Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Nyårstankar om symaskiner

Jag har tre symaskiner. En Elna Carina från 80-talet. Med lite olja innan sömnad och service då och då går hon bra. Hon är relativt tyst och alldeles pålitlig. En smula begränsad i sömnaden, tycker jag numer. Maximal stygnbredd är 4 mm och antalet möjliga sömmar är strax över 20. Men en bra friarm och den tar inte mycket plats att förvara.

Nästa maskin är Classe, en Husqvarna HCLASS 600E (kombinerad sy- och broderimaskin) som jag köpte för ca 2,5 år sedan. Några av er kanske minns att jag först fick ett måndagsexemplar, som fullständigt tog död på min lust att brodera. Efter några vändor på verkstan och att jag begärt att få häva köpet fick jag en utbytesmaskin. Den tuffar och går och är nog helt ok, men det är ändå med viss avsmak jag använder den. Classes högsta fart är inte så snabb och jag tycker det blir tradigt att sy längre sömmar. Han är också väldigt stor.

Sen har jag Eva, en Babylock Evolution (overlock och coverlock i samma maskin). Hon fungerar alldeles utmärkt, utom för kedjesöm som jag i ärlighetens namn inte övat tillräckligt på. Man kan sy racerfort (men inte speciellt sakta) och bara inställningarna är rätt blir sömmarna så snygga.

På sistone har jag börjat önska mig en maskin som kan sy på tvären, alltså mata sidledes in mot friarmen. Jag ställde en fråga i forumet om det fanns sådana maskiner och det gör det. Med hjälp av de modellnamnen kunde jag själv googla mig vidare och hitta fler modeller. De flesta är dyra eller superdyra (40.000+ för en sy- och broderimaskin? Nä det är för mycket.) eller så verkar de inte ha någon friarm att tala om. Skall man tex sy stickningar längs en jackärm måste ju friarmen vara såpass lång att hela ärmen kan träs upp på den, annars blir det ett himla meckande och det är ju precis vad jag har idag och vill komma ifrån.

Något syrum har jag inte så det är inte fråga om att ha alla maskinerna uppställda samtidigt. Och köper jag en ny maskin måste nog någon annan bort. Classe ligger ju närmast till hands eftersom jag ändå inte gillar honom. Men då har jag ingen broderimaskin längre. Så då behöver jag alltså hitta en maskin i rimlig prisklass, som kan sy raksöm på tvären, som har en bra friarm och som kan brodera (...och har tillräckligt stor broderiram). Och som rekommenderas av många andra, inte att förglömma. Ganska många krav, undrar om de går att få ihop.

Jag hade tänkt stå över Syfestivalen i vinter (för att jag skall åka till London och köpa tyger!) men kanske skulle jag gå dit och kolla på symaskiner?

Inlagt 2014-12-31 16:05 | Läst 3431 ggr. | Permalink

(Logga in för att skriva en kommentar)
2015-01-02 20:01   Pernilla Fe
Bra poäng, Ann-Kathrin! Min kära Carina var ett demoex som jag köpte ca 1992 för 7.000 kr. Mycket pengar då, för mig som var i övre tonåren. Men hon har verkligen tjänat mig väl.
(Förresten oroar jag mig nog mer för hur jag skall bli av med Classe än för hur jag skall få tag i en annan maskin. Det är så lätt att köpa :-))
 
2015-01-02 18:10   Ann-Kathrin Carlqvist
Glöm inte att det finns begagnade kombimaskiner till bra priser - både privatannonser och inbytesmaskiner hos handlare.
 
2015-01-01 10:43   Pia Lindemann Larsen
Många funderingar.... men så är det ju ibland.
Synd att du inte har tagit tag i att brodera mera, då kanske du kommer tycka om Classe... hoppas att du hittar det du vill ha o blir nöjd.
Må gott o tack för alla inlägg under året // Pia
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons