet och imponerad av hur fort det går att påta samt att resultatet ser så proffsigt ut, även för en nybörjare.

Jag håller också på med en halsduk som ska bli en julklapp. Men där är det tillfälligt slut på garn så den blev avplockad från brädan medan jag påtade den turkosa halsduken. På måndag ska jag åka in till stan igen och köpa lite nytt garn. Personen som ska få den är fotbollstokig med Blå-vitt och Inter som favoritlag, därav färgerna.

Broderar gör jag lite också. Det är ju så roligt att se hur motivet växer fram.

Nu ska jag ta och göra det jag borde gjort hela veckan, lapptäcket. See ya!

Broderi Vinter Sjal
Postat 2010-10-16 12:22 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons