Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Elsas klänning

Min dotter är 6 år. Hon älskar filmen Frost. Jag har bara väntat på beställningen av en Elsa-klänning och beställningen kom väl i september eller så. Vi bor inte nära någon tygaffär och jag har sällan vägarna förbi någon heller, så det tog säkert mer än en månad att hitta de tre tyger jag ville ha. (Eller snarare tre tyger som jag kunde godkänna.) Sen hände ingenting.

Dottern frågade efter klänningen ibland men den var inte påbörjad. Så för några veckor sedan gav hon mig en deadline: "Jag kan väl få Elsa-klänningen i julklapp?" Smart unge, jag kunde ju inte säga nej. Så förra veckan la jag några kvällar och lite stulen dagtid på att konstruera och sy klänningen. Jag hann klart i tid! Ljuset var bra ute idag så bilderna gör rättvisa åt klänningens färger.

Axelpartiet och ärmarna har jag tagit från en Ottobre-tröja med hyfsat smala ärmar. Hon drar storlek 116 i det mesta men mönstret ritade jag i storlek 104, dock med längre ärmar. Tyget är inte särskilt elastiskt och egentligen passar det inte så bra men det var det bästa jag hittade.

Den turkosa delen är krossad velour, ett tyg jag är mycket nöjd med pga dess fina fall och lyster. Mönster till detta har jag ritat själv, det består av åtta trattformade våder samt isydda kilar för ökad vidd nederst. Vid tillskärning höll allt på att gå åt pipan för att tyget egentligen var för smalt men jag löste det genom att lägga en av våderna på baksidan uppochner. Kilarna skar jag till av spillbitar.

Släpet har jag rynkat på min overlockmaskin. Först en gång med bara tyget (nätet) och sen rynkade jag det rynkade tyget en gång till med ett tunt band att hålla ihop rynket. Jag visste inte riktigt hur brett släpet skulle bli efter detta men det blev lagom. Som ni ser har jag sytt fast det mellan ljusblått och turkost tyg, samt i ärmsömmen.

Blixtlås hade jag inte köpt så det fick bli ett jag hade liggande, sannolikt köpt på någon loppis nån gång. Sy fast blixtlåset var lite krångligt eftersom jag inte ville sy i släptyget, men med delade sömmar gick det bra.

Det var roligt att sy klänningen och dottern blev jätteglad. Kanske att jag köper en bit extra velour att förlänga klännningen med framöver, den blev lite kortare än jag tänkt mig och hon växer ju. Hon har gått i klänningen hela dagen och jag gissar att hon kommer bo i den ett tag framöver.

Inlagt 2015-12-24 23:19 | Läst 5243 ggr. | Permalink
Kategorier:
Barnkläder 

(Logga in för att skriva en kommentar)
2015-12-29 14:12   Ulrika Lindh
Jättefin klänning, du har fått bästa betyg av dottern också förstår jag när hon har bott i den hela dagen. :-)
 
2015-12-26 15:12   Barbara *****
Det ser så söt!
Nu är din dotter bestäms stolt!
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons